
ULTIMĂ ORĂ! Ilan Șor a rămas fără imunitate parlamentară
Ilan Șor a rămas fără imunitate parlamentară. Plenul Parlamentului a decis acest lucru după ce procurorul general interimar, Dumitru Robu, a venit cu nouă solicitări în acest sens. Șor este acuzat de fals în declarații, escrocherie, spălare de bani, delapidarea averii străine, abuz de putere și abuz de serviciu, crearea și conducerea unui grup criminal organizat.
・
Potrivit procurorului general interimar, după ridicarea imunității Procuratura Generală va putea avansa în cadrul urmăririi penale, sechestrării bunurilor și inclusiv va putea solicita extrădarea lui Ilan Șor.
Prima acuzație - Falsul în declarații
„În perioada anilor 2016 – 2019, Ilan Șor nu a inclus în declarația de avere informația despre bunurile imobile aflate în proprietatea soției sale, inclusiv tranzacțiile realizate pe teritoriul Federației Ruse”, a declarat Dumitru Robu.
Această cerere a procurorului general interimar a fost susținută de 88 de deputați (60 deputați PAS și 28 deputați BCS). Niciun parlamentar nu a votat împotrivă.
A doua acuzație - Escrocherie
„În a doua jumătate a anului 2014, membrii organizației criminale conduse de Vladimir Plahotniuc au decis redistribuirea proprietăților deținute de diferite grupuri criminale organizate pe teritoriul Republicii Moldova. În acest scop, grupul condus de Veaceslav Platon urma să înstrăineze inclusiv acțiunile deținute la Victoriabank. Potrivit planului prestabilit, pentru realizarea tranzacției privind pachetul de acțiuni de 38,2% la Victoriabank urmau a fi utilizate mijloacele financiare de la BEM sustrase prin metoda creditării unor companii create de membrii grupului criminal organizat condus de Ilan Șor. În schemă au fost implicate mai multe persoane cu funcții de conducere de la Victoriabank, BEM, Unibank, Banca Socială și Banca Națională a Moldovei”, a explicat procurorul general interimar.
Această cerere a procurorului general interimar a fost susținută de 87 de deputați (61 deputați PAS și 26 deputați BCS). Niciun parlamentar nu a votat împotrivă.
A treia acuzație – Spălare de bani în proporții deosebit de mari
„În perioada anului 2014 membrii organizației criminale conduse de Vladimir Plahotniuc și alte persoane din anturajul acestuia, în scopul obținerii dreptului de proprietate asupra pachetului de 38,2% de acțiuni de la Victoriabank, deținute anterior de companiile afiliate grupului criminal organizat și afiliat lui Veaceslav Platon, cu banii sustrași de la BEM au decis să confere un aspect aparent legal sursei banilor ce urmau a fi utilizați la tranzacția de vânzare-cumpărare. În acest mod, membrii grupului criminal organizat condus de Ilan Șor au realizat procedurile necesare pentru a ascunde urmele sustragerii banilor proveniți din BEM, creând aparența provenienței banilor de la o persoană fizică, bani pe care de fapt nu-i avea la acel moment”, a declarat procurorul general interimar Dumitru Robu.
Potrivit șefului PG, în cadrul urmăririi penale a fost constatată implicarea celor trei grupuri criminale organizate și că toate au acționat împreună pentru a comite infracțiuni.
Această cerere a procurorului general interimar a fost susținută de 83 de deputați (60 deputați PAS și 23 deputați BCS). Niciun parlamentar nu a votat împotrivă.
A patra acuzație – Crearea și conducerea unei organizații criminale
„În prima jumătate a anului 2012, Ilan Șor a decis crearea unui grup criminal organizat pentru a sustrage bani din sistemul bancar din RM în scopul finanțării activității pe teritoriul RM și înafară a grupului criminal organizat creat, precum și a grupului condus de Vladimir Plahotniuc și alte persoane. În cadrul acestei organizații, Ilan Șor avea sarcina creării mijloacelor bănești necesare pentru susținerea activității organizației criminale, precum și coordonarea planurilor cu alte grupuri criminale, inclusiv cu grupul criminal organizat condus de Veaceslav Platon și grupul criminal organizat condus de Vladimir Andronache. În acest scop, Ilan Șor a decis să obțină controlul asupra mai multor bănci. Grupul condus de Șor, în perioada august 2012 – septembrie 2013, a preluat controlul asupra activității BEM, Banca Socială și Unibank”, a declarat procurorul general interimar Dumitru Robu.
Această cerere a procurorului general interimar a fost susținută de 78 de deputați (60 deputați PAS și 18 deputați BCS). Un parlamentar a votat împotrivă.
A cincea acuzație - Preluarea controlului asupra Aeroportului Internațional Chișinău
„În perioada anilor 2012 și până în prezent, având intenția de a prelua ilegal controlul asupra obiectivului strategic Aeroportul Internațional Chișinău, cu ulterioară intenție de a însuși veniturile generate de acesta, acționând în interes personal și a grupului criminal, a săvârșit în calitate de autor, organizator și instigator infracțiunea de escrocherie în proporții deosebit de mari, infracțiune prevăzută de art. 42, alineatul 3 și 4, art. 190, alineatul 5 al Codului penal”, a punctat procurorul general interimar.
Această cerere a procurorului general interimar a fost susținută de 82 de deputați.
A șasea acuzație - Spălare de bani în proporții deosebit de mari
Deputatul Ilan Șor, gestionând activitatea persoanelor juridice, prin intermediul persoanelor fizice, membri ai grupului criminal organizat, pe care l-a constituit cu scopul de a comite infracțiuni de sustragere a bunurilor altor persoane, spălare de bani, prin înțelegere cu membrii grupului criminal, în perioada anilor 2012 până în prezent, având intenția de a prelua ilegal controlul asupra obiectivului strategic de stat Aeroportul Internațional Chișinău, cu ulterioară însușire a veniturilor generate de acesta, a săvârșit în calitate de autor, organizator și instigator infracțiunea prevăzută de art. 243, alineatul 3 și anume, spălarea banilor săvârșit de un grup criminal organizat în proporții deosebit de mar”, a explicat procurorul general interimar.
A șaptea acuzație – Concesionarea frauduloasă a Aeroportului
„În perioada anilor 2012 – 2013, pentru a prelua controlul asupra Aeroportului Internațional Chișinău, prin intermediul persoanelor publice și persoanelor de demnitate publică din Guvernul Republicii Moldova și altor instituții publice, persoanele care coordonau grupul criminal organzat condus de Ilan Șor au creat condiții necesare pentru concesionare și au realizat concesionarea frauduloasă a Aeroportului Internațional Chișinău”, a declarat Dumitru Robu.
Această cerere a procurorului general interimar a fost susținută de 82 de deputați (59 PAS și 23 BCS).
A opta acuzație – Delapidarea averii străine
„În perioada iulie 2013 – septembrie 2014, deținând funcția de președinte a Consiliului de Administrație a BEM, acționând în temeiul unui plan prestabilit, a sustras din contul BEM în banca Gazprombank suma de 100 de milioane de dolari, care constituia atunci 1,4 miliarde lei”, a declarat procurorul general interimar.
Această cerere a procurorului general interimar a fost susținută de 81 de deputați (58 PAS și 23 BCS).
A nouă acuzație – Escrocherie
„În perioada octombrie – noiembrie 2014, deținând funcția de președinte al Consiliului de Administrație al BEM, acționând în interesele organizației criminale conduse de Vladimir Plahotniuc și alte persoane, inclusiv grupul criminal organizat condus de Vladimir Andronache, grupul criminal condus de Ilan Șor, în scopul sustragerii banilor, a aprobat extragerea a 32 de milioane de lei de la BEM în contul societății comerciale afiliate lui Vladimir Andronache. Ulterior banii au fost convertiți și plasați pe contul unei companii nerezidente afiliate și controlate de Vladimir Andronache, având la bază un contract fictiv. Banii au fost ulterior integrați în circuitul legal în companii din Republica Moldova și alte state ale căror beneficiari sunt membrii grupurilor criminale conduse de Vladimir Plahotniuc și alte persoane care acum sunt în curs de identificare. Până acum a fost restituită doar 6,8 milioane de lei. La etapa actuală prejudiciul cauzat este de 26,22 milioane de lei”, a punctat Dumitru Robu.
Această cerere a procurorului general interimar a fost susținută de 81 de deputați (58 PAS și 23 BCS).