FMI a aprobat programul de ajutor pentru RM. Cum comentează guvernatorul BNM decizia

FMI a aprobat programul de ajutor pentru RM. Cum comentează guvernatorul BNM decizia

Fondul Monetar Internațional a aprobat programul de ajutor pentru Republica Moldova, prin care va finanța, cu peste 590 de milioane de dolari, redresarea post-pandemie și reformele structurale pentru îmbunătățirea statului de drept și a cadrului anticorupție, în următorii trei ani. Prima tranșă care urmează sa fie debursată este de peste 84 de milioane de dolari.

„Autoritățile Moldovei au atins progrese demne de laudă în reabilitarea sectorului bancar și consolidarea stabilității macrofinanciare. Cu toate acestea, pandemia de COVID-19, seceta din anul 2020 și creșterea continuă a prețurilor globale la resursele energetice au încetinit activitatea economică, intensificând riscurile de reducere a creșterii economice și au complicat elaborarea politicilor. Deși asistența financiară de urgență acordată de partenerii internaționali a ajutat la atenuarea impactului economic al pandemiei, Moldova rămâne printre cele mai sărace țări din Europa, cu vulnerabilități structurale și de guvernanță persistente care inhibă convergența veniturilor. În acest context, programul susținut de FMI prin Mecanismul extins de creditare și Mecanismul de finanțare extinsă are trei obiective principale: în primul rând, susținerea redresării post pandemice, în al doilea rând, satisfacerea nevoilor stringente de dezvoltare și, în al treilea rând, consolidarea cadrului instituțional și cadrului de guvernanță ale Republicii Moldova”, a declarat directorul adjunct al FMI Kenji Okamura.

În ceea ce privește politica bugetar-fiscală, în opinia FMI, pentru a avea o executare mai bună a bugetului și în vederea promovării unei politici bugetar-fiscale mai receptive și cu un impact mai mare, va fi vitală asigurarea unei mobilizări mai bune a veniturilor pe intern, o eficiență mai mare a cheltuielilor publice, eliminarea fermă a riscurilor bugetare generate de întreprinderile de stat și continuarea eforturilor de sporire a calității și transparenței bugetului.

Publicitate

Potrivit sursei, reformele recente implementate de Banca Națională a Moldovei (BNM) și susținute de FMI s-au dovedit vitale pentru menținerea stabilității macrofinanciare în timpul crizei. 

„Pe viitor, autoritățile trebuie să-și continue eforturile de sporire a credibilității și eficacității politicilor BNM, de consolidare a cadrului de supraveghere a sectorului financiar, cadrului de gestionare a crizelor financiare și cadrului de politici macroprudențiale, precum și de consolidare a guvernanței, transparenței și responsabilității BNM. Asigurarea independenței BNM rămâne o precondiție critică pentru asigurarea eficacității și credibilității instituției. În afară de aceasta, pentru asigurarea stabilității macrofinanciare, va fi necesar de redus vulnerabilitățile semnificative în sectorul financiar nebancar, de consolidat cadrul de prevenire și combatere a spălării banilor și finanțării terorismului și de realizat progrese semnificative în recuperarea activelor fraudate”, a mai adăugat directorul adjunct al fondului.

Poziția guvernatorului BNM 

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, privește cu speranță noul program cu FMI. 

„Este un program nou, complex. Dacă precedentul program era mai mult axat pe sectorul bancar, acum agenda este mult mai largă. Presupune eliminarea handicapurilor acumulate în instituțiile statului, cum ar fi eliminarea corupției, întărirea instituțiilor statului, asigurarea stabilității financiare. Pentru BNM sunt câteva obiective. Unul ține de transferul de la CNPF la BNM a supravegherii sectorului de microfinanțare și cel al asigurărilor, din 1 iulie 2023. Astfel, vom avea supravegherea în mâinile unui singur regulator”, a declarat Armașu. 

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal