Astfel, Cabinetul de Miniștri solicită clarificări cu privire la tipul de audit solicitat, iar în cuprinsul proiectului să fie indicată perioada pentru care urmează a fi efectuat auditul.
Totodată, Executivul sugerează revizuirea noțiunilor din proiect, astfel încât forma juridică de organizare a entităților ce urmează a fi auditate să corespundă prevederilor legislative privind organizarea şi funcționarea Curţii de Conturi a Republicii Moldova.
„Considerăm oportună promovarea proiectului de lege pentru efectuarea auditului public extern în domeniul gazelor naturale de către Curtea de Conturi”, se arată în avizul Guvernului.
Potrivit proiectului de lege, Curtea de Conturi va efectua un auditul conformității cheltuielilor și investițiilor capitale la societățile comerciale din domeniul gazelor naturale. Entitățile auditate, indiferent de tipul de proprietate și forma organizatorico-juridică, indiferent dacă statul are participație majoritară sau nu în cadrul acestora, vor asigura prezentarea informațiilor, datelor și documentelor necesare în formatul și termenul solicitat de Curtea de Conturi.
Auditul respectiv este diferit față de auditul datoriei agreat în cadrul protocolului negocierilor pe subiectul livrării gazelor naturale, care urmează a fi realizat de o companie internațională contractată de Guvernul Republicii Moldova.
Se propune ca raportul auditului în domeniul gazelor naturale să fie prezentat de Curtea de Conturi până la 31 octombrie 2022.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.