Atât Vlad Plahotniuc, cât și deputatul dat în căutare, sunt învinuiți de complicitate la depășirea atribuțiilor de serviciu și instigare la falsificarea actelor publice, în iunie 2019, în privința fostului director al Agenției Servicii Publice.
Mai exact, se presupune că la indicația lui Plahotniuc, deputatul afiliat dânsului și-ar fi folosit autoritatea conferită prin poziția sa socială din acel moment, ca să obțină buletine de identitate și pașapoarte de călătorie, cu încălcarea prevederilor legale, pentru persoane din anturajul lui Vladimir Plahotniuc.
Astfel, actele de identitate ar fi fost perfectate în lipsa solicitanților, prin contrafacerea cererilor acestora, fără semnătura lor și fără prelevarea amprentelor digitale sau captarea imaginilor fotografice a persoanelor. Mai mult decât atât, actele de identitate le-au fost eliberate învinuiților în aceeași zi.
Oamenii legii spun că prin faptele comise, au fost încălcate un șir de acte și proceduri obligatorii pentru toți solicitanții.
Prin urmare, așa cum învinuiții se eschivează de oamenii legii, procurorii i-au anunțat în căutare, iar în privința apropiatului lui Vladimir Plahotniuc a fost solicitată și aplicarea arestului, în lipsă.
Amintim că recent un nou dosar penal pe numele lui Vlad Plahotniuc a fost preluat în gestiune de către Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). În cadrul acestuia, fostul lider al PDM este acuzat de îmbogățire ilicită în proporții deosebit de mari.
Amintim că, recent fostul lider al Partidului Democrat Moldova (PDM) a fost pus sub acuzare și în dosarul „Metalferos”. Fostul președinte al PDM, anunțat în căutare de organele de drept de la Chișinău, a avut drept de semnătură sau a fost beneficiar la cel puțin trei companii care au beneficiat în ultimii ani, direct sau indirect, de zeci de milioane de dolari de pe urma unor contracte cu Metalferos, societate pe acțiuni în care statul deține pachetul majoritar.
Astfel, Plahotniuc este învinuit pe trei capete de acuzare: crearea și conducerea unei organizații criminale (art.284 al.1 Cod penal), escrocherie în proporții deosebit de mare (art.190 al.5 Cod penal), spălare de bani (art.243 al.3 Cod penal). La 5 noiembrie 2021, procurorii au înregistrat la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, demersul de aplicare a arestului preventiv în contumacie, pe un termen de 30 zile.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.