Producția industrială a R. Moldova, în creștere cu 11% în decurs de un an: Industria extractivă și prelucrătoare, cu cei mai mari indici

Producția industrială a R. Moldova, în creștere cu 11% în decurs de un an: Industria extractivă și prelucrătoare, cu cei mai mari indici

Producția industrială din R. Moldova a crescut cu 11%. Indicele se constată în luna octombrie curent, în raport cu indicatorii din luna similară a anului 2020. Majorarea producției este influențată de creșteri pe segmentul industriei extractive, de 7,3% și creșteri în industria prelucrătoare, de 12,2%. De altă parte se înregistrează și descreșteri în producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat, indicele fiind cu cu 2,5% mai mic decât în octombrie 2020, informează Biroul Național de Statistică.

În perioada ianuarie-octombrie 2021, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, producția industrială a fost mai mare cu 12,6%. Majorarea a fost cauzată de creșterea producției în industria extractivă (+11,5%), în industria prelucrătoare (+11,8%) și la producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (+18,4%).

În luna octombrie 2021 comparativ cu lună octombrie 2020 industria alimentară a înregistrat o creștere a producției cu 32,2%. Creșteri substanțiale s-au înregistrat la activitățile: fabricarea altor produse alimentare de două ori, prelucrarea și conservarea fructelor și legumelor – cu 51,6%, producția, prelucrarea și conservarea cărnii și a produselor din carne – cu 18,9%, fabricarea uleiurilor și grăsimilor vegetale și animale – cu 12,8%.

Publicitate

În același timp s-a înregistrat descreșterea producției industriale la fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor cu 16,7%.

În luna octombrie curent s-au înregistrat creșteri față de octombrie 2020 și la alte activități ale industriei prelucrătoare, în special la: repararea, întreținerea și instalarea mașinilor și echipamentelor de 3,7 ori, fabricarea de mobilă – cu 84,8%, fabricarea articolelor din paie și din alte materiale vegetale împletite – cu 44,1% , fabricarea hârtiei și a produselor din hârtie – cu 38,4%.

Totodată, în perioada de raport, producția a înregistrat descreșteri la activitățile: tipărire și reproducerea pe suporți a înregistrărilor cu 53,1%, fabricarea autovehiculelor, a remorcilor și semiremorcilor – cu 41,7%, fabricarea substanțelor și a produselor chimice – cu 26,3%, fabricarea produselor textile – cu 21,9%, fabricarea băuturilor – cu 13,6%.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal