
Raportul Studiului Generații și Gen: În Republica Moldova, relațiile dintre părinți și copii sunt satisfăcătoare
În Republica Moldova, relațiile dintre părinți și copii au o încărcătură tradițională și emoțională puternică și se atestă a fi, în general, satisfăcătoare. Evaluarea separată a relației cu fiecare părinte arată că ponderea persoanelor satisfăcute de relația pe care o au cu mama este mai mare comparativ cu cei satisfăcuți de relația avută cu tata, arată datele Raportului Studiului Generații și Gen
・
Din totalul respondenților, 93,1% sunt satisfăcuți de relația pe care o au cu mama și 83,1% de relația actuală cu tata. Pe caracteristici sociodemografice, diferențele sunt statistic nesemnificative în cazul ambilor părinți.
Pentru municipiul Chișinău, ponderea populației satisfăcute de relația cu părinții este mai mică comparativ cu valorile înregistrate pentru alte regiuni, fiind sub media generală cu 6-7 p.p.
Se observă mici discrepanțe raportate la relația cu tatăl – ponderea celor satisfăcuți este mai mică în rândul populației din mediul urban (77,2% comparativ cu circa 85% înregistrate în rândul celor din sate), în rândul populației celibatare și a celor care coabitează (circa 78%), dar și în rândul femeilor (80,2% comparativ cu 83,4% înregistrate printre bărbați).
Atitudinile negative față de relația avută cu părinții nu sunt răspândite în rândul populației. Potrivit rezultatelor, indiferent de caracteristicile sociodemografice, mai puțin de 1% din populație și-a apreciat ca fiind nesatisfăcătoare relația cu mama și circa 2% – în privința relației cu tatăl.
Studiul a cuprins peste 10.000 de respondenți din peste 153 de localități ale Republicii Moldova. Datele GGS includ analiza a peste 100 de indicatori care vizează schimbările demografice din țară.