Entitățile auditate, indiferent de tipul de proprietate și forma organizatorico-juridică, indiferent dacă statul are participație majoritară sau nu în cadrul acestora, vor asigura prezentarea informațiilor, datelor și documentelor necesare în formatul și termenul solicitat de Curtea de Conturi. Termenul limită de prezentare a raportului auditului este de 30 noiembrie 2022.
A nu se confunda acest audit public extern cu auditul datoriei agreat în cadrul protocolul negocierilor pe subiectul livrării gazelor naturale. Auditul datoriei agreat în protocol va fi efectuat de către o companie internațională, contractată de Ministerul Finanțelor.
Acest audit public extern al Curții de Conturi va trebui să fie unul complex, care pe lângă analiza datoriilor invocate, ar trebui să ne ajute să înțelegem mai bine modul în care a fost au fost făcute cheltuielile și investiții, cum a fost administrat acest domeniu în ultimii ani, dacă au semnalate nereguli, acte de corupție, fraudă etc.
Sectorul gazelor naturale este unul crucial pentru bunăstarea țării, dar și pentru securitatea acestui stat. Pe parcursul timpului, cetățenii au plătit în mod conștiincios facturile la gaze naturale, ei au investit în rețele locale de gaz și ei merită să afle cum s-a administrat acest sector în ultimii ani și dacă au plătit tariful corect.
Proiectul de lege a fost adoptat cu votul a 58 de deputați.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.