O comisie de anchetă a Ministerului Sănătății a vizitat 12 instituții medicale din țară și a analizat 1.967 cazuri raportate de Curtea de Conturi privind pretinse abateri ce țin de administrării vaccinurilor. În rezultatul s-a constat că nicio persoană nu a fost imunizată împotriva infecției COVID-19 cu preparate epirate.
Comisia MS a examinat procese și a documentație de evidență privind gestionarea și administrarea vaccinurilor, așa ca facturile fiscale pentru loturile recepționate de instituții, registrele de vaccinare pe hârtie, cu contrapunerea datelor incluse în sistemul informațional.
Astfel, s-a stabilit că, devierile țin de unele erori admise la introducerea datelor în sistemul electronic de evidență a vaccinărilor. La modul practic, atunci când se înregisstrau vaccinurile administrate se alege tipul vaccinului, precum și seria, dintr-o listă prestabilită din meniul derulant, unde sunt indicate toate seriile recepționate în țară, atât cele disponibile, cât și cele deja epuizate. Astfel, au fost introduse date eronate la seria vacinurilor.
„Erorile admise sunt fi influențate de volumul mare de lucru, gradul înalt de epuizare fizică și morală a lucrătorilor medicali responsabili pentru realizarea campaniei de imunizare, cu desfășurarea maratoanelor de vaccinare, în paralel cu asigurarea tuturor celorlalte obligațiuni de funcții, pe un fon de criză de cadre în domeniu”, notează Ministerul Sănătății.
Instituția dă asigurări că va îmbunătăți sistemul electronic pentru a spori nivelul de funcționalitate și gradul de protecție a datelor înregistrate.
Pe lângă aceasta, comisia a identificat informații ce țin de eliberarea certificatelor de vaccinare false, date care au fost transmise omenilor legii pentru investigare.
„Ne exprimăm regretul pentru faptul că Curtea de Conturi a operat cu noțiuni strict medicale la prezentarea raportului și expunerea constatărilor și a aplicat termenul de „administrare a vaccinului”, referindu-se de fapt, la procesul de introducere în sistem a datelor privind vaccinurile aplicate. În discuții cu echipa Curții de Conturi am fost asigurați că aceste confuzii de esență vor fi excluse prin redactarea raportului final”, mai adaugă MS.
MS încurajează în continuare populația să se vaccineze împotriva COVID-19. Pentru a avea siguranță, conform procedurilor de lucru, doritorii sunt în drept să ceară lucrătorului medical să vă prezinte flaconul din care este extrasă doza de vaccin pentru a verifica tipul vaccinului și termenul de valabilitate indicate pe flacon.
Menționăm că, în cadrul auditului de performanță realizat de Curtea de Conturi au fost evaluate peste 527 mii de înregistrări în sistemul informațional de evidență a vaccinărilor împotriva COVID-19. Dintre acestea, pentru 520,2 mii (98.7%) nu a fost identificată nici o abatere, iar pentru 6.804 cazuri (ce constituie 1,3%), înregistrate în perioada mai – august 2021, auditul a raportat înscrieri de vaccinuri cu termen expirat la data înregistrării în sistem.
Vezi și aceste știri

„N-a mâncat lupul iarna”: Cum va fi vremea în ultimele zile ale lunii Gerar

Expert în științe agricole: Fluctuațiile termice sunt îngrijorător. Ce riscuri sunt pentru roada anului 2023 (VIDEO)

Cinci bărbați din Rusia, blocați în aeroportul din Coreea de Sud de luni de zile. Statul nu-i recunoaște drept refugiați și le interzice intrarea în țară
Advertoriale

Microinvest susține agricultorii din Moldova cu CREDITE AGRO de până la 7 000 000 lei

Scopul și valorile maib, într-o nouă interpretare – prezentate întregii echipe
