În 2022, Republica Moldova va prelua președinția CEFTA

În 2022, Republica Moldova va prelua președinția CEFTA

Președinția Acordului de Liber Schimb Central-European (CEFTA) va fi preluată de Republica Moldova din 2022, de la Macedonia de Nord. Realizările din acest an au fost marcate în cadrul evenimentului central al săptămânii CEFTA, conferința „CEFTA – 15 ani de comerț”, care a reunit la Skopje peste 100 de participanți și aproximativ 200 de participanți online din cele 7 țări membri CEFTA.

În deschiderea conferinței, Kreshnik Bekteshi, ministrul Economiei al Macedonia de Nord, a subliniat importanța CEFTA pentru dezvoltarea economică regională și accelerarea redresării economice în urma pandemiei COVID-19.

„Anul acesta am reușit să finalizăm lucrări importante în cadrul Programului anual al președinției noastre și în implementarea subiectelor prioritare din Planul de acțiune al pieței regionale comune. Am reușit să ne axăm pe libera circulație a mărfurilor, eliminarea obstacolelor, progresul în comerțul liber cu servicii și îmbunătățirea capacitățile instituționale ale structurilor CEFTA”, a precizat ministrul Bekteshi.

Publicitate

La rândul său, Ministrul Economiei al Republicii Moldova, Sergiu Gaibu, a dat asigurări că va continua lucrările de restructurare și o mai bună ajustare a organismelor și procedurilor CEFTA, începute în timpul președinției din 2019.

„Președinția Republicii Moldova va continua eforturile depuse de președinții anteriori pentru a îmbunătăți și promova dialogul cu sectorul privat și societatea civilă în cadrul CEFTA. Mai mult ca atât, dat fiind faptul că Moldova este singura țară membră CEFTA prezentă atât în CEFTA, cât și în Parteneriatul Estic, vom profita de această oportunitate pentru a facilita participarea ambelor regiuni, pentru a împărtăși experiența, lecțiile învățate și cele mai bune practici”, a menționat ministrul Gaibu.

Săptămâna CEFTA 2021 a fost organizată în cooperare cu partenerii Oficiului pentru Proprietate Intelectuală al Uniunii Europene, GIZ, USAID Macedonia de Nord și Forumul de Investiții a Camerei WB6 din Balcanii de Vest, precum și cu sprijinul Comisiei Europene.

CEFTA a fost încheiat în 1992, cu scopul de a facilita schimburile și cooperarea economică intraregională. Totodată, Acordul a fost văzut de la început ca un instrument de pregătire a statelor participante pentru aderarea la Uniunea Europeană. Republica Moldova a detinut președinția CEFTA pe parcursul anului 2015.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal