Bugetul municipal pentru 2022, aprobat în lectură finală: Venituri de 5,4 mrd de lei și cheltuieli de 6,6 mrd de lei

Bugetul municipal pentru 2022, aprobat în lectură finală: Venituri de 5,4 mrd de lei și cheltuieli de 6,6 mrd de lei

Consiliul Municipal Chişinău a aprobat marți, 21 decembrie, bugetul municipal pentru anul 2022. Documentul în lectură finală a fost votat de către 35 de consilieri. Consilierii de la PAS au votat împotrivă, iar cei ai Partidului „Șor” și un consilier independent s-au abținut. 

Veniturile generale ale bugetului municipal se estimează la 5,428 miliarde de lei. Comparativ cu prevederile aprobate pentru anul 2021, veniturile s-au majorat cu 14,4%. Majorarea este din contul veniturilor proprii care se estimează la 787 milioane lei. Aici se includ venituri de proprietate și taxe locale.

Defalcări de la impozite și taxe de stat se estimează de a fi încasate în sumă de 1,616 miliarde de lei. Iar veniturile colectate 118,6 milioane de lei- donații voluntare interne și externe. Iar transferuri de la bugetul de stat se estimează a fi executate în sumă de 2,905 miliarde de lei.

Publicitate

Pentru învățământ sunt preconizate 2,510 miliarde lei, asistență socială - 53,9 milioane, școli sportive - 74,3 milioane, infrastructura drumurilor - 250,3 milioane. Alte transferuri pentru asigurarea cheltuielilor în domeniul social - 16,5 milioane de lei.

Partea de cheltuieli este estimată de a fi executată în sumă de 6,608 miliarde de lei. Aceasta înseamnă o majorare de 5,2% față de prevederile anului curent. Suma ar urma să fie distribuită după cum urmează:

- Pentru „Servicii de stat cu destinație generală” - 257,5 milioane de lei.

- „Apărare națională” - 3,448 milioane de lei.

- Servicii în domeniul economiei - 2,89 miliarde de lei. Tot aici sunt incluse cheltuielile pentru transport public. Astfel se propune pentru RTEC 489 milioane de lei, dintre care 400 de milioane să fie pentru prestări servicii și 80 de milioane pentru asamblare troleibuze. Iar pentru Parcul Urban de Autobuze se propune 416, milioane de lei.

 - Pentru „Protecția mediului” se propune executarea a 20,5 milioane de lei. Pentru gospodăria locuințe și gospodăria serviciilor comunale - 1,89 miliarde lei.

- Pentru „Ocrotirea sănătății” - 90,2 milioane de lei.

- Pentru „Cultură, sport, culte și odihnă” - 284,3 mii lei.

-Pentru învățământ - 3,4 miliarde de lei. Iar pentru protecție socială - 520 milioane de lei.

Deficitul este acoperit din sursa de finanțare de 1,179 miliarde lei. Aceasta urmează a fi acoperită din soldul mijloacelor financiare format la începutul anului de 300 milioane de lei, din debursarea surselor interne și externe și vânzarea apartamentelor în sumă de două milioane de lei.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal