INTERVIU | Ce este MEDIACOR sau cum Netflix ar putea ajunge să filmeze în Republica Moldova (VIDEO)

INTERVIU | Ce este MEDIACOR sau cum Netflix ar putea ajunge să filmeze în Republica Moldova (VIDEO)
Doina Nistor, directoarea Proiectului Tehnologiile Viitorului

Tehnologiile din domeniul digital media se dezvoltă rapid, dar viteza de asimilare a acestora este încă una destul de redusă, lucru valabil nu doar în Republica Moldova. Dacă în 2019 se estima că industria de digital media va atinge o valoare de peste 255 de miliarde de dolari, ceea ce s-a și realizat, atunci în 2025, aceasta va crește până la 400 de miliarde de dolari, ceea ce îi conferă statutul de industria cu cea mai mare creștere pe plan global. În acest context, MEDIACOR și proiectul Tehnologiile Viitorului își propun ca Republica Moldova să beneficieze de această creștere și să ajungă să devină un important exportator de servicii media în întreaga lume, începând cu Hollywood și continuând cu giganții media precum Netflix. Cum se va realiza acest lucru, ce perspective are industria digital media și new media și mai ales cum va contribui MEDIACOR la toate aceste inițiative, aflăm din interviul realizat cu Doina Nistor, directoarea Programului Tehnologiile Viitorului.

Cu 1,9 milioane de utilizatori pe Facebook și aproape un milion pe Instagram, oportunitățile din domeniul digital media și new media par să fie pe un teren propice dezvoltării în Republica Moldova. Este o tendință, care va aduce treptat digital media în fața mediei tradiționale. Deși schimbarea încă are loc încet, este un motiv în plus pentru care trendurile de pe piața globală trebuie să se reflecte și în Republica Moldova, susține Doina Nistor, care a vorbit despre oportunitățile oferite de MEDIACOR în această zonă.

MEDIACOR: Ce este și ce nu este?

Fiind primul centru de producție media digitală pentru Moldova, MEDIACOR este în primul rând un centru care oferă oportunități pentru o gamă largă de beneficiari, începând de la studenți și profesioniști și până la companiile mari, care pot găsi aici o platformă de experimentare și testare a diferitelor formate de creare a conținutului.

„Mediacor este o platformă de experimentare, o platformă care vine să aducă tehnologiile și să schimbe modul în care creăm produsele media aici în țară. Vrem să creăm produsele în pas cu standardele internaționale. Conținutul care este creat aici, să nu fie diferit de cel care este creat peste hotare. Să fie dezvoltate aceleași oportunități pentru industria media de aici și să fim în pas cu tendințele media pentru că înțelegem că anume media tradițională este în declin”, susține Doina Nistor.

Astfel, conceptul MEDIACOR este unul de „co-creare”, care implică atât sectorul privat, cât și mediul academic în dezvoltarea industriilor creative.

Pe de altă parte, Mediacor nu se reduce doar la serviciile de închiriere de către companii a unor spații de producție, ci din contră, este platforma, în cadrul căreia ar urma să fie aduse cele mai noi și moderne tehnologii, utilizate acum în producția media.

„Vrem să aducem sub același acoperiș toți jucătorii din media, dar să experimenteze cu tehnologiile, să producă noi formate de conținuturi media, să deprindă noi abilități. Am organizat mai multe întâlniri cu colegii noștri de la televiziunile clasice și ne-au zis că au nevoie de oameni, de noi abilități”, a adăugat directoarea programului Tehnologiile Viitorului.

Abilitățile și resursa umană: Cerute de sectorul privat, inexistente în universități (încă)

O problemă majoră a domeniului industriilor creative este legată de resursa umană calificată, care este cerută pe larg în sectorul privat dar lipsește în programele de studii ale universităților, care încă nu au nici cadrele didactice care i-ar ajuta pe studenți să-și formeze și să deprindă abilitățile necesare în a utiliza noile tehnologii media. În context, MEDIACOR își propune să ajute la rezolvarea acestor probleme. Primul rezident din cadrul MEDIACOR este Școala de Jurnalism, studenții căreia au ocazia de a testa noi idei, formate de creare a conținutului în domeniile bloggingului sau vloggingului dar și new-media. O noutate îmbucurătoare este faptul că Universitatea de Stat se arată dispusă să asigure includerea unor noi specialități din domeniul new-media în cadrul facultăților de jurnalism și IT.

„Vrem ca în Moldova să se producă conținut media mai calitativ, inclusiv mass media, la standarde internaționale. Pe de altă parte, vrem prin MEDIACOR, să catalizăm industrii economice și locuri de muncă în industriile creative și în industriile de digital media. De aceea, Mediacor este găzduită la USM, care este cea mai veche și mai mare universitate din țară, are Facultatea de Jurnalism, Facultatea de IT. Noi am estimat că de MEDIACOR va beneficia cam peste 1.000 de studenți, prin proiecte practice, cursuri noi și specialități noi care se vor petrece acolo”, a specificat Nistor.

Un exemplu de utilizare a unei tehnologii media care necesită abilități și resurse umane calificate este studioul virtual. Dotarea unui astfel de studio costă zeci, chiar sete de mii de euro. Asemenea modele există deja în țările vecine. În acest sens, la MEDIACOR urmează să fie create asemenea platouri virtuale, unde atât studenții cât și companiile de pe piața media din Republica Moldova, vor putea să testeze noi idei de conținut, întrucât un platou virtual oferă posibilitatea creării unei grile întregi de emisie, fără alte costuri adiționale, cum se întâmplă în prezent.

„Noi discutăm cu cei mai mari giganți tehnologici din domeniul de media. Unul dintre ei este Epic Games. Toată lumea stă pe jocuri video. Ei produc jocuri video de noua generație, acum această tehnologie este folosită și în producția de filme și televiziune. Discutăm cu biroul lor regional ca să aducem Real Engine Academy la MEDIACOR, de care vor beneficia atât studenții, cât și profesioniștii care vor putea să deprindă studenții”, susține Doina Nistor.

Facilități fiscale pentru companiile străine

Pe lângă aducerea unor noi tehnologii de peste hotare, la MEDIACOR se țintește și dezvoltarea de servicii exportabile, Moldova având posibilitatea de a dezvolta industrii care să exporte servicii în domeniul post-producție, cum ar fi servicii de sunet, procesare sunet, înregistrare, colorizare, efecte speciale etc. În acest sens, pentru a asigura existența unei cereri din partea companiilor de peste hotare în acest domeniu, a fost aprobat în prima lectură Legea privind atragerea investițiilor în domeniul audiovizual, prin care Guvernul ar urma să ofere facilități fiscale acelor studiouri străine de producție de film, care ar vrea să producă filme în Republica Moldova.

„Este un instrument bine răspândit, fiecare țară din UE îl are, iar în Ucraina, alături de noi, datorită acestui mecanism, ei au atras firma de producție de Netflix, noi am avut echipe de la Hollywood care au vizitat MEDIACOR și au rămas încântați.  Ne-au promis că dacă avem capacitatea umană și infrastructura necesară, la sigur că Moldova poate deveni un furnizor de servicii internațional pentru chiar co-producție sau producție de film”, susține Nistor.

Beneficiarii MEDIACOR

Cei 3.000 de metri pătrați puși la dispoziția companiilor din domeniul media și mass-media, vor fi disponibili pentru toate tipurile de companii, de la start-up-uri sau companii tinere, cărora li se vor oferi mini-oficii și până la cele mai dezvoltate. În cadrul MEDIACOR, există și un Data Centru, care este și un spațiu de depozitare a recuzitei pentru proiecte dar și un etaj care cuprinde un spațiu întreg de post-producție, cu 12 studiouri, care permit efectuarea mai multor operațiuni, de la înregistrare audio, efecte speciale, efecte de colorizare și până la platouri de filmare. De altfel, la etajul IV al sediului programului, este și un studio de filmare digitală pentru televiziune și urmează a fi deschis și un platou hi-tech, unde vor fi aduse tehnologii de captare a mișcării, utilizate pe larg în filmele sci-fi.

„Ca să devii partener MEDIACOR, una din posibilități, dacă este o companie tânără, la o etapă de dezvoltare, poți să îți găzduiești echipa la MEDIACOR și vom lansa un apel către toată comunitatea în curând în luna februarie. O altă posibilitate este de a experiemnta și în al treila rând, dacă vrei să îți dezvolți abilitățile pentru compania ta, să aduci noi cursuri, noi abilități, să conclucrezi cu Universitatea de Stat, la fel poți veni ca partener educațional al MEDIACOR”, a precizat directoarea Programului Tehnologiile Viitorului.

De altfel, unele dintre principiile după care va funcționa MEDIACOR, sunt „win-win” și „give it back”, ceea ce și explică motivul pentru care a fost aleasă o colaborare cu mediul academic, pentru a ajuta universitatea să pună la dispoziția studenților cursuri care oferă abilități căutate pe piață, cum ar fi cursuri de animație 3D, ce vor fi predate de companiile din domeniu. 

„În opinia noastră, Universitatea este acea resursă care poate fi transformațională pentru întreaga industrie și pentru toate companiile. Noi am invitat parteneri din America și Hollywood, ca să evalueze potențialul nostru economic în domeniul producției de film, am invitat colegi din Georgia care produc pentru Hollywood și Bollywood, și toți au întrebat unde sunt oamenii, unde este resursa umană dacă doriți să utilizați aceste tehnologii media? Astfel am înțeles că Moldova mai are de investit mult în resursa umană și asta e o limitare și pentru sectorul privat. Atunci am decis să investim în resursa umană, în noi tehnologii, într-o școală, într-o platformă de învățare atât pentru Universitate, cât și sectorul privat”, a adăugat Nistor.

Diferența dintre ArtCor și MEDIACOR

Întrebată despre diferența dintre ArtCor și MEDIACOR, directoarea Programului Tehnologiile Viitorului a menționat că lucrurile sunt foarte simple și țin de etapele de producție a unui film sau produs media digital. Cu alte cuvinte, ArtCor este organizat în parteneriat cu Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice (AMTAP) și oferă posibilitatea de dezvoltare a muzicienilor, actorilor, animatorilor, pictorilor și designerilor grafici, fiind pus în aplicare astfel, talentul creativ. În cazul MEDIACOR, găzduit de USM, totul se va axa pe procesul de execuție tehnologică, de utilizare a tehnologiilor de animații, procesare a sunetului etc.

În ambele cazuri, infrastructura este una comună, ceea ce va stimula colaborarea dintre cele două instituții.

„Dacă comparăm industria de film și industria de media, observăm că aceasta din urmă a fost una din industriile care destul de greu absorb tehnologiile. Chiar și în SUA, și țările UE, abia acum apar, în ultimii 2- 3 ani, televiziuni care utilizează spații virtuale de producție. Tehnologiile își fac drum permament. Aici am picat foarte bine cu MEDIACOR, pentru că putem fi în avangarda tehnologiilor, să nu zicem că alergăm în urma trenului, dar să fim primii care alături de colegii din piețele europene și SUA, utilizăm aceste tehnologii. Facem un spațiu de producție virtuală la MEDIACOR. Noi vom fi printre primii din regiune care vor avea așa ceva”, a punctat Doina Nistor.

Perspectivele de dezvoltare ale industriilor creative din Republica Moldova

Doina Nistor susține că viziunea celor implicați în Programul Tehnologiile Viitorului este ca industriile creative și de new-media să devină suficient de competitive pentru ca Moldova să ajungă să producă primele filme pentru Netflix. Aceasta susține că deși industria cinematografică din țară a primit anumite premii importante, nu există încă posibilitatea de monetizare a talentului de producție din cauza lispei resurselor financiare suficiente.

„Vrem ca în Moldova să apară noi domenii în industriile creative, domenii legate de tehnologie creativă, vedem mari perspective în domeniul de animație, domeniul de post-producție, prelucrare sunet, efecte speciale. Vrem ca în Moldova să apară noi job-uri, să creăm noi locuri de muncă în domeniul creativ. La cele 13.000 să avem încă alte câteva mii de locuri de muncă pentru tineri în domeniul creativ, aici, acasă”, a concluzionat Nistor.

În acest sens, a fost menționată și inițiativa Moldova Creativă care urmează a fi lansată în parteneriat cu Ministerul Culturii și care își propune să asigure prezența Republicii Moldova și a companiilor din industria creativă din țară pe piața internațională.

Menționăm că MEDIACOR a fost creat în cadrul unui parteneriat dintre Ambasada SUA, USAID, Guvernele Suediei, Marii Britanii, Ministerul Educației și Cercetării, Ministerul Culturii, Universitatea de Stat din Moldova și Asociația COR, valoarea totală a investiției fiind de trei milioane de dolari americani.

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
Mediacor - hub-ul care va dezvolta în Moldova creativitatea, tehnologia și producția media. Cum vei putea avea acces și ce facilități va prezenta (VIDEO)

Mediacor - hub-ul care va dezvolta în Moldova creativitatea, tehnologia și producția media. Cum vei putea avea acces și ce facilități va prezenta (VIDEO)

Soluții digitale și competitivitate globală pentru economie. A fost lansat proiectul Tehnologiile Viitorului (FOTO)

Soluții digitale și competitivitate globală pentru economie. A fost lansat proiectul Tehnologiile Viitorului (FOTO)

Noi oportunități de dezvoltare lansate de Artcor. Un hackathon dedicat marketingului digital pentru freelanceri

Noi oportunități de dezvoltare lansate de Artcor. Un hackathon dedicat marketingului digital pentru freelanceri

Advertoriale
Maib reinventează aplicația mobilă și Internet Bankingul pentru Business Banking

Maib reinventează aplicația mobilă și Internet Bankingul pentru Business Banking

Vasilii Macovei, manager regional Nord: „La Microinvest finanțăm orice idee de dezvoltare” (INTERVIU)

Vasilii Macovei, manager regional Nord: „La Microinvest finanțăm orice idee de dezvoltare” (INTERVIU)

Endava Internship: Avantajele unui stagiu în Automation Testing (VIDEO)

Endava Internship: Avantajele unui stagiu în Automation Testing (VIDEO)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Radiografia succesului (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Radiografia succesului (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Clasa politică, la control (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Ce-și doresc femeile? Ce-și doresc bărbații? (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Pune-un ban deoparte (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Totul despre bani (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Ultimă oră! Un m3 de gaze va costa 15,18 lei cu TVA. ANRE a aprobat noul tarif care se va aplica din 1 ianuarie curent. Reacția directorului MoldovaGaz (DOC)
 • 2
  Ungaria anunță că nu va sprijini Ucraina în fața Rusiei. Ce motiv invocă Budapesta
 • 3
  Serghei Lavrov: „Dacă depinde de Rusia, nu va fi război” cu Ucraina. Propunerile Statelor Unite, mai bune decât cele venite de la NATO
 • 4
  Benzina a sărit pragul de 23 de lei. Șoferii, puși în situația între a goli buzunarele sau bacul
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.