Transportatorii au ieșit din nou în stradă. Reacția vicepremierului Andrei Spînu

Transportatorii au ieșit din nou în stradă. Reacția vicepremierului Andrei Spînu

Transportatorii au ieșit din nou în stradă pentru a protesta față de refuzul Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale de a majora tarifele pentru serviciile de transport. De cealaltă parte, vicepremierul Andrei Spînu a declarat că aceștia nu furnizează informațiile solicitate Ministerului.

„Cheltuielile noastre au crescut, de aceea noi am cerut ca tariful să fie actualizat și iată am primit niște răspunsuri, care nicidecum nu corelează cu prevederile Legislației. Vedem că deja de două luni, transportatorii spun că ramura moare. Vedem că Ministerul nu întreprinde nimic ca să ușureze viața transportatorilor”, a declarat Oleg Alexa, președintele Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto (APOTA).

„Protestul din 16 decembrie va fi efectuat în două modalități și concomitent cu ieșirea în PMAN a unităților de transport vor fi suspendate pe întreg teritoriul țării un număr impunător de curse regulate”, au declarat reprezentanții APOTA.

Publicitate

De cealaltă parte, vicepremierul Andrei Spînu susține că transportatorii nu furnizează date concrete în baza cărora să adopte o nouă decizie de majorare a tarifelor. Totodată, în zilele următoare Ministerul ar urma să prezinte un raport în care vor fi incluse și calculele efectuate pentru tarifele de transport de pasageri.

„Cum am și precizat, noi am dat curs tuturor demersurilor transportatorilor, am avut mai multe ședințe și am agreat că ministerul va face calculele pentru tariful real. Vă aducem la cunoștință, că la data de 16 noiembrie, în atenția transportatorilor a fost expediat un demers de către Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova, pentru a oferi informațiile necesare pe marginea calculelor tarifelor. Până la ziua de astăzi am recepționat informații și date doar de la 9 operatori de transport, din 67. Din aceștia 9, doar 7 au prezentat informațiile conform demersului trimis”, susține Spînu.

„Și dacă mă întrebați de ce se tergiversează? E datorită faptului că am primit răspunsuri, așa cum am menționat mai sus, doar de la 9 operatori de transport. Menționez că am mizat pe conlucrare și deschidere din partea transportatorilor. Ne-am așteptat ca majoritatea să dea curs solicitării noastre de a prezenta datele și în baza normelor legale, având la bază metodologia de comun să agreem care este tariful real. Însă acest lucru nici până astăzi nu s-a clarificat”, a declarat vicepremierul.

Spînu a precizat că o nouă discuție cu operatorii de transport rutier va avea loc săptămâna viitoare.

Precizăm că joi, 16 decembrie, în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) a avut loc un nou protest al transportatorilor, care au adus în jur de 200 de unități de transport în fața Guvernului.

AGORA amintește că, la 25 noiembrie, mai mulți transportatori auto s-au adunat la protest în fața Guvernului. Aceștia au venit să-și manifeste nemulțumirea pentru faptul că Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) nu le-ar îndeplini solicitările. 

Transportatorii se arată nemulțumiți de politica tarifară aplicată de minister la serviciile de transport rutier și de pretinsa protejare a schemelor de corupție din domeniu. Aceștia au cerut să fie majorate costurile biletelor de călătorie pentru pasageri. Și anterior, vicepremierul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a declarat că solicitările transportatorilor de a majora prețul călătoriilor nu sunt justificate.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal