
EDITORIAL internațional | Noi restricții în Europa și Rusia, justițiara ONU
Europenii au în față un sfârșit de an posomorât, iar Rusia dă lecții de neamestec în treburile altor state.
・
Omicron înaintează. Noi restricții în Europa
Chiar dacă ne-am săturat de știrile despre Covid-19, ignoranța ne poate costa scump. Săptămâna aceasta noua variantă, Omicron, a corectat un pic agenda pentru sărbătorile de iarnă. Așa, de azi, Țările de Jos intră în carantină, unde vor rămâne până pe 14 ianuarie. Localurile, muzeele, magazinele non esențiale vor fi închise, în timp ce fiecare gospodărie va avea dreptul să invite în același timp maximum două persoane.
Franța a restricționat joi călătoriile către și dinspre Marea Britanie în încercarea de a bloca intrarea variantei Omicron, o mișcare urmată de Germania care și-a înăsprit, începând cu azi, restricțiile privind călătoriile din Marea Britanie.
Din veștile bune - oficialii din domeniul sănătății din Africa de Sud, țara în care Omicron a fost depistat pentru prima dată, au raportat că recuperarea în urma infectării cu Omicron este mai rapidă în comparație cu Delta, indiferent dacă au fost sau nu în spital.
The Guardian scrie că oamenii de știință au descoperit o posibilă explicație biologică pentru severitatea aparent redusă a noii variante de Covid. Potrivit lui Michael Chan Chi-wai de la Universitatea din Hong Kong noua variantă se reproduce mai degrabă în tractul respirator superior, dar nu ajunge în plămâni unde ar reprezenta cel mai mare pericol pentru o persoană infectată. Acest lucru ar reduce severitatea bolii pe care o poate declanșa. Cu toate acestea, Chan a recomandat prudență în interpretarea rezultatelor descoperirilor sale.
Rusia, justițiara ONU
Rusia a blocat luni un proiect de rezoluție al Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, aflat în negocieri de mai multe luni, care, pentru prima dată, ar fi definit schimbările climatice drept o amenințare la adresa păcii.
Potrivit The New York Times, rezoluția, care a beneficiat de un sprijin larg al statelor membre, ar fi extins semnificativ criteriile folosite pentru a justifica intervenția în conflictele armate din întreaga lume. Astfel, proiectul de rezoluție al Consiliului de Securitate ar fi obligat organismul format din 15 membri să includă schimbările climatice ca factor privind „orice cauze profunde ale conflictului sau multiplicatori de risc”.
Refuzul de a da curs acestui proiect a fost explicat de Rusia prin faptul că rezoluția respectivă ar fi doar un pretext al puterilor occidentale pentru a justifica amestecul în treburile interne ale țărilor mai sărace. Și Rusia, care ține foarte mult la integritatea altor state, după cum bine știm, nu poate închide ochii la un astfel de abuz din partea ONU.