
Proiect supus consultărilor publice: Ministrul Spînu a calculat tarifele plafon pentru transportatori. Alexa: Sunt lipsite de logică
Transportatorii nu acceptă nici în ruptul capului calculele prezentate de viceprim-ministrul Andrei Spînu, care au concluzionat cu un tarif de aproape 60 de bani pe kilometrul parcurs de autocarele din țară. Aceștia spun că funcționarul nu a făcut decât să includă actualele cheltuieli într-un tabel, fără să lase loc de modernizări ale vehiculelor sau majorări de salarii. Tariful care i-ar mulțumi pe transportatori ar fi de 80-85 de bani pe kilometru, adică cu până la 25 de bani mai mult decât cel propus de ministrul Infrastructurii.
・
Spînu: „Nu există justificare pentru creșterea tarifului”
Într-un proiect plasat, pe 20 decembrie, de Ministerul Infrastructurii spre consultare publică, autoritățile încearcă să demonstreze că nu există temei ca prețurile pentru transportul interurban să crească.
Potrivit calculelor prezentate de viceprim-ministrul Andrei Spînu, în mediu un autobuz ar parcurge zilnic 200 de km, ceea ce ar însemna 73.000 de km pe an, făcând referire la vehiculele care au o capacitate de 20 de pasageri. La o întrebuințare de 274 de zile într-un an, cu un preț mediu al motorinei de 15 lei și 99 de bani per litru de motorină, plus cheltuielile pentru anvelope (16.846 de lei), uleiuri și unsori speciale, salariul conducătorului și alte cheltuieli de deservire, s-ar ajunge la un total de aproape 342.000 de lei. Luând în calcul aceste date, care au fost introduse într-o formulă specifică, s-a ajuns la concluzia că tariful de bază e de 0,57 de bani per km parcurs.
Respectiv, s-a stabilit că actualele tarife vor rămâne și în 2022.

În prezent, 80 la sută din autocarele disponibile au o capacitate de la 10 la 21 de locuri. Norma de consum a combustibilului este de circa 13 l/ la 100 km. Potrivit acelorași date, în prezent, 78,6% din autobuzele antrenate în transportul de pasageri au o vârstă de peste 16 ani. Doar 3,7% din autovehicule antrenate în transportul de pasageri au o vârstă de până la 10 ani, în timp ce 48%, aproape jumătate din tot transportul de pasageri are o vârstă de peste 20 de ani.
Transportatorii: „Spînu nu a făcut decât să opereze cu cheltuielile noastre de până acum”
Președintele Consiliului Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto (APOTA), Oleg Alexa, spune că actualele tarife îi înglodează și pe mai departe. Prin urmare, nu poate fi vorba de investiții și modernizări, dacă actualele tarife rămân valabile și anul viitor. Transportatorii cer acum un tarif minim de 80 de bani per kilometru, deși anterior operau și cu ideea de dublare a prețului.
„Este un calcul trucat. Se jonglează cu cifrele. Noi am observat unele inexactități. Ce a luat Spînu în calcul sunt, de fapt, datele noastre actuale, care mențin starea proastă a lucrurilor. Concluzia lui e speculativă. El a inclus în tabel salariile actuale mici, mașinile vechi și a pus în calcul piesele de la second hand pe care noi astăzi suntem nevoiți să le luăm, pentru că nu ne permitem piese noi. Asta înseamnă că, cu 60 de bani, situația de azi se păstrează. Noi acum economisim pe tot și se vrea asta și mai departe, în calculele lui Spînu. Mai mult, el nu a pus nimic de amortizarea unităților de transport, asta înseamnă că ei calculează că mașinile lucrează până la uzare totală. În loc să facă un calcul după metodologie, ei s-au întors în urmă. Tot Spînu a pus că un șofer ar trebui să aibă salariul net de 3.900 de lei, cum de fapt e acum. Noi vrem să mărim, da cum să mărim. E lipsit de logică. Așa nu putem face modernizări”, a declarat Oleg Alexa.
Ultima oară, transportatorii au protestat în fața Guvernului, pe 16 decembrie. Printre motivele care ar sta la baza cererii de creștere a prețurilor, ar fi și lipsa șoferilor.
„În pandemie, au plecat de la noi 19 șoferi. 1/3 sunt pensionari. Nu avem niciun tânăr sub 30 de ani. Cine vine la practică, nimeni nu se reține. A scăzut și numărul de călători. De la autobuze pline, am ajuns la nici jumătate de microbuz cu pasageri. S-a scumpit și combustibilul”, spunea atunci un administrator, pe nume Veaceslav Răilean.
Anterior, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a declarat că nu va admite majorarea tarifului la călătorii până nu vor exista calcule justificate în acest sens. În cadrul unei conferințe de presă din 15 noiembrie, oficialul a menționat că transportatorii ar putea să majoreze prețul, cu cel puțin 10 bani, însă nu o fac „pentru că nu investesc în renovarea vehiculelor”.
În prezent, tariful e de 60 de bani per kilometru.