Studiu: 27% din populație nu crede că SARS-CoV-2 există. Iar 78% dintre cei vaccinați au recomandat imunizarea și altor persoane

Studiu: 27% din populație nu crede că SARS-CoV-2 există. Iar 78% dintre cei vaccinați au recomandat imunizarea și altor persoane

Apre jumătate dintre respondenții participanți la studiul despre percepția COVID-19, inițiat de Ministerul Sănătății, susțin că au primit cel puțin o doză de vaccin. Dintre ei, 78% au recomandat vaccinarea și altor persoane. Totuși, în continuare, fiecare a patra persoană adultă (27%) continuă să nu creadă că SARS-CoV-2 există. 

Cel de-al șaselea studiu despre viziunile comportamentale privind COVID-19 în R. Moldova a fost realizat de Ministerul Sănătății și Agenția Națională pentru Sănătate Publică cu suportul Biroului OMS din Republica Moldova, în perioada 8-31 octombrie 2021. La stufiu au participat 1.010 persoane din peste 300 localități. Eroarea maximă de eșantionare fiind de ± 3%.

Participanții la sondaj au spus în proporție de 47% că au primit cel puțin o doză de vaccin COVID-19. Dintre aceștia, 95% s-au vaccinat în Republica Moldova, iar 4% – în România.

Publicitate

Observațiile arată că procentul populației vaccinate crește odată cu înaintarea în vârstă a populației. Astfel, 30% dintre respondenții imunizați au între 18-29 ani, iar alți 53% - peste 50 ani.

Printre motivele principale care au determinat populația să se vaccineze este dorința de a se proteja pe sine și persoanele din anturajul lor, cerințele de la locul de muncă (16%) și dorința de a scăpa de restricții și de a putea merge peste hotare (10%).

De altă parte, 53% din respondenți au spus că refuză vaccinul din câteva motive și anume: neîncrederea în siguranța vaccinului, deoarece nu a fost testat suficient timp în privința efectelor adverse sau consecințe pe termen lung (32%), prezența bolilor cronice la populație care generează frica de a nu agrava starea sănătății după administrarea vaccinului (22%) și refuzul categoric de a fi vaccinat în vreo formă (12%).

Din grupul persoanelor nevaccinate la data desfășurării studiului, fiecare al treilea respondent susținea că se va vaccina în mod sigur.

Iar jumătate dintre cei care ezită să se imunizeze cred că vaccinarea nu va ajuta la controlul răspândirii COVID-19, în timp ce peste trei sferturi dintre cei cu intenții mari de vaccinare cred că va controla răspândirea.

Un alt aspect al studiului relevă că 5% din respondenți cunosc rude, prieteni sau persoane apropiate care au obținut certificat de vaccinare fals.

Și mai grav este faptul că fiecare a patra persoană adultă (27%) continuă să nu creadă că SARS-CoV-2 este real sau nu este sigură că acesta există. Persoanele care nu cred în existența virusului sunt preponderent bărbați, cu nivel mic de studii, rezidenții mediului urban și regiunea de Sud a țării, în vârstă de 18-49 ani.

Studiul șase atestă o descreștere continuă a procentului respondenților care consideră că este probabilitate mare să se infecteze cu COVID-19 (de la 48% în martie 2021 la 38% în mai 2021 și 32% în octombrie 2021) și a procentului persoanelor care consideră că vor avea forme severe în caz de infectare (de la 43% în martie 2021 la 35% în mai 2021 și 17% în octombrie 2021).

Pe de altă parte a crescut față de ultimul studiu procentul persoanelor care se simt stresate din cauza COVID-19 (de la 44% în studiul precedent la 51%); procentul persoanelor cu frică față de COVID-19 (de la 43% la 49%); procentul persoanelor care simt că virusul se răspândește rapid (de la 51% la 69%).

A crescut și ponderea respondenților care consideră că restricțiile actuale sunt foarte exagerate - de la 33% la 46%. Totodată, a scăzut procentul persoanelor care consideră că deciziile luate cu privire la pandemie sunt corecte - de la 65% în mai 2021 la 56% în studiul actual.

Chestionarul studiului a fost elaborat de Biroul Regional OMS pentru Europa pentru toate țările din regiune, acesta fiind ajustat la contextul național și situația epidemiologică din Republica Moldova. Datele au fost colectate de Centrul de Analiză și Investigații Sociologice, Politologice și Psihologice „CIVIS” prin intermediul interviurilor telefonice asistate de computer, iar analiza a fost efectuată de Biroul Regional OMS pentru Europa în parteneriat cu Universitatea din Erfurt (Germania), aplicându-se pachetul statistic R Notebook. Studiul a fost realizat cu suportul financiar al Uniunii Europene și Biroului Regional OMS pentru Europa.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal