Orășelul caruselelor din PMAN, între siguranță neverificată și profit garantat? Compania responsabilă de organizare, înregistrată cu doar câteva luni înainte (VIDEO)

Orășelul caruselelor din PMAN, între siguranță neverificată și profit garantat? Compania responsabilă de organizare, înregistrată cu doar câteva luni înainte (VIDEO)

Ca în (aproape) fiecare an, Primăria capitalei le-a permis și de această dată unor agenți economici să își instaleze în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) mai multe carusele și aparate din parcul de distracții. De-a lungul anilor, însă, aceste instalații au fost mai mult un motiv de ceartă între Primărie și agenții economici, uneori ajungându-se și la situații de evacuare, incidente sau situații și mai jenante.  În acest articol, am încercat să aflăm care sunt costurile pe care le achită agenții economici care își desfășoară activitatea în Piața Marii Adunări Naționale în perioada sărbătorilor, cât are de câștigat Primăria, dar și ce spun localnicii. 

O astfel de situație jenantă a fost surprinsă recent, când un carusel plin cu copii era împins manual de mai mulți bărbați.

Apărută acum câțiva ani, tradiția de a aduce carusele, zone de agrement, tobogane sau chiar reptile gonflabile în PMAN, trezește mai multe întrebări în ceea ce privește veniturile încasate de Primărie și agenții economici, taxele percepute și condițiile de acces. În mare parte, toate aceste întrebări au apărut în special din cauza lipsei de transparență la acest capitol. În 2019, actuala consilieră municipală a Partidului Liberal, Veronica Herța susținea că în aceste zone, are loc o evaziune fiscală „chiar sub ferestrele Guvernului”, solicitând intervenția autorităților. Dar, nu am mai ajuns să auzim explicații.

2021 - Transparență la nivel redus

Conform dispoziției nr. 722-d din 9 decembrie 2021, primarul general al capitalei, Ion Ceban a permis organizarea unei manifestări culturale în municipiul Chișinău cu ocazia sărbătorilor de iarnă.

Firma responsabilă de buna desfășurare a manifestațiilor din PMAN, precum și de starea tehnică a echipamentului, securitatea consumatorilor și protecția spațiilor verzi se numește S.R.L. „Flower Event”. Aceasta a închiriat pentru perioada 15 decembrie 2021 – 15 ianuarie 2022, între orele 08:00 – 23:00, Piața Marii Adunări Naționale pentru a desfășura manifestațiile culturale cu genericul „Orășelul de Carusele”. Întâmplător sau nu, compania a fost înregistrată cu doar câteva luni înainte, pe 27 octombrie 2021.

Aceasta este administrată de Ilia Iarostorschii (numele din dispoziția semnată de Primar), pe când în Registrul de Stat al unităților de drept, numele acestuia este Ilia Forostovschii. Am încercat să obținem o reacție de la această persoană, în baza unui număr de telefon care i-ar aparține, găsit pe site-ul Direcției Comerț, Prestări Servicii și Alimentație Publică, însă persoana care a răspuns apelului a negat că s-ar numi Ilia Iarostorschii sau Forostovschii, negând și orice legătură cu compania Flower Event S.R.L.

În primăvara anului trecut, pe numele său, de către Direcția Comerț, Prestări Servicii și Alimentație Publică, au fost eliberate două dispoziții pentru două tarabe din sectorul Botanica, de pe bd. Dacia și str. Independenței, care se ocupă cu comercializarea florilor vii și artificiale.

Ce spune Primăria

Pentru a face mai multă lumină în cazul agenților economici care participă la „Orășelul Caruselelor”, am adresat o solicitare în adresa Primăriei, pentru a ne explica în detalii condițiile în care au fost selectați agenții economici, câți participă, ce taxe achită și cât de sigure sunt, menționând că dorim să știm prioritar cine a instalat caruselele și alte echipamente de distracții în Piața Marii Adunări Naționale. Purtătoarea de cuvânt a primarului general al capitalei, Natalia Ixari, ne-a oferit detalii doar despre agenții economici care comercializează produse alimentare în zonă, deși am insistat să aflăm cine sunt cei care au adus caruselele și echipamentele de distracții și dacă e vorba doar de compania SRL „Flower Event” sau mai sunt și alți agenți economici cu acest drept.

Astfel, potrivit acesteia, în adresa Primăriei au parvenit doar patru cereri de solicitare de participare la eveniment, iar un agent economic a refuzat să participe în ultimul moment, din cauza că nu a dispus de căsuță. În total, în cadrul târgului sunt amplasate cinci căsuțe, deși vizibil era clar că se află cel puțin șapte, unele fiind închise iar altele fiind mobile. Astfel, căsuțele menționate de Primăria, sunt cele ce aparțin companiilor SRL Glomira Grup (două unități), SRL Darxen-Prod (două unități) și SRL Molot Group (o unitate). Ixari a precizat că la sfârșitul sărbătorii, Direcția Comerț, Prestări Servicii și Alimentație Publică, trebuie să informeze Fiscul despre agenții economici care au participat la eveniment cu activitate comercială, indicând tipul unității, durata și suprafața ocupată.

Cât despre sumele pe care ar urma agenții economici să le verse în buget, acestea reies din taxele locale aprobate de Consiliul Municipal Chișinău.

 În lipsa unui răspuns clar din partea Primăriei despre câți agenți economici activează în această perioadă în PMAN și ce taxe achită, am încercat să facem noi un calcul aproximativ. Astfel, taxele variază în funcție de durata de activitate și suprafața ocupată. Ținând cont că activitatea „Orășelului Caruselelor” este planificată pentru o lună, vom lua în calcul taxele stabilite pentru manifestațiile care durează mai mult de opt zile. Acestea variază între 1.500 și 3.500 de lei, în funcție de suprafața unităților.

Astfel, am putea presupune că pentru cele cinci căsuțe cu suprafața de până la șase metri pătrați Primăria ar urma să încaseze circa 10.000 de lei. 

În cazul caruselelor, am numărat în PMAN - șapte unități, fiecare ocupând în mod clar o suprafață mult mai mare decât șase metri pătrați. Deci, vom calcula o taxă unică de 3.500 de lei pentru fiecare. Astfel, ajungem la o sumă totală de cca 30.000 de lei. Totuși, în calcul ar trebui să fie luate și alte taxe, cum ar fi taxa de închiriere a spațiului, care este de 10 lei/m.p per zi (datele oficiale arată că PMAN are în jur de 13.000 de metri pătrați), conform deciziei CMC., precum cea pentru parcurile de distracție, care este unică și constituie 5.000 de lei.

Acesta este însă un calcul aproximativ, întrucât multe componente ale ecuației date ne sunt necunoscute. 

Preț și venituri

Prețul unui bilet la caruselele din PMAN variază de la 20 la 60 de lei. Copiii până la trei ani au acces gratuit, dar trebuie să fie însoțiți de un adult, care își achită biletul. 

Astfel, cei circa 40.000 de lei pe care ar urma să-i încaseze Primăria pentru chiria Pieței Marii Adunări Naționale de sărbători, ar putea fi încasați de agenții economici în doar două zile de weekend dacă am presupune că „Orășelul Caruselelor” ar fi frecventat de cel puțin 200 de persoane (în fiecare zi), care ar cheltui cel mult 100 de lei.

Cetățenii apreciază gestul

Pe de altă  parte, cetățenii apreciază intenția Primăriei de a continua și în acest an instalarea unui parc de distracții în centrul capitalei, suținând că amplasarea acestuia în centrul capitalei este una binevenită.

„E minunat și în centru. Noi am venit cu nepoții de la Ungheni, i-am adus aici la Chișinău să vadă și ei atmosfera de anul nou”, ne-a spus o doamnă.

„Mi se pare ok să fie în centru, fiindcă e mai comod, e mai aproape, la văz, își permite oricine, și mai tineri, și mai în vârstă, și mai bătrâni”, susține alta.

Cu toate acestea, unii cetățeni susțin că prețurile percepute de comercianți în cadrul parcului respectiv de distracții, sunt cam mari.

„Oleacă pișcă la buzunar după leafa noastră dar ce să facem? Dacă pe nepoți trebuie să îi distrăm. Cred că da (e sigur)”, susține un părinte.

Siguranța – (ne)verificată?

În anul 2016, un incident care a avut loc în unul din caruselele din PMAN, soldat cu rănirea a două persoane, a dus la deschiderea unui dosar penal de către poliție pe numele agentului economic care le-a instalat. Mai mult, ceva mai târziu, Primăria anunța că de fapt instalațiile și caruselele din zonă trebuiau scoase, după ce fuseseră depistate numeroase nereguli și încălcări ale normelor de securitate.

Un alt incident a avut loc în 2019, atunci când o filmare ajunsă virală pe internet, arăta cum un bărbat și un copil au căzut în cap de pe toboganul instalat în PMAN, momentul trezind indignare. La scurt timp, agentul economic a fost obligat să își retragă echipamentul.

La limita decenței

Un alt scandal între Primărie și agenții economici a avut loc la scurt timp după intrarea în funcție a actualului primar general al capitalei, Ion Ceban. Mai exact, pe pereții caruselelor și a altor instalații din zonă erau prezente o serie de imagini erotice. Situația a fost criticată de cetățeni, din moment ce era vorba de o zonă de distracții destinată copiilor.

Mai mult, în acest caz, s-a autosesizat și fosta Agenție de Stat pentru Protecția Moralității, care a sancționat respectivul agent economic, cerând retragerea caruselelor din piață. Confruntat cu un val de critici, primarul Ceban a dispus rezolvarea problemei. Soluția identificată însă a fost una căreia i-am putea spune, cel mult, ingenioasă, muncitorii acoperind părțile considerate indecente, cu fâșii de hârtie albă.

Întrebări au apărut și în aspect economic, după ce s-a constatat că firma „Maximus Grup” SRL ar avea legături cu consilierii PSRM, lucru confirmat de consilierul socialist Vasili Chirtoca. Acesta însă a negat că la mijloc ar sta anumite interese, deși compania fusese selectată în mod netransparent.

O situație aparte a constituit-o și momentul în care în PMAN, a fost adusă o reptilă gonflabilă uriașă, ceea ce a stârnit noi critici din partea cetățenilor, care susțineau că nu văd potrivită o asemenea amplasare în fața Guvernului și în centrul capitalei. Drept rezultat, după aceste scandaluri, șeful Direcției Comerț și Prestări Servicii din cadrul Primăriei și-a prezentat demisia din funcție.

Poți face diferența

Dacă îți iei un abonament cu doar 48 lei pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent.

Vezi și aceste știri
I-au găsit alt loc: Reptila gonflabilă a ajuns din PMAN la Circ

I-au găsit alt loc: Reptila gonflabilă a ajuns din PMAN la Circ

Riscă să-și piardă funcția din cauza unui dinozaur gonflabil. Ceban cere demisia șefului Direcției comerț de la Primărie (FOTO)

Riscă să-și piardă funcția din cauza unui dinozaur gonflabil. Ceban cere demisia șefului Direcției comerț de la Primărie (FOTO)

Tânăra care a căzut dintr-un carusel se află în stare extrem de gravă. Detalii despre tragedie

Tânăra care a căzut dintr-un carusel se află în stare extrem de gravă. Detalii despre tragedie

EMISIUNI
 • Prepare for Future #19 | Satele Moldovei nu vor dispărea - Vitalie Jereghi și Patricia Varzari
  Prepare for Future #19 | Satele Moldovei nu vor dispărea - Vitalie Jereghi și Patricia Varzari
 • Podcastul „Azi e vinerea” | S-au întâlnit într-o ediție Usatîi, Arestovici și Alaiba, cu H&M
 • Prepare for Future | Victor Chironda, "Dacă începem să extindem infrastructura ca să încapă cât mai multe mașini, nu ajungem nicăieri"
 • Prepare for Future | Victoria Tarnovski despre istoria, evoluția și viitorul propagandei, dar și cum să ne păzim de efectele ei negative
 • DESCIFRAT| Ministra Mediului, despre poluare, defrișări i(legale) și aprovizionarea moldovenilor cu lemne (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Alertă aeriană în toată Ucraina. UPDATE: primele rachete au fost doborâte de apărarea aeriană
 • 2
  Stoianoglo semnalează practici ilegale de persecutare a persoanelor publice. A înaintat un demers către Procuratură
 • 3
  Federația Rusă sporește presiunea în Bahmut și Ugledar, iar intensitatea luptelor crește
 • 4
  Procuratura Anticorupție solicită arest la domiciliu pentru Igor Dodon. Ce argumente aduc procurorii
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.