
Ninel Revenco, interviu pentru AGORA: Avem 2% din copii, vaccinați într-o lună. Aflăm cine e eligibil pentru doza trei și cum stau lucrurile în stânga Nistrului (CARDURI/VIDEO)
Curând vom număra 10 luni de când în R. Moldova a fost demarată Campania de imunizare împotriva infecției cu noul coronavirus. În acest timp, rata de vaccinare cu schema completă a ajuns la 28% din populație. Recent au fost anunțate no decizii. În țară a început vaccinarea copiilor și administrarea dozei suplimentare și booster de vaccin. Într-o discuție cu Ninel Revenco, președinta Comitetului Național de Experți în Imunizare, aflăm cum decurge vaccinare, dacă e nevoie de o pregătire prealabilă, care categorie de vârstă este mai receptivă, cui se recomandă doza trei și care e situația din Transnistria?
・
Menționăm că potrivit datelor Ministerului Sănătății, la mijlocul lunii decembrie, acoperirea națională cu o doză de vaccin anti-COVID constituie aproape 29%, cu schemă completă – aproape 28%.
În total, au fost administrate 1.684.582 doze de vaccin. Totodată, au fost omologate 2.372 certificate de vaccinare emise peste hotare. Cea mai înaltă rată de vaccinare cu schemă completă e înregistrată în Chișinău – 42% și Soroca – 31%. Cea mai redusă acoperire vaccinală se atestă în UTA Găgăuzia – 17%, Sîngerei și Leova -19%.
Vaccinarea împotriva COVID-19 este gratuită și recomandată de toate instituțiile de sănătate la nivel național și internațional, fiind o metodă eficientă pentru a opri pandemia.
28% - rata de vaccinare cu schema completă în Moldova. E mult sau puți?
Aceasta ne arată că fiecare al treilea cetățean din țara noastră este protejat fiind complet vaccinat cu vaccinul anti-COVID-19.
Dacă urmărim alte țări care au început campania de imunizare în același timp cu R. Moldova, noi suntem mai modești la capitolul protejarea cetățenilor. Portugalia, de exemplu, și-a vaccinat populați în proporție de 80% cu doza completă. La fel Franța, Danemarca. La nivel global, cu prima doză avem vaccinați cel puțin 50% din populație.
Așa a fost posibil stoparea valului patru pandemic. Ne amintim din istorie lunile februarie-martie, 2021 când aveam cifre enorme la nivel global și la noi, în R. Moldova.
Cum se distribuie indicele de vaccinare pe categoriile de vârstă?
Atât noi, cât și alte țări, și-au propus să-și protejeze persoanele mai vulnerabile față de această maladie și anume persoanele mai mari de 50 de ani. Marea parte a țărilor și-au vaccinat maximal această categorie de populație. În Moldova, cifrele demonstrează că, la categoria de vârstă mai mari de 60 de ani avem vaccinați cu o doză 58% din populație. Iar 56% sunt vaccinași cu schema completă. Aceasta demonstrează tendința de vaccinare ca să nu existe îmbolnăviri grave și persoanele să ajungă în terapie intensivă.
Mai rămân rezerve în categoria de vârstă a tinetelor - cei mai mari de 18 ani în care doar fiecare al treilea a primit doar o singură doză - 36%, iar 35% - vaccinarea completă. Tinerii trebuie să muncească, să-și crească copii și ei trebuie să fie sănătoși. Iar pandemia a demonstrat că pot fi afectate nu doar persoanele cu vârsta mai mare de 50 de ani, dar și tinerii. În țara noastră vârsta medie de îmbolnăvire și deces a întinerit. Acum, la 12 decembrie, vârsta medie este 48 de ani.
Vaccinarea în rândul copiilor. Ce rezultate avem la distanță de o lună?
Chiar dacă este abia o lună, eu salut fiecare părinte, fiecare îngrijitor a copiilor de la 12 ani care au mers să-și protejeze copii, adolescenții. Un motiv al necesității vaccinării este faptul că valul patru a demonstrat că mulți copii s-au infecta și au ajuns în secțiile pediatrice. E adevărat că mulți copii nu fac formele grave așa cum fac adulții, dar încă nu se știe care vor fi consecințele acestei maladii pe termen lung.
Ultimul studiu al UNICEF a demonstrat că COVID-19 a avut efect nu doar efecte fizice asupra sănătății copilului, dar a avut efecte și asupra dezvoltării sale mentale, din cauza lipsei socializării, educației online.
Din experiența noastră, dar și din literatură se cunoaște că și copii pot face acele evenimente microtrombotice, angeopatice, cum fac adulții, doar că ei grație dezvoltării sale și particularităților vaselor sangvine, le suportă cu niște simptome clinice nu atât de evidente ca la adulți. Dar aceste inflamații rămân și lasă după sine complicații care posibil se vor reflecta ulterior în timp.
La o lună de la începutul vaccinării copiilor împotriva COVID-19, procentul de imunizare a copiilor cu vârsta între 12-17 ani cu prima doză este de 2% și 1% au primit deja doza completă.
Părinții trebuie să cunoască că majoritatea reacțiilor posibile la vaccin sunt ușoare. La noi în țară fiecare reacție post-vaccinare este raportată și este analizată de specialiști. 92% dintre evenimentele raportate sunt ușoare, cu febră până la 38C, durere de cap, dureri în mușchi, care trece de la sine cel mult într-o zi.
Guvernul a aprobat cele două zile libere la vaccinare, pentru ziua când se face imunizarea și a doua zi pentru recuperare. E valabil și pentru copii, iar absența de lecții va fi motivată. Dar dacă nu sunt reacții post-vaccinare, nu e motiv de absențe.
Pregătirea înainte sau post vaccinare este sau nu necesară?
Și în cazul copiilor, și în cazul adulților, pentru vaccinare nu sunt recomandate nicio testare, nicio analiză, în special la anticorpi. Nu se recomandă administrarea de preparate medicamentoase cum practică unii adulți - anticoagulante. Aceste preparate sunt foarte complicate și nu trebuie să intervenim în sistemul coagulării. Nu se administrează până la vaccinare nici Paracetamol, Ibuprofen sau antivirale.
Nici după vaccinare nu le recomand, doar dacă avem febră mai mare de 38C putem primi sau Paracetamol, sau Ibuprofen. Iar Ibuprofenul poate fi administrat și în dureri de cap, și în dureri locale insuportabile.
Diferențe: Doza booster și doza trei. Ce trebuie să cunoaștem?
Doza suplimentară se administrează persoanelor care au o stare cu un răspuns imun mai dificil, mai jos. Persoanele care după două vaccinuri nu produc în cantitatea necesară anticorpi ca să se protejeze de formele grave și foarte grave de COVID-19. Persoanele cu maladii cronice, oncologice, cu cancer, persoanele care primesc chimioterapie, radioterapie - preparate care inhibă imunitatea, aceste persoane trebuie să fie protejate în primul rând pentru că pot face forma gravă și pot ajunge în terapie intensivă și reanimare. Această doza trei se administrează în caz de Pfizer și Moderna la interval de 21-28 de zile, iar în caz de Johnson & Johnson administrăm o singură doză și la interval de două luni administrăm cealaltă doză.
Iar doza booster este ca și un fel de revaccinare. Ea se administrează la persoanele cu factori de risc de a face forma gravă și de a ajunge la terapie intensivă sau persoanele care sunt în risc de a contamina și contacta infecția COVID-19. Practic sunt persoanele care au fost incluse în prima etapă de imunizare când în Moldova a început Campania de vaccinare. Aici se includ lucrătorii medicali.
Practica arată că unii colegii de-ai mei, vaccinați complet în martie - aprilie au făcut în octombrie - noiembrie COVID-19. Drept că a fost forma ușoară datorită faptului că au fost vaccinați. La fel se recomandă doza booster persoanelor cu vârsta mai mare de 60 de ani. La fel, se recomandă pentru cei care lucrează în colectivități - din sistemul educațional, din apărare și ordine publică, de la vamă, persoanele cu boli cronice de la 18 ani.
Ne protejează vaccinurile actuale de noile tulpini ale virusului COVID-19?
Pe parcurs s-au evidențiat aceste două tulpini ale virusului COVID-19: Cea inițială, identificată la începutul pandemiei. Apoi a fost identificată varianta Delta care s-a răspândit repede pe tot globul și acum domină și este responsabilă de formele grave și foarte grave.
Iar acum a apărut tulpina Omicron. A apărut în Africa de Sud unde multă populație este bolnavă de HIV/SIDA. Vorbim de imunitate scăzută. Asta poate însemna că virusul are posibilitatea să circule în comunitate. Unele studii demonstrează că această variantă se răspândește de 3,5 ori mai repede decât varianta Delta, iar Delta - de 7-8 ori mai repede decât varianta inițială.
Da, actualele vaccinuri ne protejează contra variantei Delta, ne protejează de forme grave și foarte grave de boală și e posibil că ne vor proteja și de formele grave de Omicron. Dar deocamdată încă nu se cunoaște acest lucru.
Dar trebuie să știm că indiferent de situație, vaccinurile ne protejează de formele grave și foarte grave. O altă întrebare este dacă ne vor proteja să nu răspândim virusul în comunitatea. Dar oamenii de știință continuă să lucreze la acest lucru.
Menționăm că în curând pe piața noastră vor apărea și medicamente împotriva COVID-19, așa cum avem și preparate anti-gripale. Aceasta, probabil, în luna ianuarie-februarie.
Cum decurge vaccinarea în Transnistria?
Este unica regiune care încă a rămas în zona roșie. Avem mai mult de 300 de cazuri de îmbolnăviri la 100 mii de populație. Recent am fost cu echipa, cu reprezentanții ANSP, în Tiraspol. A fost o ședință foarte bună, colegială și cu deschidere. Am vorbit despre aceste bariere în imunizare și am adus argumentele noastre de ce ar trebui să mergem la vaccinare și care este experiența din dreapta Nistrului, experiența altor țări.
Dialog a fast mereu, pentru că medicina nu are bariere și mereu am ajutat colegii din Transnistria. Am salvat și copii. Instituțiile noastre republicane au acordat asistență medicală copiilor de diferită vârstă.
Despre populație, știam că aveau careva preferințe la un anumit tip de vaccin, dar până la urmă s-a schimbat preferințele. Doar că în Transnistria comunicarea trebuie să fie intensificată și susținută.
Acum Transnistria se plasează pe locul trei după Chișinău și Soroca la rata de imunizare a populației. Numărul de vaccinați este destul de mare, doar că posibil că populația nu respectă în tocmai acele măsuri epidemiologice care se impun când se aplică Codul roșu.