Indicele libertăţii umane: Republica Moldova, pe locul 61

Indicele libertăţii umane: Republica Moldova, pe locul 61

Republica Moldova ocupă locul 61 din 162 într-un clasament al libertăţii umane. Țara noastră și-a îmbunătățit scorul și a urcat cu trei poziții mai sus față de anul precedent, când a ajuns pe locul 64. Ediția din acest an se referă la datele din 2019. 

Două componente majore ale clasamentului libertăţii umane sunt indicele libertăţii personale şi indicele libertăţii economice, care se formează pe baza a 82 de indicatori grupați în 12 categorii, pe o scară de la 0 la 10 puncte.

Potrivit studiului, la indicele libertăţii personale Republica Moldova ocupă locul 67, iar la indicele libertăţii economice locul 99.

Publicitate

Astfel, în anul 2019, Republica Moldova s-a situat pe locul 61, având un scor de 7,68 de puncte, cu trei poziții mai sus în comparație cu anul precedent, când s-a clasat pe locul 64.

...

În comparație cu anul 2008, atunci când indicele a fost realizat pentru prima dată, Republica Moldova a crescut cu 23 de poziții (locul 84). Cea mai proastă poziție în perioada monitorizată Republica Moldova a avut-o în anul 2009, când a ajuns pe locul 91 în clasament.

Cea mai bună notă (10), țara noastră a obținut-o la indicatorul: „Relații” (care măsoară drepturile parentale, relații între persoane de același sex și divorțuri). De asemenea Republica Moldova stă bine la indicatorul „Securitate” (nota 8,8), care ține cont de numărul de omucideri și dispariții, conflicte, nivelul terorismului, securitatea femeilor; dar și la indicatorul „Libertatea de circulaţie” (nota 8,5), care măsoară libertatea de circulaţie peste hotare, în interiorul țării.

...

În ceea ce privește segmentul libertății de exprimare și informare, țara noastră a acumulat un scor de 7,5 la acest capitol. Cele mai mari note (câte 10 puncte) au fost acordate pentru secțiunile jurnaliști uciși și jurnaliști arestați, iar cele mai mici - la libertatea de exprimare academică și culturală (5 puncte). 

Nota nesatisfăcătoare (4,6), Republica Moldova a primit la indicatorul „Supremaţia legii”, care măsoară situația cu justiție procedurală, justiție civilă și justiția penală. Nota 5.01, țara noastră a obținut la indicatorul „Calitatea sistemului juridic şi protecţia drepturilor de proprietate”.

Primele trei țări în top sunt: Elveția (9,11 puncte), urmată de Noua Zeelandă (9,01 puncte) și Danemarca (8,98 puncte). În TOP 10 țări se regăsesc Estonia, Irlanda, Finlanda, Canada, Australia, Suedia și Luxemburg. La coada clasamentului s-au poziționat Siria (3,66 puncte), Venezuela (4,03 puncte) și Yemen (4,08 puncte).Vecinele noastre România și Ucraina au ocupat locurile 30 și 111 respectiv.

Indicele cuprinde 165 de țări unde trăiesc peste 98% din populația lumii. Rezultatul mediu general este de 7,12 puncte, același ca și în anul precedent, iar față de prima măsurare din 2008, libertatea umană în lume a scăzut ușor.

Raportul este elaborat de Institutul Cato din SUA, în colaborare cu Institutul Fraser din Canada și Institutul Liberal al Fundaţiei Friedrich Naumann din Germania.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal