Numărul persoanelor reținute în dosarul schemelor cu implicarea angajaților ASP și brokerilor imobiliari a ajuns la 14 (UPDATE)

Numărul persoanelor reținute în dosarul schemelor cu implicarea angajaților ASP și brokerilor imobiliari a ajuns la 14 (UPDATE)

Update: A fost reținută a 14-a persoană în dosarul Agenției Servicii Publice. Este vorba despre un agent imobiliar care a fost plasat în izolatorul Centrului Național Anticorupție pentru 72 de ore.

Știrea inițială: 13 persoane au fost reținute pentru 72 de ore și riscă ani de închisoare într-un dosar pe fapte de corupere activă, pasivă și trafic de influență. CNA și procurorii anticorupție au cercetat câteva sute de episoade privind pretinsele scheme ilegale. Omenii legii menționează că organizatorul schemei ar fi facilitat eliberarea actelor permisive pentru cumpărarea-vânzarea imobilelor, eludând procedura legală de programare prealabilă și pretinzând de la clienții săi sume ilicite de bani pentru a corupe angajații Agenției Servicii Publice.

Potrivit materialelor cauzei, printre solicitanții de acte erau persoane fizice, juridice și agenți cadastrali care cereau eliberarea actelor fără asigurarea prezenței fizice necesare a proprietarilor și fără o procură oficială pentru ridicarea acestora.

Publicitate
...

Oamenii legii susțin că pentru a obține documentele,solicitanți ar fi apelat la organizatorul schemei și i-ar fi oferit bani pentru servicii ca:

-înregistrarea unui contract la termen standard (10 zile) - 900 de lei (taxa oficială la ASP este de 260 lei);

-extras din Registrul bunurilor imobile şi certificatul privind valoarea bunului imobil la termen standard (3 zile) - 500 de lei (taxa oficială este de 250 lei);

-înregistrarea unui contract la termen standard (10 zile), extras din Registrul bunurilor imobile şi a certificatului privind valoarea bunului imobil la termen standard (trei zile) - 1400 lei (taxa oficială pentru asemenea servicii prestate de ASP este de 500 lei).

...

Din sumele pretinse, organizatorul urma să achite taxa de stat, corupea funcționarii și încasa comisionul pentru sine, spun oamenii legii.

Prin urmare, la 20 decembrie ofițerii CNA și procurorii au desfășurat acțiuni de urmărire penală în cadrul mai multor dosare, pornite pe fapte de corupere activă, pasivă și trafic de influență. În cele 69 de percheziții autorizate, care au vizat birourile de serviciu, domiciliile și automobilele, figurează 38 de persoane. Totodată, ofițerii CNA au ridicat mai multe documente de la sediul ASP.

13 persoane au fost reținute pentru 72 de ore. Dacă vor fi găsite vinovate, acestea riscă pedepse de până la 10 ani de detenție și amenzi penale.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal