Noi evoluții în dosarul frauda bancară. A fost terminată urmărirea penală a fostului administrator al Unibank

Noi evoluții în dosarul frauda bancară. A fost terminată urmărirea penală a fostului administrator al Unibank

Fostul administrator special al Unibank, care în anul 2015 a contribuit la eliberarea frauduloasă a peste 75 de milioane lei din contul garanțiilor de stat va compărea pe banca acuzațiilor. Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a anunțat că a terminat urmărirea penală și urmează să trimită în judecată unul din dosarele penale denumite generic „frauda bancară a mijloacelor bănești garantate de stat”.

„PCCOCS a probat implicarea funcționarului din cadrul Băncii Naționale a Moldovei (BNM) desemnat să administreze Unibank, în comiterea infracțiunii de abuz de serviciu în interesul unei organizații criminale. Potrivit legii, infracțiunea incriminată se pedepsește cu închisoare de la trei la șapte ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la zece ani şi 15 ani”, se arată într-un comunicat al Procuraturii.Procurorii precizează faptul că inculpatul deținea funcție de conducere în BNM în domeniul prevenirii și combaterii spălării banilor, iar pentru perioada 2014-2015, a fost delegat în calitate de administrator special al Unibank, în vederea redresării situației financiare precare create în această instituție, rezultată din „frauda bancară. Mai exact, situația financiară fusese constatată ca nerespectând coeficientul lichidității din acea perioadă și măsurile de remediere impuse.

„Ca atribuții de bază, administratorul special urma să identifice proveniența mijloacelor bănești de pe conturile deponenților (n.r. depunătorilor) Unibank și să determine dacă aceștia din urmă nu sunt persoane afiliate băncii și dacă mijloacele bănești de pe aceste conturi nu provin din spălare de bani din sistemul bancar. Despre aceste aspecte, administratorul urma  să informeze „Comisia specială în scopul analizei soldurilor din conturile persoanelor fizice și juridice cu capital privat”, spun procurorii.

Publicitate

Totuși, administratorul special al Unibank ar fi ignorat cerințele impuse și intenționat ar fi tăinuit, în comunicarea sa cu Comisia Specială, faptul că mijloacele bănești în sumă de peste 75 milioane lei de pe conturile unei persoane juridice nerezidente, care erau blocate, provin atât de la persoane afiliate băncii cât și din frauda bancară de la Banca de Economii.

Ca rezultat al inducerii în eroare a Comisiei, aceasta i-a permis administratorului special al Unibank deblocarea conturilor; iar ținând cont de faptul că la acel moment Unibank nu dispunea de mijloace financiare,  banii au fost eliberați din contul garanțiilor garantate de stat.

Trebuie menționat, fapta a fost comisă în condițiile în care informația cu privire la „frauda bancară” era deja cunoscută în aprilie 2015 din raportul Kroll I, în timp ce deblocarea și ridicarea banilor a avut loc în luna mai 2015. Toate acțiunile descrise mai sus sunt investigate într-un dosar separat.

La data de 2 noiembrie curent, Procuratura Anticorupție (PA) a venit cu noi detalii referitoare la dosarul  „Frauda Bancară”, în partea ce ține atacurile raider de la BC „Victoriabank” SA și BC „Banca de Economii” SA, din anul 2011. 

Procurorii au declarat că în cadrul urmăririi penale sunt investigate circumstanțele dobândirii ilicite prin înșelăciune și abuz de încredere a dreptului de proprietate asupra unor pachete de acțiuni ale Companiei de Asigurări „ASITO” S.A., - 83,1 % , a băncilor comerciale S.A. „Victoriabank” – 28,34 % și S.A. „Banca de Economii”- 18,49 %”.

Potrivit Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI) a Centrului Național Anticorupție (CNA), valoarea bunurilor identificate în cadrul cauzelor penale privind frauda bancară, în perioada 2018-2021, constituie peste patru miliarde de lei.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal