Ceban: În municipiul Chișinău nu au fost administrate doze de vaccin cu termen de valabilitate depășit

Ceban: În municipiul Chișinău nu au fost administrate doze de vaccin cu termen de valabilitate depășit

Primarul capitalei,Ion Ceban, a menționat că municipalitatea s-a autosesizat și a convocat în ședință toți responsabilii de procesul de vaccinare. Iar după investigații s-a constatat că în municipiul Chișinău nu au fost administrate doze de vaccin cu termen de valabilitate depășit.

În prezent, incidența îmbolnăvirilor cu COVID-19 în Chișinău este de 87 de cazuri la 100 de mii de populație, situație care se încadrează în codul de alertă epidemiologică - Cod Galben. Deși numărul cazurilor de îmbolnăviri prin COVID a scăzut semnificativ și nu mai există presiune pe instituțiile spitalicești, totuși rămân a fi înregistrate multe cazuri foarte grave.

Cât privește persoanele internate, în prezent în spitalele municipale se află în tratament 294 de pacienți cu coronavirus, inclusiv 3 persoane în stare extrem de gravă. Informați în acest sens au fost prezentate în cadrul ședinței operative săptămânale de șeful Direcției generale asistență medicală și socială, Boris Gîlca.

Publicitate

Cât privește vaccinarea, în cadrul instituțiilor medico-sanitare publice și private au fost imunizate în total 285.916 persoane (prima doză), 186.066 de persoane (II doză) și 7.324 de persoane (doza booster).

Pe parcursul săptămânii trecute au fost vaccinate 7.050 de persoane. Prin intermediul punctelor mobile de vaccinare; troleibuz/autobuz, la data de 19 decembrie au primit serul anti COVID: doza I - 24.480 de persoane, doza II - 6.599 de persoane și doza III - 864 de persoane.

Amintim că, la 16 decembrie CCRM a prezentat rezultatele raportului auditului despre măsurile întreprinse de autorități în vederea asigurării cetățenilor cu vaccinuri și atingerii imunității colective pentru combaterea infecției COVID-19. Astfel, potrivit raportului circa șapte mii de doze de vaccinuri anti-COVID-19 au fost înregistrate ca și administrate după expirarea termenului de valabilitate.

Ulterior, Ministerul Sănătății a venit cu o reacție la informațiile expuse de CCRM. Potrivit responsabililor din sănătate, nicio doză de vaccin nu a fost administrată cu termen expirat, iar constatările prezentate de Curtea de Conturi se bazează pe datele extrase din Registrul de Evidență a Vaccinării și se referă la perioada 30.05 – 31.08.2021.

În cele din urmă, Ministerul Sănătății a anunțat că va institui o comisie de anchetă pentru a investiga suspiciunile privind administrarea vaccinurilor expirate.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal