
Avocatul Nataliei Ursachi vine cu mai multe precizări referitor la intenția de a ataca Republica Moldova la CtEDO
Avocatul Nataliei Ursachi, Iulian Rusanovschi, a venit cu mai multe precizări referitor la intenția de a ataca Republica Moldova la CtEDO. Acesta susține că nu apără interesele rău-platnicilor dar „voi apăra mereu interesele debitorilor/datornicilor care riscă să fie condamnați la pușcărie din cauza incapacității de plată”.
・
„Intențiile privind depunerea unei plângeri la CtEDO se reduc la contestarea deciziei Curții de Apel Chișinău prin care s-a respins absolut neîntemeiat și abuziv cererea Nataliei Ursachi de suspendare a executării pedepsei pînă la atingerea copiilor a vârstei de 8 ani. Aceasta plângere la CtEDO, este luată în calcul în contextul în care am solicitat Procuraturii Drochia revizuirea cauzei penale, deoarece Natalia Ursachi a fost condamnata printr-o sentință ilegală”, a declarat avocatul Iulian Rusanovschi.
Juristul susține că sentința de condamnare a Nataliei Ursachi este ilegală deoarece în baza ei, judecătorii au ajuns la concluzia că automobilul achiziționat de la creditor ar costa 8.000 de euro, în pofida faptului că prețul inițial a fost de 5.000 de euro. Acesta este de părere că prețul automobilului a fost artificial umflat, fără raport de evaluare sau expertiză merceologică, ceea ce a dus în final la condamnarea Nataliei Ursachi pentru sume mai mari de 9.250 euro, pe când dacă s-ar fi luat în calcul suma reală a automobilului, atunci pedeapsa cu închisoarea nu ar fi urmat.
„Republica Moldova trebuia acționată de mult la CtEDO pentru aceasta condamnare ilegală, însă fostul avocat (din oficiu) a pierdut termenele stabilite de lege. Însă, după fiecare condamnare, Ministerul Justiției urmează să acționeze în ordine de regres (pentru încasarea banilor) judecătorii care au adoptat hotărâri ilegale și care au supus Țara riscului condamnări la CEDO. Judecătorii din R. Moldova (o bună parte, nu toți), aleg comoditatea transcrierii rechizitoriului procurorilor în sentințele de condamnare, în defavoarea disconfortului de a motiva o sentință de achitare a persoanelor nevinovate. Acesta este și cazul Nataliei Ursachi”, susține avocatul mamei cu cinci copii, grațiată de președinta Maia Sandu.
Rusanovschi invocă art. 1 din protocolul 4 al CtEDO, care prevede expres interdicția de a condamna persoanele la detenție (închisoare) pentru simplul motiv că nu sunt capabile să restituie datoriile. Mai mult, acesta declară că grațierea Nataliei Ursachi „reprezintă onorarea unei promisiuni electorale asumată de Președinte pe de o parte” și „repararea unei erori judiciare grave admise de sistemul judiciar corupt din R. Moldova, și anume greșeala de a condamna penal un debitor contrar Convenției CtEDO”.
Citește și: EDITORIAL | Tupeul grațierii - să ataci Moldova la CtEDO
„Cazul NATALIEI URSACHI, reprezintă un motiv de evaluare a integrității judecatorilor și procurorilor care au examinat acest caz, și au condamnat o persoana nevinovată. Și va rog sa nu confundam obligația de întoarcere a datoriei cu infracțiunea de escrocherie. În R. Moldova zeci de mii de persoane sunt actionate în judecată pentru intoarcerea datoriilor. Eu nu apăr rău-platnicii, însă voi apăra mereu interesele debitorilor/datornicilor care riscă să fie condamnați la pușcărie din cauza incapacității de plată, și a sărăciei în care a ajuns țara în ultimii ani”, precizează Rusanovschi.
Amintim că, pe 14 decembrie curent, președinta Maia Sandu a grațiat-o pe Natalia Ursachi, femeia cu mulți copii, care a fost condamnată la șase ani de închisoare. Asta după ce inițial, Comisia de grațiere a refuzat să o recomande spre a fi grațiată, motivând că Ursachi nu-și recunoaște pedeapsa și nu a recuperat prejudiciul.