Scrutinul de la Bălți s-a desfășurat cu cea mai mică prezență la vot din istoria țării, potrivit Promo-LEX

Scrutinul de la Bălți s-a desfășurat cu cea mai mică prezență la vot din istoria țării, potrivit Promo-LEX

În cadrul turului doi al alegerilor locale noi din orașul Bălți ar fi fost înregistrată cea mai scăzută  prezență la vot din istoria scrutinelor din Republica Moldova. Despre aceasta a anunțat asociația „Promo-LEX”, într-un comunicat de presă, reiterând că doar 9,98% (10 218) dintre alegători s-au prezentat la urne.

Reprezentanții asociații au mai remarcat și un număr mare de  buletine de vot care au fost declarate nevalabile –  1 786 sau peste 17 la sută din numărul total. Asta în contextul în care, anterior, locuitorii orașului Bălți au fost îndemnați prin intermediul unor pliante să nu participe în turul doi al alegerile locale sau să distrugă buletinele de vot.

Potrivit observatorilor Promo-LEX, secțiile de votare monitorizate s-au deschis și s-au închis regulamentar. Numărarea voturilor de către organele electorale a fost, în general, rapidă și calmă.

Publicitate

Totuși, în una din cele opt secții monitorizate, un observator, care potrivit președintelui Biroului Electoral al Secției de Votare (BESV) ar fi fost de la „Centrul pentru Investigații Juridice și Apărarea Drepturilor Omului”, s-a implicat în procesul de numărare, fiind necesară intervenția poliției pentru a calma spiritele.

De asemenea, în aceeași secție de vot, potrivit observatorului Promo-LEX, procedurile de votare și numărare a voturilor nu s-au desfășurat cu respectarea măsurilor de protecție COVID-19. 

Într-un alt caz membrii BESV nu au întocmit inițial formularul special de numărare a rezultatelor votării, după care procesul verbal.

Numărarea în paralel a voturilor efectuată de către Misiunea de Observare a Promo-LEX confirmă rezultatele preliminare anunțate de Comisia Electorală Centrală (CEC).

Din numărul total de 60 de procese verbale colectate, opt au fost obținute direct de la BESV observate, iar alte 52 au fost colectate în procesul depunerii acestora de către președinții BESV la Consiliul electoral de circumscripție electorală (CECE).

Amintim că alegerile din Bălți au fost câștigate de Nicolai Grigorișin, care a acumulat 84,77% din sufragii, adică 7.148 de voturi. Contracandidatul său, Nicolae Chirinciuc, membru al partidului Patrioții Moldovei a fost votat de 1.258 de bălțeni, acumulând 15,23% din voturi.

Potrivit legislației electorale, la al doilea tur de scrutin, se consideră ales candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi, indiferent de numărul alegătorilor care au participat la alegeri.

Menționăm că Nicolai Grigorișin a devenit primar interimar al municipiului Bălți, după ce la data de 12 iulie curent, Renato Usatîi a anunțat că demisionează din funcția de edil, fiind nemulțumit de scorul pe care l-a obținut formațiunea sa la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. 

Alegerile din Bălți au fost amânate pentru 19 decembrie, după ce candidata Partidului Șor, Marina Tauber, a fost scoasă din cursă, pentru că a folosit bani nedeclarați în campania sa. Așadar, turul doi al scrutinului din data de 5 decembrie a fost anulat. Atunci, bătălia urma să se dea între Marina Tauber și Nicolai Grigorișin.

Odată cu amânarea alegerilor, CEC a stabilit că Nicolai Grigorișin, concurentul clasat pe locul doi în turul întâi, va concura cu cel de pe locul trei, adică cu Boris Marcoci, de la Partidul Acțiune și Solidaritate.

Cel din urmă s-a retras, așa că legea spune că persoana de pe poziția patru ar fi urmat să îi ia locul, fiind vorba de Alexandr Nesterovschi, candidatul BECS. În cele din urmă, și acesta a declarat pe facebook că nu va participa la alegeri.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal