Designerii moldoveni au lansat trei colecții de haine adaptate persoanelor cu dizabilități (FOTO)

Designerii moldoveni au lansat trei colecții de haine adaptate persoanelor cu dizabilități (FOTO)

Trei colecții de haine adaptate necesităților persoanelor cu dizabilități au fost create și lansate pentru prima dată în Republica Moldova cu participarea designerilor autohtoni și a femeilor cu dizabilități. Evghenii Hudorojcov, Ana Popova și Duca Clothing s-au alăturat campaniei UNFPA „Combatem stigma cu stil” și au creat articole vestimentare ajustate nevoilor femeilor cu dizabilități, adică stilate și comode în același timp.

Întrebat ce l-a motivat să se implice într-un astfel de proiect, designerul Evgheni Hudorojcov a spus că motto-ul designerilor e să facă lumea mai frumoasă prin ceea ce crează.

„Scopul meu principal a fost să transmit starea de bine și comfort acestor persoane, iar în al doilea rând, un moment foarte important pentru noi, ca brand, este să combatem stigma și prejudecățile. În viziunea noastră, noi toți suntem atipici, doar că fiecare în modul lui, de aceea nu facem diferențe între oameni” a spus Evghei Hudorojcov. 

Publicitate
...

Potrivit designerilor, o haină adaptată necesităților persoanelor cu dizabilități este cea care poate fi îmbrăcată mai ușor, spre exemplu, are lipici sau magneți în loc de nasturi tradiționali, are decolteuri mai largi, se bazează pe stofe naturale și, în același timp, poate fi acomodată la diverse situații.

 „ Am înlocuit nasturii sau fermoarele cu lipici pe laterală în așa fel ca pantalonii să fie mai largi și persoana să îi poată îmbrăca mai ușor. De regulă e mai greu să adaptezi ceva frumos la ceva comod, dar mă bucur că prin aceste ținute, am reușit să scot în evidență atuurile fiecărei femei, indiferent de tipul de dizabilitate pe care îl are”, a menționat designerul vestimentar, care a creat o colecție de pijamale, Ana Popova.

...

 Lansarea celor trei colecții de rochii, costume și pijamale la Chișinău a inclus un defileu la care au participat 15 femei și fete cu dizabilități. Ele mărturisesc că a fost o experiență unică, prin care s-au simțit la egalitate cu ceilalți, iar necesitățile lor au fost luate în considerare.

„Participând la acest eveniment, am avut curajul de a ieși din tipare și a demonstra lumii că anumite branduri și frumusețea unei haine, pot fi prezentate și de noi, femeile cu dizabilități” a spus Daniela Caraman.

„Chiar dacă am fost sprijinită în defilarea mea de un cadru de mers, m-am simțit mândră și onorată să port ținutele designerilor noștri autohtoni, mi-am descoperit stilul și stofele pe care până acum le ocoleam crezând că nu mă voi simți comod în deplasare, dar nu a fost așa deoarece designerii au înțeles necesitățile și au făcut toate ajustările necesare” a mneționat Mariana Țîbulac-Ciobanu, participantă la defileu.

...

Campania „Combatem stigma cu stil” a fost lansată la inițiativa UNFPA Moldova pentru a promova incluziunea și oportunitățile egale de afirmare în industria de modă și cea de textile.

„Sperăm că această revoluție a incluziunii pe care am început-o, să continue. UNFPA va depune eforturi pentru a aduce experiența brandurilor internaționale, care au colecții adaptate  persoanele cu dizabilități, în industria ușoară din Republica Moldova și a spori capacitățile producătorilor autohtoni în acest sens” a menționat Reprezentantă rezidentă UNFPA în Republica Moldova, Nigina Abaszada.

Campania „Combatem stigma cu stil” a fost desfășurată în perioada septembrie-decembrie. Campania a inclus mai multe acțiuni de sensibilizare publică printre care participarea persoanelor cu dizabilități la “Moldova Fashion Days”, organizarea unui Hackaton pentru 20 de tineri designeri, care au conceput schițe vestimentare ajustate, elaborarea a trei colecții vestimentare în baza lor, precum și promovarea vocilor persoanelor cu dizabilități în mass-media.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal