
Business centrul de la Circ revine: Privatizarea a două terenuri din zonă, pe agenda CMC, deși anterior Ceban spunea altceva
Două terenuri din zona Circului, unde urmează a fi ridicat un complex imobiliar, au ajuns pe agenda privatizărilor în Consiliul Municipal Chișinău (CMC), urmând a fi discutate în cadrul ședinței din 23 decembrie. Mai exact, este vorba de construcția unui complex din blocuri de locuit și business centru de 21 de etaje între Circ și Biserica „Constantin și Elena”, despre care anterior primarul Ion Ceban susținea că nu va emite nicio autorizație și nu va permite demararea lucrărilor.
・
Cele două subiecte privind privatizarea acestor terenuri au fost incluse pe ordinea de zi a ședinței CMC, la capătul listei.

Fostul viceprimar al capitalei, Victor Chironda, susține că Urbanconsntruct SRL, ar urma să fie beneficiara acestor terenuri, agentul economic având deja în proprietate alte șase terenuri din vecinătate. Mai mult, Chironda susține că această companie nu a renunțat la intenția de a realiza proiectul criticat în luna ianuarie curent.
„Straniu este cum au ajuns aceste proiecte pe ordinea de zi a CMC, în timp ce există zeci de persoane juridice cu proiecte de decizie de acest gen, care își așteaptă rândul de ani de zile. Iar consilierul PSRM și președintele comisiei funciare Vasile Chirtoca oarecum dă de înțeles cum se întâmplă asta. Eu pot să afirm cu certitudine un singur lucru. Astfel de proiecte de decizie nu ajung pe ordinea de zi fără acceptul a câteva persoane: primarul, șeful fracțiunii PSRM, șeful fracțiunii sau consilierii care asigură restul voturilor”, a precizat fostul viceprimar.
Amintim că, în luna ianuarie a anului curent, societatea civilă și Primăria au criticat dur decizia Consiliului Național al Monumentelor Istorice de a permite construcția unui complex imobiliar din zonă, din cauza apropierii de o zonă unde se află monumente istorice protejate de stat.
Totul s-a întâmplat la scurt timp după schimbarea componenței Consiliului Național al Monumentelor Istorice de către ministra interimară de atunci a Educației, Culturii și Cercetării, Lilia Pogolșa. La scurt timp, noua componență a instituției a aprobat proiectul ce prevede construcția a două blocuri de locuit a câte 15 și, respectiv, 18 etaje, dar și a unui centru de business din 21 de niveluri, beneficiarul fiind compania de construcții Urbanconstruct TT.
La scurt timp, primarul capitalei, Ion Ceban, a venit cu o reacție la această decizie, afirmând că „atât timp cât voi fi eu primar, acea decizie nu va fi pusă în aplicare”, solicitând demisia consilierului său, Iurie Povar, care era și președintele Consiliului Național al Monumentelor Istorice.
În ședința de joi a Consiliului Municipal Chișinău urma să fie examinat și aprobat acest subiect, însă, după mai multe discuții consilierii municipali au decis sa trimită subiectul la reexaminare.