
EDITORIAL | 10 lecții ale anului 2021: Viitorul lucrului devine hibrid
Probabil citiți acest articol la o pauză de la programul de lucru la biroul improvizat pe masa din bucătărie sau chiar din pat. Lucrul de acasă sau de oriunde altundeva, accesibil înainte doar pentru liberi profesioniști, a devenit, datorită pandemiei, noua realitate și pentru profesioniștii pe care până nu demult nu ni-i puteam imagina în afara oficiilor corporative. Și el aici să rămână.
・
Covid-19 a schimbat viețile noastre fundamental. Pe lângă tot haosul și disconfortul pe care l-a creat, pandemia a adus cu sine transformări majore în felul în care relaționăm cu cei din jur, lucrăm, învățăm, ne deplasăm și ne gândim la viitor.
Citiți și „Pandemia și practicile neordinare pe care le-a adus la muncă. Regulile altor țări vs Moldova”
În ultimii doi ani, lucrul de la distanță, în pijama sau în la patru ace (doar în partea de sus, ce-i drept), s-a transformat dintr-o necesitate impusă de măsurile de protecție într-o alegere pentru tot mai mulți angajați. După ce șocul primelor zile de carantină a trecut, am înțeles că multe activități pentru care ne deplasam la birou pot fi făcute mai repede și mai bine de acasă. Iar altele în general pot fi omise, fără careva prejudicii.
Citiți și „EDITORIAL | Post-pandemie: viitorul muncii după COVID-19”
Lucrul de la distanță are multe avantaje - economisirea timpului de deplasare spre oficiu, posibilitatea de a fi mai conectat cu familia, flexibilitate geografică și, pentru cei mai norocoși, flexibilitate de program. Mulți dintre cei care au fost impuși de pandemie să-și mute oficiul la domiciliu nu-și mai imaginează să revină la stilul corporatist de muncă. E un fenomen global.
Munca de la distanță vine, însă, și cu dezavantaje. Unele procese mai sensibile, cum ar fi negocierile sau sesiunile de brainstorming își pot pierde din eficacitate atunci când sunt făcute în afara biroului și ecosferei organizaționale, de aceea off-line-urile între colegi nu vor dispărea până când realitatea virtuală nu va deveni tot atât de accesibilă ca și calculatoarele. Până atunci, însă, va trece ceva timp.
Lucrul hibrid - iată viitorul muncii.
20 % până la 25% din forța de muncă din economiile avansate ar putea lucra de acasă între trei și cinci zile pe săptămână. Aceasta reprezintă de patru până la cinci ori mai multă muncă la distanță decât înainte de pandemie și ar putea determina o schimbare majoră în geografia muncii.
McKinsey & Company
Autor:
Lecția pe care trebuie s-o învețe angajatorii la sfârșitul celui de-al doilea an de pandemie este că pentru a atrage oameni talentați în echipă vor trebui să le pună la dispoziție un program de lucru flexibil și hibrid. Iar asta se traduce prin încredere în oamenii pe care îi iei la bord - un lucru pe care angajatorii moldoveni îl învață foarte greu.
Lecția pe care trebuie s-o învățăm cu toții este asumarea responsabilității asupra propriei vieți. Or, un program flexibil și un model hibrid de lucru, este, în primul rând un indicator al maturității - cât de bine ne putem autogestiona și motiva, fără un Bau-Bau din exterior, de frica căruia să lucrăm.