Parașutiștii ruși se antrenează în apropierea Ucrainei. Exercițiul presupune simularea ocupării unei zone

Parașutiștii ruși se antrenează în apropierea Ucrainei. Exercițiul presupune simularea ocupării unei zone

Sute de parașutiști ruși se antrenează în apropierea frontierei ruso-ucrainene, într-un exercițiu militar ce presupune simularea ocupării unei zone. Aceste acțiuni au loc în contextul tensiunilor tot mai mare dintre Rusia și Occident, privind intenția Ucrainei de a adera la NATO, scrie Digi24.

La manevre vor participa circa 1200 de militari şi peste 250 de vehicule terestre şi aeronave, în Crimeea - teritoriu ucrainean anexat de Rusia în 2014 - şi în provincia vecină Krasnodar.

Publicitate

Paraşutiştii vor simula ocuparea unei zone în cadrul unei operaţiuni ofensive, a precizat ministerul rus al apărării.

Rusia a concentrat mii de militari în puncte de staţionare din vecinătatea Ucrainei şi a cerut ca fosta republică sovietică să nu fie primită în NATO şi să nu se desfăşoare armament ofensiv pe teritoriul său ori al altor ţări vecine.

Trupele ucrainene, aprovizionate cu armament occidental

Ucraina, care aspiră la aderarea la NATO, a primit începând din 2018 o serie de transporturi de muniţii şi de rachete Javelin fabricate în SUA, declanşând critici din partea Moscovei, scrie Agerpres, preluând Reuters, citat de Digi24.

Rachetele Javelin pot distruge un tanc de la o distanță de 5 km, sunt ușor de lansat și foarte precise, potrivit descrierii făcute pe pagina de Facebook a televiziunii Dom.

Kievul acuză Moscova că masează zeci de mii de militari în pregătirea unei posibile ofensive, alimentând temeri că un conflict mocnit din regiunea Donbas ar putea degenera într-un război deschis între cei doi vecini.

Rusia, care neagă orice plan de atac şi acuză Ucraina şi SUA de comportament destabilizator, a cerut garanţii de securitate împotriva extinderii spre est a NATO.

Potrivit unei ştiri Interfax de miercuri, Rusia a întreprins propriile sale exerciţii militare în apropiere. Avioane de luptă SU-30 şi bombardiere SU-24 din Flota Mării Negre au efectuat exerciţii de realimentare aeriană deasupra peninsulei Crimeea, anexată de Rusia de la Ucraina în 2014.

În jur de 20 de piloţi au efectuat misiuni complexe de zbor, care au inclus realimentare la altitudini variind între 2.000 şi 6.000 de metri, la viteze de circa 600 km/h, a transmis Flota Mării Negre, citată de Interfax.

Secretarul Consiliului naţional de securitate şi apărare al Ucrainei, Oleksii Danilov, a afirmat miercuri că 122.000 de militari ruşi se află la 200 km de frontiera cu Ucraina.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal