De la o Capitală verde, la una împânzită de blocuri. Scandalul din jurul unui complex rezidențial lângă parcul „La Izvor” (DOC)

De la o Capitală verde, la una împânzită de blocuri. Scandalul din jurul unui complex rezidențial lângă parcul „La Izvor” (DOC)
foto simbol, sursa: diez.md

Un complex locativ urma să fie edificat în imediata apropiere a parcului „La Izvor”. Solicitarea a fost adresată Primăriei Chișinău încă în 2020 din partea unui centru de fitness, care între timp a reușit să și vândă deja terenul pentru care a cerut permisiune de construcție.Pentru a putea fi construit blocul locativ, urma să fie schimbată și destinația terenului – de la zonă cu destinație comercială și funcții de recreere, în una rezidențială cu densitate medie. Chiar dacă până în prezent nu a fost emisă autorizația de construcție și nu au fost demarate anumite lucrări de construcție, locuitori din zonă sunt nemulțumiți de acest fapt și au scris o petiție pe adresa Primăriei și edilului Ion Ceban.Istoria o descriem în continuare.

Solicitarea de certificare

Potrivit documentelor înregistrate la Primărie, clădirea ar urma să fie edificată pe un teren de 0,38 hectare, pe str. Ghidighici nr. 5, în imediata apropiere a parcului „La Izvor” din cartierul Sculeni, sectorul Buiucani. Blocul locativ ar urma să cuprindă 62 de apartamente amplasate pe șapte nivele și o parcare subterană cu 65 de locuri.

Schema de amplasare a construcției

Solicitarea de permisiune a construcției a fost depusă la Primărie de „Niagara Club” SRL în anul 2020.

La 15 septembrie 2020, primarul general al capitalei, Ion Ceban, dispune inițierea elaborării Planului Urbanistic, iar peste două săptămâni este eliberat deja și Certificatul de urbanism. Documentul avea o valabilitate de 12 luni și nu permitea efectuarea lucrărilor de construcție.

După mai bine de trei luni, edilul dispune organizarea consultărilor publice pe marginea acestui proiect. Întâmplător sau nu, documentele arată că dispoziția a fost semnată cu o dată ulterioară desfășurării consultărilor sau altfel spus, consultările publice au avut loc înainte ca primarul să semneze o dispoziție în acest sens.

La consultările din data de 26 ianuarie 2021 au participat opt reprezentanți ai societății civile, Ion Popa și Victor Punga de la Pretura Buiucani, doi reprezentați de la IMP „ChișinăuProiect”, dar și Alexandru Vozvenschi, administratorul „Niagara Club” SRL. În cadrul consultărilor, Vozvenschi a menționat că, agentul economic pe care îl reprezintă își asumă să amenajeze terenul adiacent viitoarei construcții, inclusiv salubrizarea și amenajarea spațiilor verzi din apropierea râului Bâc, a iluminatului nocturn și instalarea camerelor de supraveghere.

„Niagara Club SRL își va asuma interzicerea organizării discotecilor, asigurând confortul și liniștea locatarilor din zona respectivă”, a declarat atunci Vozvenschi.

Locatarii din zonă se opun cu vehemență construcției

Locatariii din zona apropiată parcului „La Izvor” își exprimă dezacordul în privința construcției și au înaintat o petiție în acest sens adresată primarului Ion Ceban și Primăriei municipiului Chișinău. Semnatarii petiției susțin că Primăria a organizat formal și în mod eronat consultările publice privind eventuala construcție și că blocul de locuit le va crea incomodități atât locuitorilor de pe str. Ghidighici, cât și chișinăuienilor care obișnuiesc să se recreeze în parcul din preajmă.

De asemenea, aceștia susțin că edificarea blocului ar putea supraîncărca zona respectivă, va crea ambuteiaje și ar putea limita accesul spre locuințe și parc. Potrivit semnatarilor, blocul va aduce un impact negativ aspectului parcului, dar și mediului, crescând rata poluării. Pe de altă parte, avizul de la Ministerul Agriculturii, eliberat la 13 mai 2021, arată că proiectul nu ar avea anumite efecte asupra mediului. 

În 2020, atunci când a fost elaborat Planul Urbanistic Zonal și eliberat Certificatul de urbanism, responsabil de supravegherea procesului a fost desemnat viceprimarul Victor Chironda.  

Contactat acum de AGORA, Chironda a declarat că în perioada cât s-a aflat în funcție solicitarea a fost refuzată din motiv că nu întrunea toate condițiile necesare. „Ce s-a făcut mai departe, nu știu”, a adăugat acesta.

La 2 iulie 2021, Victor Chironda a fost demis din funcție de Consiliul Municipal Chișinău.

Am bătut și la ușile Direcției generale arhitectură, urbanism și relații funciare pentru a afla finalitatea dosarului. Svetlana Dohotaru, arhitecta șefă a mun. Chișinău, nu ne-a răspuns la telefon, iar alți reprezentanți ai Direcției au refuzat să ofere anumite detalii despre proiect.

Am reușit să discutăm cu Vadim Brînzaniuc, pretorul sectorului Buiucani. „Au avut loc anul trecut doar consultările publice. Nimic nu este aprobat, nici schimbarea zonei. Petiția locatarilor nu are nicio noimă atâta timp cât nu există o decizie finală în acest sens”, a menționat Brînzaniuc.

Unul dintre beneficiarii proiectului, „remarcat” în scandalul parcărilor cu plată din Chișinău

Cum spuneam mai sus, solicitarea de construcție a fost inițiată în 2020 de „Niagara Club” SRL, unul dintre fondatorii companiei fiind omul de afaceri Alexandru Pincevschi. Pe parcurs însă, proprietarul a vândut terenul pe care ar urma să fie construită clădirea. Cumpărătorul - „Promilton” SRL, o companie de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale, fondată de către Serghei Tafratov, Zavricico Mihail și Alexei Cobușcian.

Anul trecut, administratorul companiei a expediat o scrisoare în adresa Primăriei în care și-a exprimat  acordul să continue dezvoltarea proiectului.

 

Chiar și așa, Pincevschi declară că este implicat în continuare în dezvoltarea proiectul alături de compania care a achiziționat terenul. „Proiectul l-am pornit eu. Da, este adevărat că terenul a fost vândut. Continuăm să creăm împreună proiectul”, a declarat Pincevschi pentru TV8 menționând că nu are nicio altă legătură cu compania de construcții.

În 2017, omul de afaceri, Alexandr Pincevschi, a fost implicat în scandalul parcărilor cu plată din capitală. Acesta a fost învinuit că ar fi organizat și instigat persoane cu funcții de răspundere din cadrul Primăriei mun. Chișinău, în vederea organizării unui concurs inechitabil, cu desemnarea unui câștigător prestabilit care urma să gestioneze parcările cu plată din capitală. Până în prezent, acest dosar nu are nicio finalitate, iar întregul proces stagnează de mai bine de patru ani.

* Autor: Cătălina Grițco

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Construcție cu năbădăi la Băcioi. Ridicarea unei biserici - motiv de conflict între localnici, Mitropolie și Primărie (FOTO DOC)

Construcție cu năbădăi la Băcioi. Ridicarea unei biserici - motiv de conflict între localnici, Mitropolie și Primărie (FOTO DOC)

Primarul - da, consilierii - ba. CMC nu a votat instituirea moratoriului asupra construcțiilor noi din centrul istoric al Chișinăului

Primarul - da, consilierii - ba. CMC nu a votat instituirea moratoriului asupra construcțiilor noi din centrul istoric al Chișinăului

Mai multe gospodării din orașul Codru, sub risc de alunecări de teren din cauza unor lucrări de construcții. Primăria ridică din umeri

Mai multe gospodării din orașul Codru, sub risc de alunecări de teren din cauza unor lucrări de construcții. Primăria ridică din umeri

Advertoriale
Petrom îți economisește timpul. Plătește facturile în timp ce faci plinul

Petrom îți economisește timpul. Plătește facturile în timp ce faci plinul

În premieră, mai mulți vârstnici din Republica Moldova beneficiază de servicii de e-sănătate și consiliere online

În premieră, mai mulți vârstnici din Republica Moldova beneficiază de servicii de e-sănătate și consiliere online

Articolele vestimentare Hermina: Îmbracă-te cu căldură la prețuri reduse!

Articolele vestimentare Hermina: Îmbracă-te cu căldură la prețuri reduse!

EMISIUNI
 • Prepare for Future | Olesea Gălușcă: Industria creativă din Moldova poate deveni pilonul cel mai important al economiei Moldovei
  Prepare for Future | Olesea Gălușcă: Industria creativă din Moldova poate deveni pilonul cel mai important al economiei Moldovei
 • Podcastul „Azi e vinerea” | Miroase a ars la Bismobil Kitchen, emisiunea „Iartă-mă” în justiție și care-i sportul nostru național (VIDEO)
 • PROFESIONIȘTII|Strateg de marketing: „Meseria asta e un dans frumos între cifre și creativitate” (VIDEO)
 • PROFESIONIȘTII|Strateg de marketing: „Meseria asta e un dans frumos între cifre și creativitate” (VIDEO)
 • DESCIFRAT| Iarna secetoasă și temperaturile record. Cum resimte sectorul agricol schimbările climatice
Cele mai populare
 • 1
  Un cuplu iranian care s-a filmat dansând în centrul Teheranului în sprijinul protestelor, condamnat la peste 10 ani de închisoare (VIDEO)
 • 2
  WSJ: Ucrainei îi sunt oferite drone de luptă pentru un dolar, dar va trebui să plătească 10 milioane de dolari pentru livrare
 • 3
  Centrul GDM anunță că va depune o plângere la Poliție în urma declarației emise de Mitropolia Moldovei
 • 4
  Corupția din justiție: Șefa Procuraturii Anticorupție, în declarații (LIVE)
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.