
Cât de bine își cunosc moldovenii Guvernul? Mai mult de jumătate din miniștri sunt necunoscuți cetățenilor
Membrii Guvernului nu sunt bine cunoscuți în rândurile cetățenilor, arată datele unui sondaj realizat de Institutul Republican International (IRI). 11 membri ai Guvernului sunt practic necunoscuți pentru mai mult de jumătate din cetățeni, în timp ce prim-ministra Natalia Gavrilița, ministra sănătății, Ala Nemerenco și viceprim-ministrul, ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale, Andrei Spînu se numără printre cei mai cunoscuți oficiali în rândul populației.
・
Prim-ministra Natalia Gavrilița este cel mai cunoscut oficial din cadrul Guvernului, aproximativ 27% dintre cetățeni susținând că au o opinie favorabilă despre ea. Totodată 28% susțin că nu au auzit niciodată despre actuala șefă a executivului. Alți 43% dintre respondenți au declarat că nu au auzit niciodată de ministrul justiției, Sergiu Litvinenco, în timp ce 22% au o părere foarte favorabilă și favorabilă despre activitatea acestuia.

Ceva mai cunoscută este și ministra sănătății, Ala Nemerenco, a cărei activitate este apreciată de 22% dintre respondenți, de vreme ce 37% susțin că nu au auzit niciodată despre ea în spațiul public. Cel mai puțin cunoscut membru al Guvernului este ministrul finanțelor, Dumitru Budianschi, despre care 55% dintre respondenți au declarat că nu au auzit despre el, în timp ce doar 9% au o părere bună despre activitatea acestuia.
În același timp, 54% dintre cetățeni susțin că nu au auzit niciodată despre miniștrii de la economie, agricultură și dezvoltare regională, cultură, mediu sau muncă și protecție socială.
Vizibilitatea funcționarilor publici din cadrul Guvernului reprezintă un element important, au subliniat autorii sondajului. Totodată, aceștia au menționat că depinde de miniștri, ce tip de personalitate vor să fie în viața publică și dacă vor să fie cunoscuți societății sau să pună în aplicare schimbările pe care și le-au propus.
„Depinde ce își doresc funcționarii. Politicianul este un produs. Dacă îl cunoști, mergi la magazin și îl cumperi. De aceea, trebuie să ne întrebăm cine vrem să fie membrii Executivului - politicieni cunoscuți sau tehnocrați care să fie buni executanți? Asta se întâmplă în mai multe state. De aceea, depinde de fiecare ce își dorește. Vrea ministrul să fie cunoscut sau nu? Îl ajută pe el dacă e cunoscut sau nu? Noi nu putem comenta de ce se întâmplă așa. Noi doar am făcut o fotografie a realității”, a subliniat unul din autorii sondajului, Rasa Alisauskiene.
Referindu-se la aprecierea dacă activității Guvernului, experta a ținut să sublinieze că acțiunile ar trebui să reiasă din așteptările cetățenilor.
„Guvernarea trebuie să facă ceea ce publicul consideră necesar. Pe el nu-l interesează cine e responsabil de soluționarea unei probleme - primarul, președinta sau altcineva. El așteaptă ca guvernarea să-i rezolve problema. Dar aceste răspunsuri nu pot fi privite ca o evaluare a activității Guvernului. În trei luni e greu să faci acest lucru. Dar, acestea sunt așteptările”, a declarat aceasta.
Sondajul a fost realizat în perioada septembrie - octombrie fiind coordonat de sociologa Rasa Alisauskiene de la Baltic Surveys/The Gallup Organisation. Eșantionul cuprinde 1,619 de rezidenți permanenți din Republica Moldova cu vârsta de 18 ani și mai sus, cu drept de vot., din toate regiunile Republicii Moldova, cu excepția regiunii transnistrene. Marja de eroare nu depășește +/-2,5%. Rata de răspuns este de 31%.