Muzeul obiectelor aruncate: Exponatele au fost găsite în timpul sortării deșeurilor din Chișinău

Muzeul obiectelor aruncate: Exponatele au fost găsite în timpul sortării deșeurilor din Chișinău

Mai multe exponate găsite în timpul sortării deșeurilor adunate din capitală au fost expuse la Muzeul lucrurilor pierdute, deschis recent la Chișinău. Printre acestea sunt zeci de medalii, icoane, suvenire din diferite țări și obiecte de decor din perioada sovietică. 

În total, au fost identificate circa 200 de obiecte, care au fost curățate corespunzător și pregătite pentru a deveni exponate de muzeu.

„Ideea lansării acestui muzeu a venit după ce am văzut că angajații adună, în timpul sortării, diferite obiecte pe care le utilizează pentru a decora pereții încăperii unde lucrează. După ceva timp, când am văzut că numărul acestora crește, am decis că trebuie să creăm un spațiu ca și alți doritori să le admire. Am fost inspirați și de faptul că în Turcia există o librărie ale cărei stocuri sunt suplinite cu cărți găsite printre deșeuri”, relatează Irina Balica, reprezentanta ABS Recycling.

Publicitate
...

...

Muzeul a fost construit din temelie pe teritoriul uzinei de sortare a deșeurilor menajere solide. Pereții clădirii sunt din sticlă reciclată, material care asigură o durabilitate înaltă a construcției. Lansarea muzeului a fost susținută de PNUD Moldova și Facilitatea Globală de Mediu, prin intermediul proiectului „Orașe verzi durabile pentru Moldova”. 

Muzeul lucrurilor pierdute este o inițiativă de informare și sensibilizare privind necesitatea unui management corespunzător al deșeurilor.

„Muzeul are o destinație dublă. În primul rând, este loc de refugiu pentru obiectele integre aruncate împreună cu deșeurile. Totodată, aceste exponate sunt o dovadă în plus că nu tot ce ajunge în tomberoanele de gunoi este deșeu. Sper că după ce vor vizita acest muzeu, oamenii vor înțelege că trebuie să fie atenți în gestionarea deșeurilor. Orice obiect aruncat necorespunzător poluează mediul și ne influențează viață”, explică managera de proiect la PNUD Moldova, Alexandru Rotaru, 

În curând, bunurile exponatele muzeului vor fi expuse spre vânzare, la un preț simbolic, pe o platformă online. Inițiativa va permite organizatorilor să reînnoiască expoziția, iar banii adunați vor fi utilizați pentru întreținerea muzeului.

Muzeul poate fi vizitat gratuit, cu informare prealabilă.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal