Șapte primării din țară vor obține sprijin total de 2,6 mil. de euro din partea UE pentru proiecte locale și creștere economică

Șapte primării din țară vor obține sprijin total de 2,6 mil. de euro din partea UE pentru proiecte locale și creștere economică

Șapte localități din țară vor primi granturi în sumă totală de peste 2,9 milioane de euro, marea parte a sumei - 2,6 milioane de euro fiind oferită de Uniunea Europeană, iar restul sumei va fi contribuția autorităților publice locale. Sprijinul este acordat în cadrul inițiativei „Primarii pentru Creștere Economică” (M4EG), finanțată de UE și implementată de PNUD.

„Cu siguranță, oamenii din aceste șapte localități au așteptări mari de la aceste proiecte. În acest context, îmi exprim speranța că vor fi constituite platforme locale pentru a asigura participarea cetățenilor la luarea deciziilor, pentru a îmbunătăți transparența. În același timp, este important să se efectueze tranziția la modele digitale, deschise și incluzive de guvernare locală, să se realizeze consolidarea economiilor locale, a capacităților antreprenorilor locali, să se dezvolte infrastructura și multe altele”, a spus prim-ministra Natalia Gavrilița.

La rândul său, ambasadorul Uniunii Europene în R. Moldova, Jānis Mažeiks, a menționat că această contribuție are scopul de a asigura abordări inovatoare pentru o redresare economică incluzivă și din perspectivă ecologică, precum proiectele care vor sprijini construcția unei piețe regionale agricole la Șoldănești și a unui centru agricol eficient din punct de vedere energetic la Căușeni. De asemenea, se va acorda asistență pentru implementarea soluțiilor ecologice de promovare a turismului în regiunea Ungheni și crearea unui centru de sprijinire a afacerilor în satul Cărpineni, alături de alte inițiative similare.

Publicitate

Precizăm că patru APL-uri – Căușeni, Cărpineni, Șoldănești și Ungheni – au semnat un contract pentru a livra rezultate tangibile pentru cetățenii locali, în rezultatul apelului pentru propuneri de „proiecte-pilot” din prima etapă a programului, lansat în februarie 2021, care a constat în depunerea de către autoritățile locale a unei propuneri de proiect pentru finanțare.

Totodată, trei municipalități – Cahul, Călărași și Ceadâr-Lunga – au primit certificate de grant, în rezultatul apelului de propuneri „Portofoliu și Inovare”, lansat în iunie 2021. Aceste trei localități vor trece prin procesul de transformare municipală, fiind asistate pe parcurs cu sprijin financiar din partea UE.

Acordarea certificatelor de grant le permite primăriilor să înceapă lucrările de identificare a nevoilor locale specifice și a soluțiilor adaptate la nivel local, care vizează creșterea economică, crearea noilor locuri de muncă prin abordare și expertiză inovatoare, precum și transformarea și modernizarea localităților.

Se planifică preluarea și aplicarea inovațiilor și a descoperirilor, construirea unor parteneriate și împărtășirea celor mai bune practici, raportarea periodică a progresului obținut. Primăriile vor implementa propunerile de proiecte și vor beneficia de asistență în perioada 2021–2024.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal