
Curtea de Conturi explică cum a avut loc auditul potrivit căruia circa șapte mii de doze de vaccin adiministrate ar fi fost expirate
Curtea de Conturi a R. Moldova (CCRM) a evaluat un eșantion de vaccinări de aproximatic 31% (527 mii) din totalul de 1,6 milioane. În urma verificărilor s-au stabilit diferențe dintre datele din SIA Registru și fișele/listele Centrelor de sănătate (CS) și altor instituții medicale. Potrivt CCRM aceste diferențe prezintă suspiciuni privind existența a 6,8 mii cazuri de administrare a vaccinurilor cu termen expirat.
・
Astfel, data administrării vaccinurilor indicată în fișele/listele CS nu coincide cu data inclusă în SIA Registru. În unele cazuri, în fișe/liste sunt introduse înscrisuri adiționale, prin care se modifică lotul vaccinului administrat, comparativ cu cel inițial indicat în fișă și în SIA Registru. Potrivit datelor din SIA Registru, s-a constat că, doza II în cele 6,8 mii de cazuri, a fost administrată după expirarea termenului de valabilitate a vaccinului.
Curtea atrage atenția Comisiei de anchetă și asupra altor constatări expuse în raport, cu referire la datele despre vaccinare din SIA Registru, în care echipa de audit a evaluat și stabilit peste 277 mii de înregistrări privind vaccinarea care a au fost introduse în alte perioade decât cele reale. Analiza, a determinat că peste 70 mii înregistrări creează suspiciuni privind veridicitatea certificatelor emise de către instituțiile implicate în procesul de vaccinare.
Amintim că, la 16 decembrie CCRM a prezentat rezultatele raportului auditului despre măsurile întreprinse de autorități în vederea asigurării cetățenilor cu vaccinuri și atingerii imunității colective pentru combaterea infecției COVID-19. Astfel, potrivit raportului circa șapte mii de doze de vaccinuri anti-COVID-19 au fost înregistrate ca și administrate după expirarea termenului de valabilitate.
Ulterior, Ministerul Sănătății a venit cu o reacție la informațiile expuse de CCRM. Potrivit responsabililor din sănătate, nicio doză de vaccin nu a fost administrată cu termen expirat, iar constatările prezentate de Curtea de Conturi se bazează pe datele extrase din Registrul de Evidență a Vaccinării și se referă la perioada 30.05 – 31.08.2021.
În cele din urmă, Ministerul Sănătății a anunțat că va institui o comisie de anchetă pentru a investiga suspiciunile privind administrarea vaccinurilor expirate.