Curtea de Conturi explică cum a avut loc auditul potrivit căruia circa șapte mii de doze de vaccin adiministrate ar fi fost expirate

Curtea de Conturi explică cum a avut loc auditul potrivit căruia circa șapte mii de doze de vaccin adiministrate ar fi fost expirate

Curtea de Conturi a R. Moldova (CCRM) a evaluat un eșantion de vaccinări de aproximatic 31% (527 mii) din totalul de 1,6 milioane. În urma verificărilor s-au stabilit diferențe dintre datele din SIA Registru și fișele/listele Centrelor de sănătate (CS) și altor instituții medicale. Potrivt CCRM aceste diferențe prezintă suspiciuni privind existența a 6,8 mii cazuri de administrare a vaccinurilor cu termen expirat.

Astfel, data administrării vaccinurilor indicată în fișele/listele CS nu coincide cu data inclusă în SIA Registru. În unele cazuri, în fișe/liste sunt introduse înscrisuri adiționale, prin care se modifică lotul vaccinului administrat, comparativ cu cel inițial indicat în fișă și în SIA Registru. Potrivit datelor din SIA Registru, s-a constat că, doza II în cele 6,8 mii de cazuri, a fost administrată după expirarea termenului de valabilitate a vaccinului.

Curtea atrage atenția Comisiei de anchetă și asupra altor constatări expuse în raport, cu referire la datele despre vaccinare din SIA Registru, în care echipa de audit a evaluat și stabilit peste 277 mii de înregistrări privind vaccinarea care a au fost introduse în alte perioade decât cele reale. Analiza, a determinat că peste 70 mii înregistrări creează suspiciuni privind veridicitatea certificatelor emise de către instituțiile implicate în procesul de vaccinare.

Publicitate

Amintim că, la 16 decembrie CCRM a prezentat rezultatele raportului auditului despre măsurile întreprinse de autorități în vederea asigurării cetățenilor cu vaccinuri și atingerii imunității colective pentru combaterea infecției COVID-19. Astfel, potrivit raportului circa șapte mii de doze de vaccinuri anti-COVID-19 au fost înregistrate ca și administrate după expirarea termenului de valabilitate. 

Ulterior, Ministerul Sănătății a venit cu o reacție la informațiile expuse de CCRM. Potrivit responsabililor din sănătate, nicio doză de vaccin nu a fost administrată cu termen expirat, iar constatările prezentate de Curtea de Conturi se bazează pe datele extrase din Registrul de Evidență a Vaccinării și se referă la perioada 30.05 – 31.08.2021.

În cele din urmă, Ministerul Sănătății a anunțat că va institui o comisie de anchetă pentru a investiga suspiciunile privind administrarea vaccinurilor expirate. 

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal