Trei inițiative ale opoziției, respinse de Guvern. Iată care sunt argumentele Executivului

Trei inițiative ale opoziției, respinse de Guvern. Iată care sunt argumentele Executivului

Trei propuneri ale deputaților socialiști și comuniști s-au lovit de refuzul cabinetului de miniștri. Funcționarii le-au dat aviz negativ ideilor, pentru că nu ar fi susținute financiar. Potrivit Executivului, proiectele parlamentarilor din opoziție sunt prea costisitoare pentru bugetul de stat și nici nu ar fi fost explicate bine.

Burse studențești, dublate

Prima inițiativă, venită din partea deputaților BCS se referă la majorarea burselor studențești la un nivel ce să depășească valoarea minimului de existență pentru anul precedent. Pentru exemplificare, suma minima de existență în prima jumătate a anului 2020 a fost de 2.083 de lei. Având în vedere că, în prezent, un student la licență care învață foarte bine primește 954 de lei lunar, acceptarea propunerii comuniștilor și socialiștilor ar însemna mai mult decât dublarea actualelor dări. Executivul spune că aceste costuri sunt prea mari, Mai mult, membrii Cabinetului de miniștri susțin că autorii nu ar fi explicat clar la ce fel de burse se referă: de merit, de studii sau sociale.

...

Mai mult, în opinia Guvernului, o atfel de inițiativă ar produce efecte discriminatorii în raport cu medicii rezidenți și elevii de la școlile profesionale / colegii / centre de excelență, care tot beneficiează de burse, în cuantum de circa 70-80% din bursele studenților.

1.000 de lei, înainte de 1 septembrie

Aviz negativ a primit și propunerea deputaților PSRM de a le oferi parinților câte 1.000 de lei per copil, la începutul fiecărui an școlar, pentru pregătirea de școală. Și în acest caz, Guvernul menționează că din documentul expediat de socialiști nu este specificat dacă ideea ar urma să li se aplice atât elevilor din instituțiile publice, cât și celor din instituțiile private. Unde mai pui, că și cheltuielile ar fi exagerate pentru buget, potrivit funcționarilor.

Conform rapoartelor financiare pentru anul 2020, prezentate de către autoritățile publice centrale și locale, care au în subordine instituții publice de învățământ, numărul elevilor din clasele I-IX constituie circa 290.000, dar nu 136.254 de elevi, așa cum este indicat în nota informativă. Prin urmare, costul de implementare a proiectului de lege ar constitui anual circa 290 de milioane de lei.

Guvernul Republicii Moldova

Autor:

În prezent, există un serviciu social de suport monetar, care se referă la familiile defavorizate. Acest sprijin se oferă o singură dată sau printr-o plată lunară, în cuantum de până la 6.000 de lei. Pe lângă asta, mai există și serviciul de sprijin familial, unde familiile cu copii pot primi bani, în funcție de necesități și venituri. 

Centru istoric pentru Cetatea Soroca

Nu s-a ales cu izbândă nici ideea deputatelor PCRM, Elena Bodnarenco și Alla Pilipețcaia, de a fonda un Centru istoric al Cetății Soroca. Guvernul explică că este în imposibilitate de a susține proiectul de lege pentru că nu sunt specificate sursele de finanțare pentru menținerea activității acestui centru istoric.

...

Actualul cabinet de miniștri a fost votat în vara anului 2021, fiind susținut de toti cei 61 de deputați PAS. Socialiştii, comuniştii şi cei de la „ŞOR" nu au susţinut Executivul în frunte cu Natalia Gavriliţa. 

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.