Gaură în buget provocată de Moldsilva. Agenția a ratat încasarea a 12 milioane de lei

Gaură în buget provocată de Moldsilva. Agenția a ratat încasarea a 12 milioane de lei

Agenția Moldsilva a ratat încasarea în bugetul de stat a 12 milioane de lei, după ce nu a revizuit și nu a ajustat contractele de arendă a fondului forestier în anul 2020. Cu o asemenea constatare a venit Curtea de Conturi, într-un raport de audit, care a fost prezentat la 21 decembrie. 

Cadrul regulator ambiguu precum și în unele cazuri prevederile cu caracter recomandabil au permis arendașilor să interpreteze prevederile în folosul lor. Astfel, deși în 2016, prin hotărârea de Guvern a fost majorat cuantumul plății pentru arendă, Agenția „Moldsilva” pe parcursul anilor 2017 - 2019 nu a întreprins măsuri suficiente pentru încheierea cu arendași a acordurilor adiționale privind majorarea cuantumului plății pentru arendă.

Ca urmare, la situația din 30 septembrie 2020, din totalul de 346 de contracte de arendă active, 58 de arendași, cu o suprafață de 80, 2 hectare au acceptat încheierea acordurilor adiționale privind actualizarea cuantumului de plată pentru arenda fondului forestier. 

Unul dintre argumentele arendașilor care au refuzat încheierea acordurilor adiționale este că modificările operate în regulamentul 187 nu au putere juridică retroactivă, contractele de arendă fiind încheiate până la intrarea în vigoare a cuantumurilor noi. 

În consecință, ne-revizuirea și ne-ajustarea valorilor tuturor contractelor de arendă a terenurilor fondului forestier, doar în anul 2020 au dus la ne-colectarea în volum deplin a veniturilor pasibile spre încasare în valoare de 12 milioane de lei.

În ultimii cinci ani, Agenția a ratat încasarea altor două milioane de lei 

Agenția „Moldsilva” a admis negocierea cu opt arendași a cuntumului pentru arendă. Astfel, aceștia au beneficiat de reduceri de până la 71%, iar suma veniturilor anuale ratate, în urma negocierilor directe a constituit 223,9 mii lei. 

Agenția nu a monitorizat suficient realizarea de către arendași a obligațiunilor asumate în contract, astfel, deși potrivit prevederilor legale și clauzelor contractuale, arendașul, în termenul stabilit de arendator dar nu mai târziu de doi ani, după semnarea actului de primire-predare a terenului forestier arendat, urma să prezinte proiectul de gospodărire în scopuri de recreere cinegetic, elaborat de instituțiile abilitate în acest sens. 

Acest fapt nu este realizat de niciun arendaș, respectiv, nu au fost prezentate nici dările de seamă anuale privind modul de folosire a terenului arendat, conform obligațiilor stabilite în contract. Ca urmare, a fost admisă utilizarea irațională a terenurilor fondului forestier. 

Agenția, contrar cadrului regulator, a inclus în contractele de arendă, unele prevederi derogatorii de la normele în vigoare și anume: mecanismul de suspendare a contractului de arendă, care potrivit analizelor efectuate, a fost aplicat pentru 14 arendași, iar perioada de sistare, variază de la doi, până la șapte ani. 

În perioada de suspendare, dreptul de arendă este menținut, iar calculul plății pentru arendă este suspendat. Această situație a dus la neîncasarea în anii 2016 -  2021 a circa 2 două milioane de lei de venituri pasibile spre încasare. La rezilierea contractelor de arendă, nu în toate cazurile este întocmit actul de primire, predare a terenului, nu este efectuată inventarierea și nu este evaluat după caz impactul arendașului pe terenul arendat, deși acest lucru urmează a fi efectuat în termen de cinci zile. 

De asemenea, arendașii deși au reziliat contractele de arendă, nu au întreprins măsuri pentru radierea din registrul bunurilor imobile a drepturilor de arendă, acest drept fiind înscris după arendași. 

Interpretarea și aplicarea eronată a normelor de drept de către Agenția Moldsilva, a generat condiții de efectuare a tranzacțiilor de cesiune a drepturilor de arendă, aferente terenurilor din fondul forestier, creând premisele necesare terțelor de valorificare a acestora prin aranjamente, valoarea cărora ar putea fi estimată la circa 5,8 milioane euro. 

Abaterea de la norma a dus la crearea unei peți secundare a drepturilor de folosință a terenurilor fondului forestier

Astfel, contrar normelor regulatorii, Agenția a instituit un proces defectuos în perioada 2011 - 2021, fiind semnate 78 de acorduri adiționale, potrivit cărora, drepturile de arendă asupra terenurilor din fondul forestier au fost cedate persoanelor terțe. 

Din umărul total de 78 de acorduri, în 20 de acorduri nu este indicată data întocmirii, iar în 18 nu conțin niciun număr de înregistrare. În aceste condiții, au fost cedate terțelor 693, 8 hectare sau 18 procente din totalul de 3842,9 hectare date în arendă. 

Această situație a generat crearea unei peți secundare comerciale a drepturilor de folosință a terenurilor fondului forestier proprietatea statului, în condiția în care, costul dreptului de arendă, constituie în medie 24,2 mii euro hectar. 

Cadrul regulator ambiguu, a creat condiții pentru facilitarea edificării neregulamentare a construcțiilor capitale pe terenurile fondului forestier, cu includerea ulterioară a acestora în circuitul civil. Această situație este generată de lipsa unor prevederi exthausive în contractul de arendă, privind interzicerea edificării pe terenurile arendate în fondul forestier de stat a construcțiilor capitale. 

În consecință, s-a constatat că în registrul bunurilor imobile, sunt înregistrate drepturi patrimoniale asupra 41 de construcții, edificate pe terenurile arendate, iar înscrierea lor în registrul bunurilor imobile, dovedește faptul că acestea fac parte din construcțiile capitale. 

Odată ce construcțiile au fost supuse înregistrării, deja au fost efectuate multiple vânzări și revânzări a obiectivelor respective pentru a crea o imagine de cumpărător de bună credință. 

Situațiile constatate lipsesc Agenția Moldsilva de calitate de arendator, de pârghiile de constrângere legale, față de noii proprietari, deoarece aceștia nu sunt parte a relațiilor contractuale inițiale. 

În vederea eliminării practicii nocive, ce afectează drepturile legale ale arendatorului, noile modificări ale Codului civil, prevăd instituirea dreptului de superficie asupra clădirilor, constituite cu drept de proprietate pe durata valabilității contractului de arendă. 

Astfel, arendașul nu poate înstrăina sau greva dreptul de proprietate și dreptul de superficii, decât împreună. În pofida restricțiilor impuse, auditul a identificat un caz sugestiv când a fost înstrăinat dreptul de proprietate asupra construcției separat de dreptul de arendă. 

Astfel, reprezentanții OTC Ialoveni neregulamentar au înregistrat tranzacția de vânzare cumpărare a trei construcții în valoare de 7,36 milioane lei. 

Au fost înregistrate carențe la plata arendei de 9,1 milioane lei

Totodată, lipsa unui menagement adecvat din partea resposabililor Agenției a condus la înregistrarea unor creanțe la plata arendei, pentru folosirea terenurilor fondului forestier, în sumă de 9,1 milioane lei. Dintre care, 5,9 milioane lei sunt compromise. 

Gestionarea defectuoasă a creanțelor, precum și neîntreprinderea pe parcursul a mai multor ani a măsurilor de rigoare ce se impun, de cadrul regulator, pentru colectarea restanțelor la plata pentru arendă, au condiționat și situații, în care deși în cazul a șase arendași au fost emise documentele executorii spre executare, acestea nu au fost remise executorilor judecătorești, pentru a fi puse în aplicare, fiind emise termenle de prescripții de trei ani, iar suma mijloacelor financiare ratate se cifrează la 543 mii lei. 

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
Nu au fost înregistrate drepturile patrimoniale asupra suprafețelor de păduri. Neregulile depistate de către Curtea de Conturi la Agenția „Moldsilva”

Nu au fost înregistrate drepturile patrimoniale asupra suprafețelor de păduri. Neregulile depistate de către Curtea de Conturi la Agenția „Moldsilva”

Cu ce faceți focul? Moldsilva anunță dacă va scumpi sau nu lemnele

Cu ce faceți focul? Moldsilva anunță dacă va scumpi sau nu lemnele

Au semnat contracte de arendă cu Moldsilva, și-au plătit chiria, dar acces la terenuri așa și nu au primit. Epopeea trăită de două familii din Chișinău (DOC, FOTO)

Au semnat contracte de arendă cu Moldsilva, și-au plătit chiria, dar acces la terenuri așa și nu au primit. Epopeea trăită de două familii din Chișinău (DOC, FOTO)

Advertoriale
Promoție de la Victoriabank. Aveți zero lei comision la efectuarea transferurilor online în MDL dintr-un cont curent în altul

Promoție de la Victoriabank. Aveți zero lei comision la efectuarea transferurilor online în MDL dintr-un cont curent în altul

Fagura.com anunță atragerea unei investiții de 100k euro de la V7 Capital

Fagura.com anunță atragerea unei investiții de 100k euro de la V7 Capital

Fabrica de mobilă TANDEM începe anul cu OFERTЕ SPECIALЕ. Doar luna ianuarie aveți reduceri de -25% la produsele preferate

Fabrica de mobilă TANDEM începe anul cu OFERTЕ SPECIALЕ. Doar luna ianuarie aveți reduceri de -25% la produsele preferate

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Ce-și doresc femeile? Ce-și doresc bărbații? (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Ce-și doresc femeile? Ce-și doresc bărbații? (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Pune-un ban deoparte (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Totul despre bani (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Care-i treaba cu șefii, ce mașini conduc și de ce au camere video în birou (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Soluții noi pentru probleme vechi sau ce ne facem cu rănile căpătate la terenul de joacă (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Cartea Neagră: Cum o parte din banii europeni donați Găgăuzei pentru echipament medical au ajuns la o firmă creată urgent de un activist pro-rus
 • 2
  Ceban și-a invitat prietenii de pe Facebook la el acasă: „Nu am garaj și nici beci de lux” (VIDEO)
 • 3
  Satele Palanca și Tudora, acoperite de un fum dens. Care este motivul
 • 4
  Constantin Botnari, zis și „Borsetka” spune că nu se ascunde de Interpol: „Sunt la Londra” (VIDEO)
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.