
După cazul necropolei, consilierii PSRM nu au susținut alocarea a 8,5 mln lei secției pentru protecția animalelor
Cei 21 de consilieri socialiști din cadrul Consiliului Municipal Chișinău (CMC) au votat împotrivă ca cele 8,5 milioane de lei, destinate Regiei Autosalubritate, în gestiunea căreia se află Necropola din capitală, unde au fost depistate nenumărate nereguli, să nu fie alocate „cimitirului de câini”, dar Secției de Control și Protecția Animalelor, din cadrul Direcției generale locativ-comunale și amenajare.
・
În cadrul ședinței din 21 decembrie a CMC, consilierul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Roman Cojuhari a propus ca banii să nu fie alocați Regiei Autosalubritate, dar inițiativa a fost susținută de doar 19 consilieri. Din cadrul PAS, cinci au votat pentru, Platforma DA - zece pentru, Partidul Liberal - doi, Partidul Democrat - unul. A susținut inițiativa și consilierul din partea partidului „Forța Nouă”, Victor Bunescu.
„Nici activiștii pentru bunăstarea animalelor care au dus o luptă destul de intensiva împotriva necropolei, nici societatea civilă, nici încălcările depistate de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, nici mass-media nu au putut „convinge” cei 21 de consilieri de la PSRM. Nici nu e de mirare. Ion Ceban întotdeauna a ignorat și a neglijat iubitorii de animale, iar acum, a arătat aceiași atitudine față de societatea civilă. Când societatea civilă luptă împotriva cruzimii, corupție, lipsa de transparență şi rapoarte, Partidul Socialiștilor încurajează acest lucru. Ca rezultat, o activistă i-a dăruit lui Ion Ceban o sacoşă cu calendar care a reuşit să devină simbol al corupției”, se arată într-o scrisoare a Asociației Obștești pentru protecția drepturilor animalelor „Societatea Umană”.
Cazul necropolei din Chișinău încă dăinuie în societate și în titlurile din presă. Redacția AGORA a decis să meargă într-o vizită inopinată la necropolă, fără a-i anunța preventiv pe cei de acolo. Ceea ce am surprins, e de-a dreptul dezolant. Doi, trei câini într-o cușcă, opt angajați care au grijă de circa cinci sute de patrupezi și cabinet pentru veterinari gol, fără specialiști.
Cel mai grav este faptul că necropola activează fără autorizație, spun reprezentanții Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA). Activiștii au transmis două petiții către reprezentanții instituției pentru a lua măsuri în privința conducerii necropolei.
Șeful Regiei Autosalubritate, în subordinea căreia se află necropola, a fost citat la ANSA. Între timp, instituția solicită circa opt milioane de lei din buget pentru finanțarea „cimitirului” de câini.