
Problema animalelor cu și fără stăpân din municipiul Chișinău va fi analizată de o comisie a CMC
Problema animalelor cu și fără stăpân din municipiul Chișinău va fi analizată de o Comisie creată de Consiliul Municipal Chișinău (CMC). Proiectul de decizie a fost aprobat cu votul a 43 de consilieri în cadrul ședinței din 23 decembrie curent.
・
„La moment ce avem noi aici în regulament, câinele este capturat, sterilizat, cipat și trimis înapoi în aria de unde a fost luat, vă spun că acești câini trebuie îngrijiți, nu trebuie lăsați în stradă, câinele lăsat în stradă, fără a fi hrănit și îngrijit, el oricum este câine și devine agresiv, de aceea orice câine trebuie să aibă un stăpân, să aibă o casă, noi trebuie să furnizăm rezultate, pozitive”, a declarat Verbițchi în timpul prezentării raportului.
Mai exact, Comisia nou creată va veni cu propuneri privind îmbunătățirea regulamentului referitor la protecția animalelor cu sau fără stăpân din municipiul Chișinău. Majoritatea consilierilor municipali au salutat această idee, susținând că este necesară o analiză care va stabili dacă este imperativă apariția unei noi direcții sau întreprinderi municipale dedicate protecției animalelor fără stăpân.
Mai mult, potrivit autorului proiectului de decizie, Ruslan Verbițchi, datele Comisiei Municipale de Sănătate Publică, arată că în anul curent, 1.564 de persoane, dintre care 368 de copii, au fost agresați de animale fără stăpân.
„Statistica arată o creștere a numărului cazurilor de copii mușcați de câini vagabonzi”, a precizat Verbițchi.
De cealaltă parte, consiliera municipală din partea fracțiunii PAS, Svetlana Popa, a susținut că reducerea numărului de câini vagabonzi poate fi realizată doar prin apariția unui Centru municipal de adopție a animalelor fără stăpân.
„În cadrul Direcției gospodăriei locativ-comunale există o secție de protecție a animalelor fără stăpân, în același timp și Regia Autosalubritate se ocupă de câinii vagabonzi. Reducerea câinilor vagabonzi în municipiul Chișinău se poate face doar prin apariția unui Centru municipal de adopție”, a menționat Popa.
„Sperăm să îmbunătățim acest regulament și să identificăm cum ar putea să meargă lucrurile mai departe”, a adăugat aceasta.
Conform proiectului de decizie aprobat de către consilierii municipali, membrii comisiei vor stabili inclusiv organigrama și costurile de funcționare a viitoarei direcții sau întreprinderi municipale care va avea sarcina de a soluționa această problemă.
Comisia va avea 10 membri, dintre care unul va fi reprezentant al societății civile cu drept de vot consultativ.