„A fost un fel de ură colectivă morală”. Așa explică președintele Parlamentului Igor Grosu demiterea Avocatului Poporului, Natalia Moloșag. Șeful Legislativului spune că nimeni nu s-a gândit că „evenimentele vor lua o astfel de întorsătură”. Declarația a fost făcută la emisiunea Cutia Neagră la TV8.
Președintele Parlamentului susține că la etapa de concurs, atunci când a fost aleasă Natalia Moloșag pentru funcția de Ombudsman, s-ar fi ales profilul unui „avocat combativ”.
„Atunci când mulți specialiști și experți scriau rapoarte, această persoană a fost destul de curajoasă și a mers împotriva sistemului, a apărat oamenii la care i-au fost încălcat drepturile. Și aici nu avem ce imputa. Nimeni nu s-a gândit că așa întorsătură o să ia aceste evenimente. Așa cum nu ne-am așteptat nici la acel val de ură care s-a precipitat în societate. A fost demisă pentru episodul cela cu persoana care o asistat în tot procesul”, a spus Igor Grosu.
Întrebat dacă Moloșag a fost „pedepsită moral”, Grosu a zis: „Da, mai mult a fost așa, un fel de ură colectivă morală care s-a îndreptat spre această persoană. La acel moment era așa de mare ura pe persoană că se proiecta și asupra instituției (n.r. Parlamentului) și persoana a depus cerere, noi am luat act de acea cere și am trecut mai departe”, a punctat Igor Grosu.
AGORA amintește că Natalia Moloșag a fost demisă din funcția de Avocat al Poporului, chiar dacă aceasta și-a retras cererea. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost votat în cadrul ședinței din 9 decembrie a Parlamentului, cu votul a 82 de deputați.Aceasta chiar dacă Moloșag a anunțat mai devreme că a cerut anularea cererii de demisie depuse anterior în Parlamentul Republicii Moldova, pentru a nu periclita activitatea Oficiului Avocatului Poporului și de a asigura continuitatea activității instituției.
Precizăm că, Natalia Moloșag s-a trezit în centrul unui scandal, după ce în spațiul public au apărut informații că în cadrul instituției pe care o conduce, activează un fost client de-al ei, condamnat penal pentru proxenetism, care fără a fi angajat oficial, are acces la datele instituției.
Ca urmare a apariției acestor informații, 96 de organizații ale societății civile, au cerut explicații publice de la ex-avocata poporului, în legătură cu prezența lui Dumitru Godorog în activitatea instituției.
Fosta avocată a poporului a calificat informațiile apărute în public drept „calomnioase” și a declarat că aceasta au început a apărea după ce a inițiat un control în vederea reformării instituției și să dispună inventarierea patrimoniului Oficiului Avocatului Poporului, unde s-ar fi descoperit mai multe ilegalități admise de fosta conducere, cât și de unii colegi de breaslă.
Menționăm că fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), cea care i-a oferit votul de încredere în Parlament, de asemenea i-a cerut demisia.
Vezi și aceste știri

Ultimă oră! Parlamentul a votat demisia Nataliei Moloșag din funcția de Avocat al Poporului, chiar dacă aceasta și-a retras cererea

Parlament, anulare! Avocatul Poporului, Natalia Moloșag, vrea să-și retragă cererea de demisie

Maia Sandu, despre scandalul în care a fost implicată Avocata Poporului: „Răspunsurile doamnei Moloșag nu au fost convingătoare”

Angajații Oficiului Avocatului Poporului resping acuzațiile aduse de Moloșag: „S-a discreditat în totalitate”

I-au oferit votul de încredere, iar acum cer demisia. Reacția fracțiunii PAS, după declarațiile lui Moloșag

Cutiile - transparente, procesul - nereglementat. Cine monitorizează strângerile de fonduri anonime din magazine și localuri (LONGREAD)
Advertoriale

La Chișinău vor fi amenajate curți ideale pentru trai ca în Europa (VIDEO)

Continuăm campania „Generația Inteligenței Financiare”. Urmăriți al doilea episod în limba rusă al serialului „Cunoaște sensul banului cu Emily” (VIDEO)
