Centrul Național Anticorupție a depistat mai multe riscuri de corupție în proiectul de lege privind Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală, care vine să comaseze Fondul Ecologic Național, Fondul Național pentru Dezvoltare Regională, Fondul Rutier, Fondului Naţional de Dezvoltare a Agriculturii şi Mediului Rural și Fondul de Eficiență Energetică.
În raportul de expertiză al CNA se constată deficiențe și manifestări de corupție în procesul de gestionare a fondurilor. Aceste reglementări, analizate prin prisma standardelor naționale și internaționale anticorupție, ar putea compromite climatul de integritate instituțional.
Un alt risc de corupție identificat este faptul că banca comercială, care va gestiona mijloacele financiare de executare a proiectului de investiții din surse de asistență externe, va fi aleasă în mod arbitrar, iar acest aspect din lege admite derogări și interpretări abuzive, se arată în raport. Totodată, textul proiectului reglementează defectuos domeniilor eligibile pentru finanțare. Mai mult decât atât, aceste carențe subminează realizarea interesului public și influențează nivelul de încredere în entitatea care gestionează aspectul dat.
Astfel, CNA recomandă, atât reglementarea criteriilor de selectare a băncilor comerciale, care vor executa operațiunile financiare ale proiectului, cât și a restricțiilor ce vizează operațiunile financiare.
Mai mult, raportul evidențiază că autorul nu reglementează criteriile de selectare a programelor și proiectelor de dezvoltare regională și locală, drept obiect de reglementare a regulamentelor care ulterior urmează a fi aprobate de Guvern, care ar putea contribui la apariţia altor elemente cu risc puternic de coruptibilitate, inclusiv stabilirea aleatorie a criteriilor de selectare a programelor și proiectelor de dezvoltare regională și locală.
„Autorul nu reflectă aspectele ce vizează modul de organizare ulterioară a entității ce va gestiona cumulativ toate domeniile în speță (aspect reglementat lacunar și de prevederile proiectului)”, este menționat în raportul de expertiză.
CNA remarcă lipsa unor argumente plauzibile în ceea ce privește justificarea implementării prevederilor ce vizează aprobarea unui sistem informațional pentru gestiunea proiectelor de dezvoltare regională și locală.
„De asemenea, autorul nu a evaluat eficiența, relevanța și deficiențele platformei http://www.amp.gov.md/portal/ și nu a făcut o analiză comparativă a beneficiilor care vor fi asigurate de implementarea unui sistem informațional conform prevederilor proiectului”, comunică reprezentanții instituției.
În aceeași ordine de idei, CNA remarcă lipsa unor argumente relevante ce vizează instituirea entității responsabile de implementare programelor și a proiectelor de dezvoltare regională și locală din mijloacele Fondului Național.
Potrivit lor, carențele date, denotă caracterul incomplet al argumentării expuse în nota informativă a proiectului și întrunirea parțială a rigorilor de tehnică legislativă stabilite de prevederile legale.
CNA susține că proiectul poate fi susținut cu condiția implementării recomandărilor înaintate. Printre acestea: Completarea prevederilor proiectului cu norme ce vizează aprobarea de către Guvern a unor criterii unice de selectare a proiectelor, reglementarea subiectului responsabil, caracterului public al informației date și drepturile terților în raport cu informația în speță.
Amintim că, Executivul a avizat, miercuri, 22 decembrie, proiectul de lege privind instituirea Fondului Național pentru Dezvoltare Regională și Locală. Noua structură va activa în baza Fondului Național pentru Dezvoltare Regională, cu preluarea proiectelor de dezvoltare regională și locală.
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a declarat că Guvernul va aloca în anul care vine 800 de milioane de lei pentru proiecte de dezvoltare locală și regională.
Vezi și aceste știri

Strategia de dezvoltare regională, pentru care au fost alocate 1,3 miliarde de lei, realizată în proporție de 64%

BCS propune ca Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural să fie nu mai mic de 4% din cheltuielile aprobate ale bugetului de sta

În 2022, Executivul va aloca 800 de milioane de lei pentru proiecte de dezvoltare locală și regională
Advertoriale

La Chișinău vor fi amenajate curți ideale pentru trai ca în Europa (VIDEO)

Continuăm campania „Generația Inteligenței Financiare”. Urmăriți al doilea episod în limba rusă al serialului „Cunoaște sensul banului cu Emily” (VIDEO)
