CA sancționează cu amendă de 10 mii de lei și 12 mii de lei două posturi tv după ce au difuzat imagini neblurate cu crima de la Băcioi

CA sancționează cu amendă de 10 mii de lei și 12 mii de lei două posturi tv după ce au difuzat imagini neblurate cu crima de la Băcioi

Două posturi de televiziune au fost sancționate de Consiliul Audiovizualului după ce au difuzat în buletinele de știri imagini neblurate cu crima de la Băcioi. Prin urmare, companiile fondatoare ale posturile TV TVR Moldova și ProTV Chișinău vor plăti amenzi de 10 mii de lei și 12 mii de lei. Decizia a fost aprobată la ședința CA din 23 decembrie.

În urma monitorizării principalelor buletine de știri de la mai multe posturi de televiziune s-a constata că, la 19 decembrie, pe marginea crimei din comuna Băcioi, soldată cu decesul unu bărbat în care au fost trase mai multe focuri de armă, unele posturi TV au blurat imaginile difuzate.

Însă, posturile TVR Moldova și Pro TV Chișinău au difuzat subiectul în principalul buletin informativ și pe site-urile sale ca știre fără a fi blurate imaginile respective și fiind menționat doar că „urmează imagini care pot afecta emoțional”.

Publicitate

Pro TV a difuzat în mod repetat, de patru ori, imaginile în timpul știrii din care se vede un bărbat trage în altul, doborându-l la pământ.

La TVR Moldova, în buletinul de știri de la ora 18:00, imaginile au fost difuzate repetat de două ori, fără a fi blurate. Membrii CA au constatat că a fost încălcat și prevederile Codului deontologic.

Drept consecință a difuzării conținutului violent ce poate afecta dezvoltarea emoțională a minorilor, CA a decis să sancționeze cu amendă de 10 mii de lei fondatoarea postului tv TVR Moldova și cu 12 mii lei fondatoarea postului Pro TV Chișinău pentru încălcarea deciziei cu privire la clasificarea programelor audiovizuale în scopul protecției minorilor și pentru încălcare prevederilor Codului serviciilor media audiovizuale.

Posturile TV sancționate sunt obligate să difuzeze textul sancțiunii de cel puțin trei ori în perioada de maximă audiență.

Suplimentar la cele menționate, a fost aprobată o decizie separată. S-a solicitat ca cele două posturi TV să respecte în serviciile media liniare proprii legislația în privința protecției minorilor cu privire la cazul de la Băcioi. Cu alte cuvinte, se cere revizuirea conținutului plasat pe site-urile celor două televiziuni la subiectul crimei.

Amintim că un bărbat a fost împușcat mortal în noaptea de 18 decembrie în comuna Băcioi din municipiul Chișinău.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal