Comisia Electorală Centrală a făcut totalurile sancțiunilor aplicate concurenților în cadrul campaniei electorale de la ultimele alegeri locale. La ședința din 29 decembrie, vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale, Pavel Postică, a prezentat un raport în acest sens.
CEC a adoptat zece hotărâri cu privire la supravegherea veniturilor concurenților electorali și a aplicat următoarele sancțiuni:
atenționarea concurenților electorali în două cazuri: Partidul Șor și Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS);
avertismente în cinci cazuri, printre care două repetat, în privința următoarelor formațiuni: Partidul Liberal (PL), Partidul Noi, Partidul Oamenilor Muncii (POM);
somarea concurentului electoral să verse la bugetul de stat contravaloarea donației încasate în numerar cu depășirea plafonului într-un caz fiind vizat Partidul Patrioții Moldovei;
lipsirea de alocații de la bugetul de stat ca sancțiune complementară pentru o perioadă de la șase luni la un an în două cazuri: Partidul Noi și POM.
CEC a adoptat alte opt hotărâri, după ce:
s-a constatat nedeclararea cheltuielilor în opt cazuri, dintre care, în trei cazuri, de același concurent electoral. Este vorba despre PAS, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), Partidul Șor, Partidul Patrioții Moldovei, PL, Partidul Noi;
s-a constatat un caz de depășire a cheltuielilor peste plafonul mijloacelor din fondul electoral stabilit a fost identificat la Partidul Șor;
s-a constatat un caz de raportare neconformă a fost stabilit la PL.
De asemenea, CEC a aplicat următoarele sancțiuni din perspectiva de control:
atenționarea concurentului electoral, patru cazuri. Au fost vizate PAS, BCS, Partidul Șor, Partidul Patrioții Moldovei;
avertismente, în trei cazuri, dintre care două repetate. Este vorba despre PL și Partidul Șor;
lipsirea de alocații de la bugetul de stat, ca sancțiune complimentară pentru perioada de la șase luni, până la un an. Au fost vizate, PL - pentru șase luni, Partidul Șor - pentru un an de zile;
solicitarea anulării înregistrării concurentului electoral, în două cazuri, fiind vizați candidații Partidului Șor și Partidului Noi.
În cazul Partidului Noi, instanța de judecată a respins demersul CEC-ului de anulare a înregistrării concurentului electoral, în baza încheierii Curții Supreme de Justiție (CSJ).
În cazul Partidului Șor, a fost admis demersul de anulare a înregistrării candidatului desemnat pentru municipiul Bălți, Marina Tauber, iar candidatul a fost exclus din cursa electorală pentru folosirea fondurilor financiare nedeclarate, precum și pentru depășirea cheltuielilor peste plafonul fondului electoral. Decizia irevocabilă a fost emisă de CSJ.
Menționăm că, din cele 13 partide și un bloc electoral care și-au înregistrat candidații în calitate de concurenți electorali, au deschis cont cu mențiunea fond electoral următoarele entități politice:
PAS, Partidul Acasă Construim Europa (PACE), Partidul Democrat din Moldova (PDM), BCS, Partidul Șor, Partidul Patrioții Moldovei, Partidul „Ai Noștri”, Partidul Noi.
Nu au deschis fond electoral, dar au declarat doar donații următoarele patru formațiuni: Partidul Verde Ecologist, Platforma Demnitate și Adevăr, PL, Partidul Oamenilor Muncii POM.
Au prezentat informații cu privire la neimplicarea cheltuielilor pentru finanțarea campaniei electorale două formațiuni - Partidul Unității Naționale (PUN) și Partidul Voința Poporului.
Vezi și aceste știri
Advertoriale

La Chișinău vor fi amenajate curți ideale pentru trai ca în Europa (VIDEO)

Continuăm campania „Generația Inteligenței Financiare”. Urmăriți al doilea episod în limba rusă al serialului „Cunoaște sensul banului cu Emily” (VIDEO)
