
Curtea de Conturi: Aproape 7.000 de oameni au primit vaccin cu termen expirat, iar 70 de mii de certificate ar putea fi false
Circa șapte mii de doze de vaccinuri anti-COVID-19 au fost înregistrate ca și administrate după expirarea termenului de valabilitate. Informația a fost prezentată în cadrul raportului auditului Curții de Conturi despre măsurile întreprinse de autorități în vederea asigurării cetățenilor cu vaccinuri și atingerii imunității colective pentru combaterea infecției COVID-19.
・
„Auditorii au fixat circa 7.000 de cazuri de vaccinări cu produs cu termen expirat. Adică 6.804 de oameni au primit vaccin cu termen expirat”, a menționat președintele Curții de Conturi, Marian Lupu.
Totodată, raportul a scos în evidență faptul că procedurile de acordare sau blocare a accesului la resurse informaționale utilizate în procesul de vaccinare nu sunt reglementate.
Auditorii au mai constatat în baza evidenței distribuirii dozelor de vaccin că livrările de la ANSP către centrele de sănătate publică regionale sunt însoțite de facturi comandă, iar cele de la centrele regionale către cele teritoriale sunt însoțite de facturi fiscale. Auditul a evidențiat că nu se conțin informații complete privind lotul, seria și data expirării.
„Aceste circumstanțe nu oferă posibilitatea monitorizării termenului de valabilitate și determină admiterea erorilor în procesul sistemic-complex de repartizare. În acest mod, s-au creat premise de reflectare eronată a distribuției vaccinurilor pe tipuri și nu se atinge realizarea eficientă a obiectivelor procesului de vaccinare. S-a constatat că evidența stocurilor la vaccinuri la 50% din entitățile audiate se ține doar valoric, iar decontarea se realizează la finele lunii în baza facturilor pentru cantitatea primită pe parcursul lunii și nu pe măsura utilizării. Astfel se creează o neconcordanță dintre stocurile real existente și datele de evidență a vaccinurilor”, a declarat șefa direcției în cadrul Direcției generale de audit II, Irina Rogaciov.
Pierderi de vaccin
Autorii raportului au mai constatat că nu există proceduri distincte de evidență a pierderilor dozelor reieșind din multitudinea de tipuri de vaccinuri. În cazul vaccinului Astrazeneca pierderile au fost de peste 80%.
„Lipsa procedurilor distincte creează incertitudini privind numărul real de doze neutilizate. În aceste circumstanțe auditul nu a putut depista numărul de doze pierdute. Managementul defectuos a determinat erori cu impact asupra cetățenilor”, se arată în raport.
70.000 de certificate false
O altă concluzie a auditorilor este că peste 71 de mii de certificate de vaccinare ar putea fi false din motiv că ar fi fost introduse în alte perioade de cât cele reale. În cadrul entităților s-au constatat peste 2.266 de înregistrări cu divergențe. În același timp se atestă lipsa controalelor cheie de verificare a introducerii datelor.
Auditul a depistat că 20 de registratori au efectuat înregistrări în lipsa aprobării de managerii instituțiilor medicale. Campania de comunicare nu a avut impactul scontat și a dus la îndoială, suspiciune și neîncredere.