PODCAST | Eugen Sinchevici: Eu cred că lupta contra corupției este ceea ne unește cel mai mult ca națiune

PODCAST | Eugen Sinchevici: Eu cred că lupta contra corupției este ceea ne unește cel mai mult ca națiune

Vă prezentăm cea de-a zecea ediție a podcastului „Conversații Anticorupție”, un podcast lansat de Asociația pentru Drepturile Omului Lex XXI din Bălți cu sprijinul financiar al Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova și cu sprijinul mediatic AGORA. Invitatul episodului de astăzi este Eugen Sinchevici, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, cu care discutăm alături de moderatoarea podcastului, Valeria Ciolac, despre corupția din Republica Moldova și rolul tinerilor în lupta contra acestui fenomen.

Eugen Sinchevici este cel mai tânăr deputat din Parlamentul Republicii Moldova și președintele PAS Youth. În această ediție, discutăm cu Eugen despre integritatea internă a Partidului Acțiune și Solidaritate, despre mecanismele care se utilizează pentru a asigura această integritate, dar și despre prioritățile externe ale fracțiunii PAS în domeniul luptei contra corupției.

Totodată, discutăm despre legea privind confiscarea averii pe care funcționarii și demnitarii nu o pot justifica, dar și despre inițiativa de evaluare externă a judecătorilor și procurilor sub aspectul emiterii actelor ilegale și al corespunderii averilor cu veniturile oficiale.

Publicitate

https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/1166033083&color=%23ff5500&auto_play=true&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true&visual=true

Highlits din intervențiile invitatului

- În partidele din Republica Moldova, democrația a fost mai mult mimată;

- Pentru noi este mai important să avem încrederea cetățenilor, iar membrii noștri sunt fața noastră;

- Justiția este inima unui sistem democratic, fără ea nimic nu va funcționa;

- Noi putem privi la istoria altor state democratice și învăța din lecțiile lor.

- Atunci când nu este concurență internă, corupția poate avea un loc mai sistemic.

- Vreau să cred că generația noastră tânără nu vede atât de mare valoare în bunurile materiale. Noi înțelegem că sunt lucruri cu mult mai importante decât lucrurile materiale.

- Eu cred că lupta contra corupției ne unește cel mai mult ca națiune.

Podcastul „Conversații Anticorupție” este realizat de Asociația pentru Drepturile Omului Lex XXI, o organizație non-profit din Bălți, care a fost înființată în 2003 de un grup de studenți în drept, pentru a apăra și promova drepturile omului în Moldova. Podcastul își propune să crească gradul de conștientizare a populației în raport cu fenomenul de corupție, prin producerea a 24 de episoade de podcast pe probleme legate de buna guvernare, cu participarea a 12 vorbitori americani și 12 moldoveni.

Printre vorbitorii podcastului sunt Sergiu Litvinenco (Ministrul Justiției), Matthew Stephenson (profesor la Harvard Law School), Susan Rose- Ackerman (profesor la Yale Law School), Nathan Bocks (primarul or. Holland, Michigan), James Wasserstrom (diplomat american), Danielle Brian (director al proiectului privind supravegherea guvernului - POGO), Matthew Winters (profesor la Universitatea din Illinois), Maggie Lemere (producătoare de film), Kevin E. Davis (Director, Transparency International SUA), Olesea Stamate (deputată în Parlament), Dan Perciun (deputat în Parlamentul Republicii Moldova), Liliana Nicolaescu Onofrei (ex-ministră a Educației), Ion Pruteanu (Centrul Național Anticorupție), Lidia Sanduleac (Ministerul Afacerilor Interne), Eugeniu Sinchevici (deputat).

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal