Alocarea celor 67 de milioane de lei pentru Arena Națională, din nou pe agenda Guvernului

Alocarea celor 67 de milioane de lei pentru Arena Națională, din nou pe agenda Guvernului

Ministerul Finanțelor urmează să aloce aproape 3,17 milioane de de euro, echivalentul a 67,74 milioane de lei, Arenei Naționale cu scopul de majorare a capitalului social. Banii sunt prevăzuți deja în bugetul de stat pentru anul 2021. Decizia finală va fi aprobată de Cabinetul de miniștri la ședința din 22 decembrie, după ce anterior subiectul a fost amânat de prim-ministra Natalia Gavrilița.

Agenția Proprietății Publice, care este asociat unic al SRL. Arena Națională, va opera modificările necesare în statulul Arenei Naționale pentru majorarea capitalului social și va prezenta informațiile în 30 de zile Agenției Servicii Publice pentru efectuarea înregistrării de stat.

Decizia de alocare acelor 67 de milioane de lei este readusă în discuțiile miniștrilor după ce subiectul inclus pe agenda ședinței Guvernului din 25 august, a fost scos din examinare la solicitarea prim-ministrei Natalia gavrilița. Șefa Guvernului spune că vrea să afle de la Procuratura Generală mai multe detalii din dosarul ce vizează acest proiect.

Publicitate

„Au trecut doi ani si vreau sa aflu de la procuratura cum merg investigatiile. Un alt motiv, este că vom numi un nou director la APP și îi vom permite noului director să analizeze dosarul Arenei Naționale”, a spus în ședința din 25 august Gavrilița.

Menționăm că potrivit datelor din Contractul de Parteneriat Public-Privat din 2018, costul total al proiectării și construcției arenei polivalente constituie 43 de milioane de euro. Cheltuielile se distribuie după cum urmează:

...

Ulterior, în temeiul Acordului adițional la contract, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 276/2019, suplimentar obligațiilor prevăzute în Contract, în sarcina partenerului privat au fost puse și obligațiunile de proiectare, construire, amenajare și conectare la rețelele de apă și canalizare din afara terenului de 10 ha, destinat pentru construcția arenei polivalente de interes public național. Costul lucrărilor potrivit acordului adițional constituie 1.529.753 euro.

Astfel, suma totală de rambursare a investiției către Partenerul Privat constituie 44.529.753 euro, se arată în proiectul de hotărâre a Guvernului.

Menționăm că, anterior se vorbea că darea în exploatare a Arenei va fi pe 14 octombrie 2019, apoi s-a amânat pentru decembrie 2019, ulterior pentru finele lunii aprilie 2020, iar acum nu se știe când. Această amânare vine ca urmare a faptului că s-a constatat deficiențe majore în planificare lucrărilor, lipsa infrastructurii utilitare și a căilor de acces.

Potrivit ultimilor estimări, pentru finalizarea proiectului mai sunt necesari 31,35 milioane de euro.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal