Comisia specială pentru selectarea candidaților la funcția de Avocat al Poporului inițiază concursul pentru nominalizarea a doi candidați la fotoliul de Ombudsman. Aceștia trebuie să întrunească următoarele condiții:
a) este cetățean al Republicii Moldova;
b) nu este supus unei măsuri de ocrotire judiciară sub forma tutelei;
c) deține diplomă de licență sau echivalentul acesteia;
d) are o vechime în muncă de cel puțin 10 ani și o activitate notorie în domeniul apărării și promovării drepturilor omului;e) se bucură de o reputație ireproșabilă;
f) cunoaște limba de stat;
g) nu are în ultimii 5 ani, în cazierul privind integritatea profesională, înscrieri cu privire la rezultatul negativ al testului de integritate profesională pentru încălcarea obligației de a nu admite manifestări de corupție;
h) nu are antecedente penale, inclusiv stinse, pentru săvârșirea cu intenție a unei infracțiuni sau a fost absolvită de răspundere penală printr-un act de amnistie sau de grațiere;
i) nu a fost concediată sau eliberată din funcție din motive imputabile;
j) nu are interdicția de a ocupa o funcție publică sau de demnitate publică, ce derivă dintr-un act de constatare al Autorității Naționale de Integritate.
În perioada 29 decembrie 2021 – 21 ianuarie 2022, candidații pot depune personal, prin poștă sau prin e-mail dosarul de participare la concurs.
Dosarul de participare la concurs va conține următoarele acte (inclusiv cu titlu confirmativ):
1) Cerere de participare la concurs;
2) Curriculum vitae;
3) Scrisoare de motivație redactată în limba de stat (română) ce urmează să conțină suplimentar:
– viziunea asupra activității instituției Avocatului Poporului;
– contribuția personală sau realizări personale în domeniu;
4) Dovada cetățeniei Republicii Moldova (copia buletinului de identitate și fișa de însoțire);
5) Studii superioare (copia diplomei/licenței de studii și, opțional – alte acte de studii);
6) Acte ce confirmă vechimea în muncă de cel puțin 10 ani;
7) Referință de la două persoane, cu indicarea datelor de contact ale acestora (nume, prenume, adresă electronică, număr de telefon);
8) Certificat de sănătate (adeverința medicală 086);
9) Cazierul judiciar;
10) Declarație pe proprie răspundere precum că nu are interdicția de a ocupa o funcție publică sau de demnitate publică;
11) Consimțământul privind prelucrarea datelor cu caracter personal de către Comisia specială şi/sau alte autorități antrenate în proces;
12) Declarație de avere şi interese personale în conformitate cu modelul prevăzut în Anexa nr.1 din Legea nr.133/2016 cu privire la declararea averii.
Copiile documentelor prezentate de către candidați vor fi prezentate împreună cu documentele originale pentru a se verifica veridicitatea lor sau vor fi autentificate notarial. În situația în care dosarul de concurs se depune prin e-mail, copiile documentelor se depun la data interviului, cu excepția stabilită la pct. 15 din Regulament.
Concursul se va desfășura în condițiile Regulamentului cu privire la organizarea și desfășurarea concursului pentru selectarea candidaților la funcția de Avocat al Poporului (Ombudsman).
AGORA amintește că Natalia Moloșag a fost demisă din funcția de Avocat al Poporului, chiar dacă aceasta și-a retras cererea. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost votat în cadrul ședinței din 9 decembrie a Parlamentului, cu votul a 82 de deputați. Igor Grosu spune că a fost un gest de ură colectivă.
Aceasta chiar dacă Moloșag a anunțat mai devreme că a cerut anularea cererii de demisie depuse anterior în Parlamentul Republicii Moldova, pentru a nu periclita activitatea Oficiului Avocatului Poporului și de a asigura continuitatea activității instituției.
Precizăm că, Natalia Moloșag s-a trezit în centrul unui scandal, după ce în spațiul public au apărut informații că în cadrul instituției pe care o conduce, activează un fost client de-al ei, condamnat penal pentru proxenetism, care fără a fi angajat oficial, are acces la datele instituției.
Ca urmare a apariției acestor informații, 96 de organizații ale societății civile, au cerut explicații publice de la ex-avocata poporului, în legătură cu prezența lui Dumitru Godorog în activitatea instituției.
Fosta avocată a poporului a calificat informațiile apărute în public drept „calomnioase” și a declarat că aceasta au început a apărea după ce a inițiat un control în vederea reformării instituției și să dispună inventarierea patrimoniului Oficiului Avocatului Poporului, unde s-ar fi descoperit mai multe ilegalități admise de fosta conducere, cât și de unii colegi de breaslă.
Menționăm că fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), cea care i-a oferit votul de încredere în Parlament, de asemenea i-a cerut demisia.
Vezi și aceste știri

„A fost un fel de ură colectivă morală”. Igor Grosu, despre demiterea Nataliei Moloșag din funcția de Avocat al Poporului

A fost constituită o nouă Comisie specială pentru selectarea candidaților la funcția de Avocat al Poporului

Parlament, anulare! Avocatul Poporului, Natalia Moloșag, vrea să-și retragă cererea de demisie
Advertoriale

La Chișinău vor fi amenajate curți ideale pentru trai ca în Europa (VIDEO)

Continuăm campania „Generația Inteligenței Financiare”. Urmăriți al doilea episod în limba rusă al serialului „Cunoaște sensul banului cu Emily” (VIDEO)
