
„Apă-Canal Chișinău” a anunțat că va contesta în instanță amenda de 12 milioane de lei primită de la Inspectoratul de Mediu
„Apă-Canal Chișinău” a anunțat că va contesta în instanță amenda de 12 milioane de lei primită de la Inspectoratul de Mediu. Anunțul a fost făcut în cadrul unei ședințe de lucru organizate de Primăria municipiului Chișinău, la care au participat reprezentanții marilor agenți economici din capitală, ai Inspectoratului de Mediu și ai autorităților publice locale.
・
În cadrul ședinței, șeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului, Ion Bulmaga, a declarat că la data de 1 ianuarie 2022 intră în vigoare Hotărârea de Guvern referitoare la Regulamentul privind cerințele de colectare, epurare și deversare a apelor uzate în sistemul public de canalizare.
„Acest regulament se aplică pentru toți agenții economici iar el prevede instalarea unor stații de pre-epurare pe teritoriul marilor agenți economici ai căror apele reziduale au o concentrație mare de elemente nocive”, a declarat Bulmaga.
În cadrul intervenției sale, primarul Ion Ceban a precizat că în cazul în care S.A „Apă-Canal Chișinău” va aplica prevederile hotărârii de guvern și va deconecta de la canalizare marii agenți economici, ar urma să apară „riscuri foarte mari pentru securitatea economică a țării”.
„Marii agenți economici din Chișinău sunt producători de produse esențiale pentru consumul zilnic și nu dispun de stații de pre-epurare. Ei sunt cei care deversează în rețeaua de canalizare a orașului apel reziduale periculoase”, a menționat Ceban. Totuși, Ceban a declarat că nu va deconecta agenții economici de la sistemul de canalizare al orașului și că „Apă-Canal Chișinău” va contesta în instanță sancțiunea primită de Inspectoratul pentru Protecția Mediului.
De cealaltă parte, unii agenți economici au declarat că nu-și pot permite construcția unor stații de pre-epurare din cauza costului major al acestor proiecte dar și a situației pandemice, care i-a forțat pe mulți să acceseze credite în alte scopuri, neavând astfel capacitate de împrumut. Aceștia au propus edilului ca Primăria să acorde anumite fonduri sau granturi, prin care să finanțeze construcția unor asemenea stații.
În replică, primarul Ion Ceban a declarat că Primăria Chișinău nu poate face nimic în acest sens întrucât Chișinăul este „singura capitală de la Lisabona la Vladivostok, care rămâne fără bani, toți banii pleacă la Guvern”, îndemnând agenții economici să se organizeze și să inițieze consultări cu Guvernul pentru a întreprinde anumite acțiuni în contextul intrării în vigoare a hotărârii de Guvern menționate anterior.
„Apă-Canal Chișinău nu o să vă construiască vouă stații de pre-epurare, Apă-Canal Chișinău este o întreprindere în prag de faliment, tot ce vi se întâmplă dvs. este din cauza normei legale făcute de Guvern, care nu v-a auzit. De la 1 ianuarie, dacă acum nu vor fi luate acțiuni, toată lumea din această sală, riscă deconectarea, nu mă auziți, nu Primăria face legi, nu Primăria face acte normative dar Primăria prin obligația dată de amenzi de 12 milioane, trebuie să se ocupe să vă deconecteze pe voi toți de la canalizare”, a punctat edilul capitalei.
Amintim că, pe 9 decembrie, Ceban a declarat că s-ar încerca falimentarea întreprinderii municipale Apă-Canal Chișinău, menționând și atunci că situația va fi analizată de o comisie specializată. Totodată, la data de 15 decembrie, edilul Ion Ceban a anunțat că Î.M. Apă Canal Chișinău a fost sancționată cu 12 milioane de lei de către Inspectoratul pentru Protecția Mediului, calificând această amendă drept un atac la adresa companiei municipale. Acesta anunța că luni, 20 decembrie, unii agenți economici ar urma să fie debranșați de la apeduct și canalizare, ceea ce nu s-a întâmplat în cele din urmă. În replică, reprezentanții Inspectoratului de Stat pentru Protecția Mediului, au declarat că sancțiunea a fost aplicată în urma încălcării legislației din domeniu.