Guvernul decide: Expulzarea cetățenilor străini, doar argumentat și fără pericol pentru viața persoanei

Guvernul decide: Expulzarea cetățenilor străini, doar argumentat și fără pericol pentru viața persoanei

Cu scopul de garantare a protecției drepturilor cetățenilor străini, Guvernul R. Moldova a aprobat un proiect de modificare a legii privind regimul străinilor în țara noastră. Astfel, în cazul în care o persoană străină este declarată indezirabilă, partea moldovenească trebuie să prezinte, într-un rezumat sumar, care sunt motivele. La fel, ar urma să se interzică expulzarea cetățeanului străini, dacă viața acestora este în pericol. Decizia a fost aprobată la ședința Guvernului din 22 decembrie.

Proiectul de modificare a legii privind regimul străinilor în Republica Moldova a fost elaborat în urma unei hotărâri adoptate de Curtea Constituțională în 2020, care a constatat că unele prevederi din Legea privind regimul străinilor sunt neconstituționale și încălcă drepturile omului. Mai exact, s-a constatat că o persoană străină putea fi declarată indezirabilă fără a fi menționate motivele care stau la baza acestei decizii. De asemenea, persoana străină putea fi expulzată chiar dacă existau temeri justificat că viața îi era pusă în pericol sau că va fi supusă torturii, tratamentelor inumane sau degradante.

„Existența acestor prevederi a permis, în luna septembrie 2018, expulzarea profesorilor turci, fiind încălcate, în acest fel, toate garanțiile oferite acestora de dreptul național și internațional”, se arată în inițiativă.

Publicitate

Modificările propuse astăzi de Guvern vor modifica aceste aspecte. Prin urmare, pe lângă argumentarea deciziei, va fi exclusă posibilitatea îndepărtării sau expulzării persoanei străine dacă există temeri justificate că viața acesteia este pusă în pericol sau că aceasta ar putea fi supusă torturii, tratamentelor inumane sau degradante în statul în care urmează să fie expulzată.

Prin modificările propuse, Republica Moldova își propune să asigure garantarea protecției drepturilor cetățenilor străini și respectarea prevederilor Convenției Europene a Drepturilor Omului.

Amintim că, în septembrie 2018, mai mulți profesori turci din rețeaua de licee „Orizont” au fost ridicați de către Serviciul de Informații și Securitate și expulzați, cu justificarea că activitățile lor ar constitui o amenințare pentru securitatea națională a Republicii Moldova. A doua zi, ei au fost predați autorităților turcești într-o operațiune secretă.

Menționăm că, pe 10 septembrie 2020, s-a aflat că fostul șef al Serviciului de Informații și Securitate, Vasile Botnari, s-a ales doar cu o amendă și interdicția de a ocupa funcții publice pentru o perioadă de cinci ani, în dosarul expulzării profesorilor turci. Iar la 16 septembrie, faptul este confirmat și de instanța de judecată care a pronunțat sentința. Judecătoria Chișinău a publicat extrasul din decizia magistraților.

La data de 18 noiembrie 2021, fosta deputată de la Partidul Platforma DA, Inga Grigoriu, a depus o sesizare la CSP pentru a se investiga modul în care Stoianoglo a gestionat dosarul celor șapte profesori turci, expulzați ilegal din țară, în urmă cu trei ani. Ulterior, CSP l-a desemnat pe procurorul Andrei Bălan de la Procuratura Anticorupție pentru a se ocupa de caz.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal