Marele compozitor Eugen Doga lansează un volum autobiografic. Cum se va numi cartea și când e gata să împartă autografe

Marele compozitor Eugen Doga lansează un volum autobiografic. Cum se va numi cartea și când e gata să împartă autografe

Compozitorul Eugen Doga lansează, chiar în preajma sărbătorilor de iarnă, un volum autobiografic, publicat de Editura Cartier. Cartea intitulată „Viața mea așa cum a fost să fie” vrea să fie o cronică virtuală a vieții maestrului, din copilărie și până în prezent, o cronică a evenimentelor văzute prin negura vremii și prezentate obiectiv, după cum spune chiar maestrul. Iată pentru când e preconizată lansarea cărții. 

Miercuri, 22 decembrie, la ora 18:15, compozitorul îți așteaptă toți admiratorii la Librăria din Centru (bd. Ștefan cel Mare, nr.126) din Chișinău, unde va avea loc lansarea volumului autobiografic „Viața mea așa cum a fost să fie”. Mai mulți prieteni ai lui Eugen Doga vor fi prezenți la eveniment, consemnând lansarea cărții prin impresii personale și relatări profesionale.

Volumul a apărut la Editura Cartier, în colecția Cartier popular. Volumul a apărut cu sprijinul Direcției Cultură a Primăriei municipiului Chișinău și a Societății Comerciale Creator.Cartea va avea un preț promoțional în ziua lansării, iar toți cei care o vor procura, vor beneficia de o sesiune de autografe din partea autorului.

Publicitate

„Sper că, după ce veți citi această carte, veți putea să vă plimbați mai liniștit prin cronica virtuală a vieții voastre, care cred că vă va invita în copilărie, la bunii prieteni de demult, în locurile tainice și romantice ale primelor sărutări în care întâmpinați odinioară zorii și primăverile. M-am străduit, în măsura în care e cu putință, să fiu obiectiv, să reproduc multe momente prin negura vremii, care nu se limitează la întorsul filelor calendarului, ci ne mai și atrage în vâltoarea ei și ne revine o luptă grea pentru a ne menține în zona ei de atracție, ca să nu fim aruncați în niciunde. Sper foarte mult că în timpul acestei plimbări o să vă scoateți ochelarii fumurii de pe ochi și căștile din urechi și o să le oferiți receptorilor ființei voastre să capteze informațiile care sunt produsul vieții mele imperfecte, dar foarte interesante și bogate în evenimente.”

Eugen, Doga, compozitor

Autor:

...

EUGEN DOGA s-a născut la 1 martie 1937, în satul Mocra, raionul Râbnița, RASSM (astăzi Republica Moldova). Copilărie pe timp de război și foame, cu tată ucis în Al Doilea Război Mondial. După absolvirea școlii din sat este admis la Școala de muzică „Ștefan Neaga” (1951-1955) din Chișinău. Urmează apoi Colegiul muzical la violoncel, avându-l profesor pe italianul Pablo Baccini.

După ce a fost paralizată mâna stângă nu a mai putut reveni la violoncel. A început să facă compoziție. Prima piesă, Floare dalbă de livadă (1957), o scrie pentru Maria Bieșu. Urmează Institutul de Arte "Gavriil Muzicescu" din Chișinău (1960-1965), profesor Solomon Lobel.

Debut oficial în 1963 cu un cvartet de coarde. Preocupări vaste, scrie muzică ușoară, pentru film, lucrări camerale, balet, simfonii, piese instrumentale de cameră, romanțe, cvartete de coarde, cântece pentru copii.

Eugen Doga face muzică de film, devenind unul dintre cei mai cunoscuți compozitori din spațiul sovietic și post-sovietic. A scris muzică la peste 200 de filme: Se caută un paznic (Ivan Turbincă), Nunta la palat, Singur în fața dragostei, Zece ierni pe o vară, Explozie cu efect întârziat, Durata zilei, Casă pentru Serafim, Lăutarii, O șatră urcă la cer, Gingașa și tandra mea fiară, , Anna Pavlova, Patul lui Procust ș.a..

Realizează coloana sonoră a peliculelor pentru copii: Capra cu trei iezi, Maria Mirabela , serialul Guguță ș.a. A semnat muzica pentru spectacolele: Radu Ștefan, întâiul și ultimul, Pe un picior de plai, Păsările tinereții noastre, Sfânta sfintelor, baletele Luceafărul și Venancia ș.a.

În 1973, cu piesa sa ”Orașul meu(Cîntec despre orașul meu), Eugen Doga a lansat-o pe Sofia Rotaru. Anastasia Lazariuc și Nadejda Cepraga s-au lansat, de asemenea, cu piesele lui Doga.

În anul 1972 a primit Scoica de Argint la Festivalul Internațional de Film de la San Sebastian pentru muzica din filmul Lăutarii, iar în 1976, Scoica de Aur, pentru coloana sonoră a filmului O șatră urcă la cer (Șatra).

Eugen Doga a fost decorat cu înalte distincții de stat ale Republicii Moldova, României, URSS, Federației Ruse, SUA.

Editura care s-a îngrijit de volum anunță: cartea poate fi cumpărată în toate librăriile bune din România și Republica Moldova.

Viața mea așa cum a fost să fie (memorii), de Eugen Doga (Cartier popular). Legată, 400 pag. Preț: 49 RON/199 MDL

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal