Solicitarea de certificare
Potrivit documentelor înregistrate la Primărie, clădirea ar urma să fie edificată pe un teren de 0,38 hectare, pe str. Ghidighici nr. 5, în imediata apropiere a parcului „La Izvor” din cartierul Sculeni, sectorul Buiucani. Blocul locativ ar urma să cuprindă 62 de apartamente amplasate pe șapte nivele și o parcare subterană cu 65 de locuri.

Schema de amplasare a construcției
Solicitarea de permisiune a construcției a fost depusă la Primărie de „Niagara Club” SRL în anul 2020.
La 15 septembrie 2020, primarul general al capitalei, Ion Ceban, dispune inițierea elaborării Planului Urbanistic, iar peste două săptămâni este eliberat deja și Certificatul de urbanism. Documentul avea o valabilitate de 12 luni și nu permitea efectuarea lucrărilor de construcție.

După mai bine de trei luni, edilul dispune organizarea consultărilor publice pe marginea acestui proiect. Întâmplător sau nu, documentele arată că dispoziția a fost semnată cu o dată ulterioară desfășurării consultărilor sau altfel spus, consultările publice au avut loc înainte ca primarul să semneze o dispoziție în acest sens.


La consultările din data de 26 ianuarie 2021 au participat opt reprezentanți ai societății civile, Ion Popa și Victor Punga de la Pretura Buiucani, doi reprezentați de la IMP „ChișinăuProiect”, dar și Alexandru Vozvenschi, administratorul „Niagara Club” SRL. În cadrul consultărilor, Vozvenschi a menționat că, agentul economic pe care îl reprezintă își asumă să amenajeze terenul adiacent viitoarei construcții, inclusiv salubrizarea și amenajarea spațiilor verzi din apropierea râului Bâc, a iluminatului nocturn și instalarea camerelor de supraveghere.
„Niagara Club SRL își va asuma interzicerea organizării discotecilor, asigurând confortul și liniștea locatarilor din zona respectivă”, a declarat atunci Vozvenschi.
Locatarii din zonă se opun cu vehemență construcției
Locatariii din zona apropiată parcului „La Izvor” își exprimă dezacordul în privința construcției și au înaintat o petiție în acest sens adresată primarului Ion Ceban și Primăriei municipiului Chișinău. Semnatarii petiției susțin că Primăria a organizat formal și în mod eronat consultările publice privind eventuala construcție și că blocul de locuit le va crea incomodități atât locuitorilor de pe str. Ghidighici, cât și chișinăuienilor care obișnuiesc să se recreeze în parcul din preajmă.
De asemenea, aceștia susțin că edificarea blocului ar putea supraîncărca zona respectivă, va crea ambuteiaje și ar putea limita accesul spre locuințe și parc. Potrivit semnatarilor, blocul va aduce un impact negativ aspectului parcului, dar și mediului, crescând rata poluării. Pe de altă parte, avizul de la Ministerul Agriculturii, eliberat la 13 mai 2021, arată că proiectul nu ar avea anumite efecte asupra mediului.

În 2020, atunci când a fost elaborat Planul Urbanistic Zonal și eliberat Certificatul de urbanism, responsabil de supravegherea procesului a fost desemnat viceprimarul Victor Chironda.
Contactat acum de AGORA, Chironda a declarat că în perioada cât s-a aflat în funcție solicitarea a fost refuzată din motiv că nu întrunea toate condițiile necesare. „Ce s-a făcut mai departe, nu știu”, a adăugat acesta.
La 2 iulie 2021, Victor Chironda a fost demis din funcție de Consiliul Municipal Chișinău.
Am bătut și la ușile Direcției generale arhitectură, urbanism și relații funciare pentru a afla finalitatea dosarului. Svetlana Dohotaru, arhitecta șefă a mun. Chișinău, nu ne-a răspuns la telefon, iar alți reprezentanți ai Direcției au refuzat să ofere anumite detalii despre proiect.
Am reușit să discutăm cu Vadim Brînzaniuc, pretorul sectorului Buiucani. „Au avut loc anul trecut doar consultările publice. Nimic nu este aprobat, nici schimbarea zonei. Petiția locatarilor nu are nicio noimă atâta timp cât nu există o decizie finală în acest sens”, a menționat Brînzaniuc.
Unul dintre beneficiarii proiectului, „remarcat” în scandalul parcărilor cu plată din Chișinău
Cum spuneam mai sus, solicitarea de construcție a fost inițiată în 2020 de „Niagara Club” SRL, unul dintre fondatorii companiei fiind omul de afaceri Alexandru Pincevschi. Pe parcurs însă, proprietarul a vândut terenul pe care ar urma să fie construită clădirea. Cumpărătorul - „Promilton” SRL, o companie de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale, fondată de către Serghei Tafratov, Zavricico Mihail și Alexei Cobușcian.
Anul trecut, administratorul companiei a expediat o scrisoare în adresa Primăriei în care și-a exprimat acordul să continue dezvoltarea proiectului.

Chiar și așa, Pincevschi declară că este implicat în continuare în dezvoltarea proiectul alături de compania care a achiziționat terenul. „Proiectul l-am pornit eu. Da, este adevărat că terenul a fost vândut. Continuăm să creăm împreună proiectul”, a declarat Pincevschi pentru TV8 menționând că nu are nicio altă legătură cu compania de construcții.
În 2017, omul de afaceri, Alexandr Pincevschi, a fost implicat în scandalul parcărilor cu plată din capitală. Acesta a fost învinuit că ar fi organizat și instigat persoane cu funcții de răspundere din cadrul Primăriei mun. Chișinău, în vederea organizării unui concurs inechitabil, cu desemnarea unui câștigător prestabilit care urma să gestioneze parcările cu plată din capitală. Până în prezent, acest dosar nu are nicio finalitate, iar întregul proces stagnează de mai bine de patru ani.
* Autor: Cătălina Grițco
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.