De la putori și bâdlism sovietic până la prostălan și balabol: Care au fost cele mai deocheate declarații ale politicienilor în 2021 (VIDEO)

De la putori și bâdlism sovietic până la prostălan și balabol: Care au fost cele mai deocheate declarații ale politicienilor în 2021 (VIDEO)

Anul 2021 a fost unul plin din toate punctele de vedere, iar perlele politicienilor au curs gârlă și în acest an. Declarațiile acestora au fost făcute la emisiuni TV, în conferințe de presă, la ședințele Primăriei și ale Parlamentului și au stârnit reacții în societate, de la glume până la critici. În continuare vă invităm să ne reamintim care au fost cele mai deocheate declarații făcute în acest an.

Declarație de politician

Anul 2021 a început cu scandal la Consiliul Municipal Chișinău. Președintele fracțiunii PAS din CMC, Vasile Grădinaru pe atunci, a fost luat la rost de două consiliere municipale de la PSRM, după ce a adresat prea multe întrebări în timpul ședinței. „Umblați cu paiele în cap”, a spus Eugenia Ceban. „Nu vreți să lucrați, putorilor”, a adăugat Silvia Grigorieva. În pofida criticilor, Vasile Grădinaru a continuat să adreseze întrebări la subiectul discutat.

„Să nu îți pară că ești cel mai deștept în CMC. Dă-le voie să lucreze direcțiile, peste tot pui numai bețe în roate. Peste tot fracțiunea PAS pune bețe în roate să nu se prelungească bd. Mircea cel Bătrân, str. Ion Creangă. Vor să se împartă banii cum vor ei. Se duce pe la Băcioi și fotografiază grădinița, dar nimeni nu publică că CMC, Primăria Chișinău a dat 22 de milioane de lei, dar nu Vasile Grădinaru personal. Voi, PAS, umblați numai cu paiele în cap”, a declarat Eugenia Ceban.

Tot la începutul anului, Vladimir Voronin a sugerat că și-ar dori să fie propus la funcția de prim-ministru, asta deși era convins că nu va fi votat de Parlament. De ce și-a dorit această funcție, actualul deputat a explicat în cadrul unei emsiuni.

„De ce noi trebuie să nu vedem cât de adânc este râul, cât de adâncă este marea. Să nu vedem cu ce respiră cei care se declară mare democrați, să vină la guvernare și să ne conducă pe noi încă patru ani? Am vrut să vedem cem liudi dâșat”,  a declarat Voronin.

Ex-speakerul Zinaida Greceanîi în timpul discuțiilor privind ordinea de zi a ședinței Parlamentului din 12 martie a ridicat vocea la deputați. Vădit enervată, aceasta a utilizat un limbaj mai puțin formal pentru a se face auzită.

De regulă, replicile acide în Parlament sunt la ordinea zilei. La ședința din 18 martie a Legislativului s-au „atacat” doi deputați. Parlamentarul neafiliat Octavian Țîcu susținea că autorii unei inițiativei care prevedea revenirea la denumirile anterioare ale gradelor speciale pentru oamenii legii „rămân ancorați în bâdlismul sovietic”. Replica din partea socialistului Vlad Batrîncea nu s-a lăsat așteptată: „Datorită acestui bâdlism sovietic, aveți sala frumoasă unde sunteți mare și tare”.

„Această încercare de a impune niște gradații care s-au încercat cu bani europeni de a fi scoase din mentalul nostru, le aduceți aici. Fie suntem europeni, români și occidentali, fie suntem pro-ruși, sovietici și rămânem ancorați în bâdlismul sovietic din care n-ați ieșit încă. Cum să vă dea europenii bani dacă voi rămâneți generali sovietici, putori de praporșiși și starșânăli?”, s-a indignat Octavian Țîcu după ce a fost prezentat proiectul de lege.

l-a înfuriat pe socialist. „S-au adunat aici niște jlobi kon*ie care stau și râd”, a aruncat o replică celor din PAS. Iar mai târziu a scăpat și o înjurătură la adresa unui deputat.

„Am văzut comportamentul ușuratic a celor din dreapta mea atunci când a ieșit prim-ministrul și a vorbit despre situația catastrofală în care s-a pomenit R. Moldova. Kamuta hihinki- hahanki. Dar întrebați părinții, bunei, rudele, ce gândesc despre voi când stați și vă râdeți aici când se discută lucruri serioase.  Spuneam într-un discurs de-al meu că cineva e mincinos, ipocrit. Astăzi, știți cum spun ei? S-au adunat aici niște jlobi kon*ie care stau și râd când mii de cetățeni au decedat”, a spus plin de nervi Vasile Bolea.

un păcat decizia Curții Constituționale privind anularea stării de urgență. Mai exact, parlamentarul Petru Burduja a subliniat că e regretabil că acest lucru se întâmplă în săptămâna patimilor.

În acest an și vice-președinta partidului Șor se pare că și-a schimbat retorică. Dacă acum câțiva ani reprezentanții acestui partid și-au manifestat „dragostea” față de reprezentanții media alungându-i cu mătura de la proteste sau amenințându-i cu cureaua. Pe 3 mai, însă, deputata Marina Tauber i-a felicitat pe jurnaliști cu ocazia zilei profesionale, urându-le numai bine. Întrebată dacă a uitat de evenimentele din trecut, reprezentanta Partidului Șor a declarat că subiectul ar fi epuizat.

Vi-i dor sau nu vi-i dor, aceasta-i întrebarea. Liderul comunist, Vladimir Voronin, cunoscut datorită glumelor pe care știe să le facă atunci când primește întrebări din partea jurnaliștilor a bifat și azi o prestație cu umor după ce și-a exercitat dreptul la vot în cadrul scrutinului din 11 iulie. Voronin a fost întrebat de jurnaliști dacă este de părere că cetățenilor le este dor de el pe scena politică. Răspunsul politicianului, nu a întârziat să apară.

La scurt timp după învestirea sa în funcție, prim-ministra Natalia Gavrilița a provocat un val de critici și nemulțumiri după ce în cadrul unei emisiuni a declarat că „profesorii trebuie să se vaccineze și că dacă nu vor să facă acest lucru să-și caute alte ocupații”. Afirmația a fost făcută în contextul în care Ministerul Sănătății a instituit obligația pentru profesorii nevaccinați de a prezenta test negativ la COVID-19 la fiecare două săptămâni. Ulterior, prim-ministra a scris un mesaj în care și-a cerut scuze publice.

 

 2021 e anul în care Vladimir Voronin s-a remarcat cel mai mult după o pauză în viața politică a țării. Mai mult de atât, politicianul comentează în maniera sa evenimentele din țară. Președintele Partidului Comuniștilor a declarat  la începutul lunii septembrie în cadrul unei emisiuni că bașcana Găgăuziei, Irina Vlah, nu face altceva decât să se lingușească pe lângă actuala guvernare prin declarația sa privind sărbătorirea limbii române în țara noastră.

„În cazul Irinei Vlah, la ea se încheie al doilea mandat de bașcan și ea se gândeste că dacă se va linguși cu limba, mă refer nu la limba „moldovenească” sau română, dar cu limba din gură se va linguși la ăștia de la guvernare, atunci îi vor găsi vreo funcție în Chișinău”, a declarat Voronin.

La șdința plenară din 14 octombrie, în timpul unei luări de cuvânt pe marginea unui proiect de lege privind utilizarea semnăturii electronice, deputatul PCRM Oleg Reidman s-a gândit să folosească o comparație a inițiativei cu persoanele cu dizabilități locomotorii. „Președintele comisiei a lăudat proiectul că ar fi frumos. Da, desigur, frumoși pot fi și oamenii care șchiopătează de ambele picioare, când sunt frumoși la suflet”, s-a exprimat deputatul. La cele spuse, mai mulți parlamentari au ținut să-i facă din deget comunistului.

 Ion Ceban este politicianul care s-a remarcat prin cele mai deocheate delcarații pe parcursul mandatului său. Recent, edilul capitalei a aruncat replici spre guvernare și Parlament, criticând atât deputații cât și miniștrii. În timp ce analiza problemele orașului, Ceban n-a ezitat să adreseze câteva replici tăioase și apropouri demnitarilor publici. 

Citește și: Doi ani de mandat ai lui Ion Ceban: Prin ce s-a remarcat edilul în FOCUS-urile surprinse de AGORA (VIDEO)

„Am văzut săptămâna trecută funcționari de rang înalt în Parlament exprimându-se despre următoarele ținte politice. Vedeți ca aceste ținte să nu se transforme în chironul în care va intra în locul unde dvs vă scărpinați mai des în loc ca să munciți”, a spus primarul capitalei, adresându-se deputaților, în contextul în care se expunea pe marginea unor posibile majorări de tarife la gazele naturale.

 Campanie electorală sau circ politic 

Campania electorală din acest an a făcut ca 2021 să fie și mai „bogat” în perle politice. Așa se face că Renato Usatîi și Gheorghe Cavcaliuc și-au împărțit replici la limită în două conferințe de presă în care au lansat acuzații și atacuri la persoană. Politicienii nu au ezitat să folosească un limbaj agresiv, iar la final și-au promis unul altuia că vor face pușcărie. 

 „Frate, frate, dar brânza-i cu bani” sau cum Veaceslav Platon reprezentantul candidatului independent Veacelav valico și președintele Partidului Democrația Acasă, Vasile Costiuc Costiuc au transformat dezbaterele electorală în ora de masă. Cel din urmă n-a ezitat să mănânce niște castraveți în timpul dezbaterilor electorale de la postul public de televiziune „Moldova 1”. Mai mult, acesta l-a servit și pe controversatul om de afaceri Veaceslav Platon.

Campania electorală nu s-a lăsat fără o zi în care contracandidații electorali să nu fi organizat manifestații. Un exemplu de acest fel este și ziua de 7 iulie, atunci când Fruntașii Alianței pentru Unirea Românilor au mers la monumentul lui Lenin de la Moldexpo și l-au acoperit cu sacoșe „caledar”. Aceștia și-au argumentat gestul prin dorița de a da jos „ciuma socialist-comunistă”. Atunci la fața locului a intervenit un echipaj al poliției. Printre cei care au mers la monumentul lui Lenin s-au numărat fostul primar general de Chișinău Dorin Chirtoacă, fostul ministru al Mediului Valeriu Munteanu, fosta ministră a Educației Corina Fusu, dar și liderul AUR Moldova, Vlad Bilețchi.

În această campanie am avut parte și de una dintre cele mai originale lansări. Cu o fată care s-a ridicat din sicriu și a recitat o poezie despre R. Moldova pe fundalul unei case care stă să se dărâme - așa s-a lansat în campania electorală partidul PACE condus de Gheorghe Cavcaliuc. Acest eveniment a provocat internauții, iar despre acesta s-a scris și în presa română.  

Cu leul la picioare sau cum banerul electoral al Partidului Legii și Dreptății a amuzat internauții. În imagine apar câțiva dintre reprezentanții partidului, pe fundalul apusului de soare, înconjurați de iarbă și dealuri, cu leul - simbolul electoral, la picioarele acestora. Ulterior, pe paginile sociale au apărut mai multe postări și comentarii, internauții și-au exprimat părerea despre reprezentarea grafică într-o manieră haioasă.

Situații jenante 

La 12 martie curent în cadrul ședinței plenare a Legislativului a avut loc un moment jenant a avut loc. Președinta Parlamentului de atunci, Zinaida Greceanîi, a anunțat că scriitorul Spiridon Vangheli ar fi pierdut lupta cu coronavirusul de tip nou și i-a îndemnat pe deputați să țină un minut de reculegere în memoria reputatului autor. Câteva minute mai târziu, aleșii poporului au constatat că s-au grăbit și că Vangheli, de fapt, trăiește. 

Ședința Parlamentului din 12 februarie a început cu o plângere. Fosta deputata PDM Monica Babuc i-a cerut președintei Legislativului Zinaida Greceanîi să intervină și să stabilească unde să se așeze. Totul din cauza unei rocade cu locurile din plen. „Sau revin la locul meu în prezidium, sau cumva să se rezolve problema asta”, a spus atunci Babuc. O situație similară s-a întâmplat la o altă ședință plenară. La 4 martie curent, din nou fosta deputată Babuc nu îșă găsea un loc în sală. 

„Olecuțică deputat”? Deși după ce pierduse alegerile parlamentare anticipate, Igor Dodon declarase tranșant că Partidul Socialiștilor vă fi o opoziție constructivă în Legislativ, politicianul s-a dezis de mandatul de parlamentar, la doar trei luni distanță, motivându-și decizia astfel: „Nu văd sensul să fiu în acest Parlament” a declarat acesta. 

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
Datoria externă brută a R. Moldova a ajuns la 8,64 miliarde de dolari la finele lunii septembrie 2021

Datoria externă brută a R. Moldova a ajuns la 8,64 miliarde de dolari la finele lunii septembrie 2021

EDITORIAL | 10 lecții ale anului 2021: Convenția de la Istanbul a fost ratificată și asta n-a durut

EDITORIAL | 10 lecții ale anului 2021: Convenția de la Istanbul a fost ratificată și asta n-a durut

Sectorul de creditare nebancară a oferit împrumuturi de 12 mlrd de lei în nouă luni din 2021. Circa 468 mii de beneficiari

Sectorul de creditare nebancară a oferit împrumuturi de 12 mlrd de lei în nouă luni din 2021. Circa 468 mii de beneficiari

Advertoriale
Promoție de la Victoriabank. Aveți zero lei comision la efectuarea transferurilor online în MDL dintr-un cont curent în altul

Promoție de la Victoriabank. Aveți zero lei comision la efectuarea transferurilor online în MDL dintr-un cont curent în altul

Fagura.com anunță atragerea unei investiții de 100k euro de la V7 Capital

Fagura.com anunță atragerea unei investiții de 100k euro de la V7 Capital

Fabrica de mobilă TANDEM începe anul cu OFERTЕ SPECIALЕ. Doar luna ianuarie aveți reduceri de -25% la produsele preferate

Fabrica de mobilă TANDEM începe anul cu OFERTЕ SPECIALЕ. Doar luna ianuarie aveți reduceri de -25% la produsele preferate

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Ce-și doresc femeile? Ce-și doresc bărbații? (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Ce-și doresc femeile? Ce-și doresc bărbații? (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Pune-un ban deoparte (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Totul despre bani (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Care-i treaba cu șefii, ce mașini conduc și de ce au camere video în birou (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Soluții noi pentru probleme vechi sau ce ne facem cu rănile căpătate la terenul de joacă (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Cartea Neagră: Cum o parte din banii europeni donați Găgăuzei pentru echipament medical au ajuns la o firmă creată urgent de un activist pro-rus
 • 2
  Apeductele de sub Prut. Între interesele operatorului din Iași și apa de proastă calitate din Ungheni, Fălești, Glodeni și Nisporeni
 • 3
  Ceban și-a invitat prietenii de pe Facebook la el acasă: „Nu am garaj și nici beci de lux” (VIDEO)
 • 4
  Constantin Botnari, zis și „Borsetka” spune că nu se ascunde de Interpol: „Sunt la Londra” (VIDEO)
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.