Mama lui Adrian Glijin, răpit de structurile de forță transnistrene, a avut o primă întrevedere cu deținutul. Glijin acuză probleme de sănătate

Mama lui Adrian Glijin, răpit de structurile de forță transnistrene, a avut o primă întrevedere cu deținutul. Glijin acuză probleme de sănătate

Rudele cetățeanului Adrian Glijin, răpit de așa numitele forțe de ordine din stânga Nistului, la 7 octombrie 2020, au reușit să obțină și să meargă la o întrevedere la 16 decembrie. Mama deținutului a putut să discute preț de o oră cu acesta în Izolatorul de detenție preventivă nr. 3 din orașul Tiraspol (SIZO UIN-3 Tiraspol). Totuși, dialogul celor doi nu a fost confidențial, informează Asociația Promo-LEX.

În timpul întrevederii cu mama sa Adrian Glijin a acuzat probleme cardiace. Deținutul a spus că este ținut în condiții inumane și nu-i sunt clare perspectivele de eliberare.

Drept urmare, Asociația Promo-LEX solicită repetat autorităților moldovenești și celor ruse să asigure cu prioritate accesul unui medic independent, care va aprecia starea medicală actuală și necesitățile de tratament ale lui Adrian Glijin. Totodată se solicită ca autoritățile să depună eforturi eficiente în eliberarea din detenția ilegală a lui Adrian Glijin.

Publicitate

Menționăm că Adrian Glijin a fost răpit la 7 octombrie 2020 de către reprezentanți ai „mgb-ului” din regiunea transnistreană. Într-un briefing de presă din 7 decembrie 2020, Ministrul de Interne al Republicii Moldova a declarat că răpirile din octombrie 2020 (inclusiv a lui Adrian Glijin) sunt o consecință a condamnării de către autoritățile Republicii Moldova, a unui fost milițian din regiunea transnistreană, pentru fapte de răpire și tortură.

A urmat o perioadă în care despre Glijin nu au fost nicun fel de informații, iar rudele nu au putut lua legătura cu acesta. Astfel, la 28 octombrie 2021, a fost inițiată Campania „Arătați-l viu” care a avut scopul să determine autoritățile constituționale ale Republicii Moldova, cele ale Federației Ruse, precum și actorii implicați în formatul de negocieri „5+2” să se implice eficient în asigurarea drepturilor lui Adrian și eliberarea acestuia din detenția ilegală. 

...

În luna noiembrie, Biroul Politici de Reintegrare a publicat o reacție în care a menționat despre imposibilitatea de a asigura respectarea efectivă a drepturilor și libertăților lui Adrian Glijin, iar administrația de facto a regiunii transnistrene refuză să ofere informații relevante.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal