Decizia magistraților: 30 de zile de arest preventiv pentru învinuitul care ar fi organizat schema de la ASP (UPDATE)

Decizia magistraților: 30 de zile de arest preventiv pentru învinuitul care ar fi organizat schema de la ASP (UPDATE)

Magistrații de la Judecătoria Chișinău (sediul Ciocana) au decis plasarea în arest preventiv pentru 30 de zile a persoanei învinuite de crearea schemei de corupție în care ar fi implicați agenți imobiliari și angajați ai ASP. Hotărârea a fost aprobată la 22 decembrie în urma solicitărilor din partea procurorilor. 

UPDATE: Instanța a plasat-o sub control judiciar, pentru 60 de zile, pe cea de-a doua persoană, pe numele căreia procurorii au cerut mandat de arestare. Încheierea judecătorului poate fi contestată la Curtea de Apel.

Știrea inițială: Menționăm că până acum 12 din cei 14 învinuiți și-au recunoscut vinovăția și cooperează cu anchetatorii. Aceștia sunt cercetați în stare de libertate și au obligațiunea de a se prezenta la solicitarea organului de urmărire penală.

Publicitate

Amintim că, pe data de 20 decembrie, 14 persoane au fost reținute pentru fapte de corupere activă, pasivă și trafic de influență, iar în total 38 de figuranți au fost supuși perchezițiilor domiciliare. Este vorba despre angajați ai oficiilor cadastrale din cadrul Agenției Servicii Publice, brokeri imobiliari și ipotecari, persoane fizice și juridice, care, în complicitate cu un fost agent imobiliar facilitau procedura de obținere a actelor cadastrale.

Citește și: ASP dispusă să colaboreze cu CNA și PA în cazul ce vizează angajații instituției: „Dorim ca dosarul să ajungă în judecată”

În urma acțiunilor de urmărire penală, ofițerii CNA și procurorii au ridicat înscrisuri de ciornă, documente, telefoane mobile și alți purtători de informație, care urmează a fi analizate. De asemenea, de la domiciliile bănuiților au fost ridicate mijloace financiare, cea mai mare sumă fiind de 10 mii de euro.

La această etapă, în cadrul anchetei sunt cercetate câteva sute de episoade în care organizatorul schemei facilita eliberarea actelor permisive pentru cumpărarea-vânzarea imobilelor, eludând procedura legală de programare prealabilă și pretinzând de la clienții săi sume ilicite de bani pentru a corupe angajații ASP.

Unsprezece dosare, conexate într-o procedură comună, se află în gestiunea ofițerilor CNA, iar Procuratura Anticorupție conduce urmărirea penală.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal